• » Last Update Was 3 months ago With : Ayah..

Sunday, February 25, 2007

~IDEA TERENDAM

Kat negara kita ni, satu benda yang takleh kurang ialah kemalangan jalanraya dan penceraian kan? Kenapa semakin advance satu negara, benda seremeh ni tak jugak drop2 dalam statistik.

Aku ngan alom selalu bincang benda ni dua orang. Ala macam expert2 padahal idea kami ni idea terendam, idea yang tak berpotensi dilaksanakan oleh kerajaan kalau datangnya dari mulut rakyat besa cam kami. Ataupun dengan sewenang2nya ada individu yang terdengaq idea ni atau terbaca idea ni (misalnya dalam monolog aku ni lah) mengaku dengan penuh bangga yang idea ni lahir dari otak depa. Memang palahot la kalau jadi macam tu. Lembu punya susu sapi dapat nama. But what am I feeling paranoid about huh? I don’t even think that anybody'll ever read these anyway.

Idea apa tu? Hah, kat kemalangan jalan raya, awat kementerian pengangkutan tidak menetapkan 5 tahun sekali SEMUA pemegang lesen memandu kena jalani ujian memandu. Untuk refresh balik undang2 jalanraya kat kapalahotak dan kapalalutut semua depa ni, yang paling utama sesetengah manusia yang dah bertahun2 memandu/menunggang secara reckless dan tak sedaq kerecklessan depa ni. Dengan cara ni, ada la jugak perkembangan ekonomi tempatan. Why I say that? Sebab takdakla berabuk ja sekolah2 memandu. Normalnya, setiap individu yang pass peksa jalanraya, Cuma p blajaq memandu sekali saja seumur hidop. Macamanala sekolah memandu nak maju. Orang mai sekali seumur hidop. Kalau idea aku dan alom ni terlaksana, dah pasti ramai orang yang fail balik peksa kena p blajaq memandu balik. Kan fair macam tu, daripada buang duit ribu2 untuk repair kenderaan accident lebih baik buang duit ribu2 untuk memandu secara berhemah. Tu la bangang jugak kerajaan kita ni. Nama saja menteri blajaq tinggi, benda macam ni simple pun tak boleh nak pikiaq.

Bab penceraian pun sama. Tapi benda ni kementerian masyarakat kejadah hapa tu kena kerjasama ngan majlis agama. Setiap 5 tahun semua pasangan kawen kena pi dengaq kaunseling dan jalani kursus rumahtangga. Benda ni pun dah tentu boleh sedarkan sesetengah kapel yang dah hopeless dalam perkahwinan depa. Yang celakanya, idea ni ada glitch sikit. Kalau idea #1 iaitu bab lesen memandu tu, bolehla ditarik balik untuk pemandu/penumpang yang ketegaq tak pi periksa. Tapi kalau idea #2 ni kapel berkahwin tu tak mau mai kursus dan kaunseling, takkan nak ceraikan depa <-- haha lawak saja. I mean takkan nak batalkan ikatan perkahwinan depa. Ah, mungkin boleh kaver dengan panggilan ke mahkhamah la jugak, serupa dengan calon PLKN yang tak nak pi course 3bulan tu. Ataupun dibuat macam MARA, blacklist keturunan sekali. So kesimpulannya aku dan alom betui2 yakin idea2 ni boleh kurangkan penceraian dan kemalangan. Manakala peluang pekerjaan dan perniagaan boleh bertambah (skolah memandu nak tambah kakitangan selalu, penganjur kursus kahwin dan kaunseling pun berlumba2 nak jadikan kursus depa sebest yang mungkin). Tapi sapalah kami dua ni. Maka tuan2 dan puan2, inilah yang kita namakan idea terendam. Sekian terima kasih.

Expert kadang2 ja
Tatak Siti


~KAWAN KETAWA VS. KAWAN MENANGIS

Marilah berkenalan dengan aku, seorang tupai yang boleh dibuat kawan ketawa dan kawan menangis. Kenalilah aku lagi, seorang tupai yang tak dak kawan menangis sorangpun.

