• » Last Update Was 4 weeks ago With : Ayah..

Saturday, January 30, 2010

~MELAYU DILEMA

(As appeared in SURAT LAYANG #14, January 2001)

Hei Melayu cubalah usyar
Merusuh kita di sini sana
Kalau bukan sebab politik durjana
Bangsa kita tak tentu hala

Hei Melayu cubalah pusing
Sama bangsa duduk asing-asing
Hak kita dah tak penting
Hidup kita tak ubah macam gasing

Woi Melayu tak sedaq ka lagi
Orang lain semakin menjadi
Tak salah depa la yang start pagi
Anak kita bangun tengahari

Bukan Melayu tak rebut peluang
Bila berjaya mula jadi gampang
Krabat sendiri ditendang diterajang
Orang lain jugak yang dia pandang

Haduhai Melayu cubalah ikhlas
Perjuangan jujur akan dibalas
Kesempatan yang ada rebutlah lekas
Jangan terus biar kita ditindas

Hai..lah Melayu jangan buat naya
Bila susah merangkaklah dia
Bila senang mengada semata
Awat nak jadi Melayu durjana?

(keyos_CT a.k.a. tupaikaran 2001)


Friday, January 22, 2010

~CUKUP XCUKUP

Yg Cukup

Cukup la rasa sakit, takut, bimbang, nyesai, hiba, sebak, sedih sepanjang 2 minggu ni.. dan harapan aku masalah jaundice Nisa mmg btoi2 abis pasni. tekanan jiwa tgk dia umpama kena seksa dipanggang bwh lampu sebab salah aku..

8/01 Jumaat : branakkan Khairunisa, secara normal. 10.29am, 3.08kg.

9/01 Sabtu : Petang kuaq spital. Balik umah mak utk sesi pantang.

13/01 Rabu : Nurse dari Jln Macalister mai. Impom Nisa ada kuning n kena p KKIA Jln Perak. Aku lak perang ngan mak aku pasai kes kecik (tepuk sblh tgn xbunyi kan). Biasa la emosi pompan br branak. Decide utk balik ke rumah seniri (Sg. Dua). Sewa keta p KKIA Jln Perak. Reading jaundice : 325. Doc kata kalu reach 355 kena masuk spital.

14/01 Khamis : P lg KKIA Jln Perak. Reading kali ni 347.

15/01 Jumaat : 3rd time. 376. Dpt surat kena admit spital. On the way blk aku degil xnk p. Still ingat kuning Nisa akan kurang lepas peak 5-7 days.

18/01 Isnin : Sbb da balik Sg. Dua, dok berharap sgt nurse KKIA Sg. Dua melawat utk amek blk rekod kami. Tp xnmpak muka.

19/01 Selasa : Xmai gak. Cam babik ja nurse2 ni. Sblm ni ikot suka nk terjah umh org, ni bila tunggu xmai plak.

20/01 Rabu : Terus bwk Nisa p KKIA Sg. Dua utk cek jaundice, reading 398. Refer doktor, kena maki marah semua lebih kurang n dibagi surat utk admit spital skali lg. Terus p check in HBPP.

Nisa terus dok bawah 3 lampu phototheraphy sbb kunin dia tinggi sangat dan x spatutnya sbb umoq dia lebih sminggu. Kul brp tah aku kena pangge ngan doc, reading Nisa 428 naik mendadak. Doc terangkan pasai prosedur last : blood transfusion kalu ujian darah kul 2am tunjuk kunin dia naik lg. Ati mak mana tak takut. Tak sedih. Tak kecewa. Tp mmg takut sangat2. Din mai blk spital teman aku utk tunggu result 2am. Doc explain kat dia plak pasai prosedur pindah darah n risiko. Suh kami siap sedia utk sign surat kebenaran. Lampu biru ditambah lg 1. So atas, bwh kiri kanan inkubator.. panggang.. nisa peluh xterkata.

3am, masa dinanti tiba.. reading dia 359.. Ya Allah leganya aku tak terkata.. Slmt xpengsan kat koridor tu ja.. Dari 428 ke 359.. alhamdulillah. Tuhan bg peluang kat kami lg.

21/01 Khamis : Lampu da kurang tinggal 1 ja n nisa dpt tilam da. lega.. Petang dpt good news, buleh blk. Reading : 290. Still kena p wat appointment kat GH utk cek tlinga dia (sbb kadar kunin dia naik tinggi camtu takot ifek hearing) dan senayan ni p KKIA Sg. Dua utk cek darah nisa lg.. kena pantau takut kunin dia naik blk.

Yg X Cukup

Ingat x aku penah share pasai buat duit dari Facebook sblm ni? Guna app Paypal Wishlist. Well, here's the result.. Jejejeng