Pasaipa yang aku kata macam ni? Hangpa bayangkan, dalam sempit2 sesak2 aku, aku masih lagi boleh pinjamkan orang duit. Paham dak erti sempit dan sesak? Dan bayangkan la, orang yang aku pinjamkan duit tu tiap2 bulan ada gaji sedangkan aku TIDAK BERGAJI DAN TIDAK BEKERJA. Mungkin tanggapan semua orang terhadap aku ni ialah aku ni tak kerja means AKU KAYA, marilah kita mengikis tupai.

Tapi bila aku sesak, aku sempit, apa yang aku boleh buat? Nak mintak pinjam dengan orang jauh sekali boleh dapat punya. Sebab apa, sebab ye la, tupai kan senang. Tiap2 ari boleh pi main game. Sesak apa camtu? Jadi apa yang terdaya aku lakukan ialah menadah tangan mintak orang tolong bayaq balik duit aku. Apa aku dapat? Aku sms pun tak jawab, langsung takdak terlintas nak fon aku EXPLAIN nape tak leh bayaq lagi. Bukan sebulan. Tapi dah dua bulan. Takkan duit gaji sikitpun takleh nak diperuntukkan untuk bayaq balik kat aku. Tak 100%, 50% pun jadi la. Terhenanya aku. Kalau orang lain, tiap2 minggu mesti nak tuntut. Tapi aku siap bagi berbulan2 lagi, aku tak kacau pun. Bila aku dah kering sangat kena la aku mintak jugak. Apa yang orang kata? Aku ni berkira la, kedekut la. Pungkoq ayam sungguh. Berkira ka aku bila aku ternyata lebih miskin dari semua orang yang mengikis duit ringgit aku.

Aku ni orang susah... Harta tak dak, simpanan tak dak, masa depan tak dak. Tapi aku masih boleh bagi orang lain lupakan masalah depa. Masalah aku, tak dak sapa yang peduli. Dan ayat tadi yang aku kata bukan la ayat common yang dipakai oleh semua manusia tapi kenyataan! Disebabkan tak dak orang yang cuba dekati aku, cuba kenali aku, jadi tak tau la betapa aku susah hati sentiasa. Aku keliru dengan dunia dan tak mampu nak raih simpati sesapa. Aku cuma ada alom dan adik aku ujang. Tapi ujang jauh nun di kuala pilah. Kalau depa dua ni ada dekat ngan aku dah tentu hidup aku ceria, tak payah la nak kena ngadap TEKKEN untuk lupakan masalah.

Jadi inilah aku. Sejak sekolah aku jadi barua orang dan hamba orang. Aku jadi scapegoat orang dan mangsa orang. Aku la kawan untuk dijadikan tempat menangis, dan aku la orang yang tak dak kawan.

Mungkin tahun depan aku nak jadi TUPAI YANG KEJAM. Aku tak mau lagi jadi badut untuk menceriakan orang lain. Hidop sorang, matipun sorang apa.

Orang Kaya
2pai


Tuesday, February 20, 2007

~BAGI SIKIT NAK BANYAK

Obviously sesetengah manusia tu berkira sangat dengan aku. Baginya sikit tapi harap faedahnya banyak. Sedangkan aku dan alom banyak berhabisan rugi-rugian tapi apa yang kami dapat? Bukan apa, sebabkan aku ngan alom ni terlalu la baik hati, terlalu la murah hati dengan orang sampaikan kepala kami nak dipijak-pijak. Bagi kepala lutut nak paha pulak. Sekali aku biar, melampau jadinya setengah orang tu. Aku dah mula terasa bengang dok umah sewa ni. Mana lagi nak cari bilik sewa harga RM75 kat Penang ni oi?! Sedangkan paling murah aku dengaq pun RM110. Tu tak tengok iklan2 yang ditempek kat Happy Mart. Ada harga bilik RM150, RM200. Mana nak ada yang setara aku bagi untuk harga bilik kat rumah nih? Siap peti ais, siap tv, siap dvd player lagi ada. Apa lagi nak, cakap? Nak periuk nasik pun ada, nak plas ayaq pun ada, mesin basoh, nak pembakaq sandwich pun ada. Tapi logik tak, hang pikiaq tengok, dengan RM75 dah mula nak start buat umah ni sebagai brothel. Agak-agak la. Takkan aku sporting sekali nak bermaksud aku sporting selalu? Aku bukan budak-budak nak dipeleceh, nak buat taktau ja bila 'kakak-kakak' buat benda yang salahi etika sebagai PENYEWA saja.

Sungguh ar. Ikut ati, semalam jugak aku tukaq tala kat grill depan. Bukan susah tara mana. Aku ada hak dalam umah ni sebagai tuan umah kedua selepas alom. Dan umah ni bukan untuk kebajikan 'kawan-kawan' aku. Hii, aku ni ada kawan ka? Selama ni semua orang just nak amek kesempatan atas pertolongan aku. Tapi sudikah orang nak tanya condition aku, like, how ru doing 2day, ada masalah ka, whatever la. Takdak punya. Yang tau semua ingat memandangkan aku ni tak keja, means AKU KAYA, so bolehla semua orang nak kapoq aku sementara stok masih ada, tak gitu. F@koF betui la. Dasar inv#### tak sedaq kediri.

Aku bukan apa. Takut la pisang berbuah lagi setandan. Dulu si ika (bukan nama sebenar..heh), dok FREE dalam umah aku, apa pun tak bayaq, siap dengan prangai kera sumbang lagi (pakej lengkap la tu kiranya), sedaq2 perut pun semakin maju ke hadapan. Alih2 aku jugak nak kena teman taim dia sakit nak beranak. Sampaikan alom pulak kena panggil ambulans. Mana pi si Wan Misai tu. Ternganga tak tau nak buat apa. Lepas beranak apa jadi? Dengan aku, dengan alom-alom sekali tak tau apa jadi. Bukan kami kebuloq sangat duit depa. Tapi kurang-kurangnya hantaq la khabaq berita seketoi dua. Babik betul la dunia ni aku rasa. Sebab tu aku pilih untuk TIDAK MEMPUNYAI KAWAN. Sebab aku dan alom hanya dianggap tempat untuk dikikis. Entahla.. Kaya sangat ka kami ni?

Yang bengang dan meluat
~2piE CaVaLeRaMiTSu~


Sunday, February 04, 2007

~BADUTNYA AKU...

Dalam setahun, sekurang2nya ada sehari yang kita boleh tau kita ni dihargai atau tak. Tapi bagi aku hari tu la yang aku rasa betul2 sampah. Hari apa? Hari ulangtahun kelahiran...

Memang setengah orang lantak pi la besdei ka apa ka, dia bukan jenih sambut besdei. Tapi jangan nak bohong, 'jauh di sudut hati', mesti teringin gak la ada orang ingat besdei dia.

Aku? Punya la macam-macam tarikh dok melekat dalam kepala hotak ni sampai besdei kawan kelas sebelah waktu darjah nam pun aku dok ingat lagi. Macam nak hantuk kepala bagi amnesia lupa terus lagi senang. Aku punya la dok wish orang besdei, TIAP-TIAP TAHUN lagi tu, tapi given between 5 years, orang2 yang aku dok hegeh2 wish tu langsung tak ingat besdei aku, langsung tak dak inisiatip nak find out besdei aku pun. Buat apa kan? Aku bukan kaya, bukan ada rupa, tak femes, jauh lagi ada pelajaran. So sapa la aku..

Memang orang2 yang aku dok hegeh wish tu TAK TERINGIN PUN aku wish. TAK HARAP PUN wish dari aku. Tapi orang2 ni tak tau, yang walaupun aku tak diperlukan sedetik pun pada hari istimewa depa, aku rasa sonok dapat bagi orang kembang sat diingati. Kadang2 tu aku sampai tolong remind member lain lagi pasai besdei kawan depa. Tapi aku? Hari besdei aku.. lonely.. Yang ada pun berapa kerat la sangat.. Tu pun sebab stuck dengan aku. Kalau tak wish memang kejam la kan.

Aku tak bergantung kat MYSPACE or FRIENDSTER untuk remind myself about people's birthday. Kebanyakan yang once depa dah bagitau aku, selama-lamanya aku ingat. Aku..? Cam dikata tadi..Aku bukan kaya, bukan ada rupa, tak femes, jauh lagi ada pelajaran. So sapa la aku..
Mungkinkah aku ni badut? Terhegeh menceriakan orang lain bila diri sendiri teringin diceriakan? Terhegeh membesaqkan hati orang bila diri sendiri tak dak sapa teringin nak bagi besaq ati? Huh.. badutnya aku..
ditulis pada 04-FEB-07 :(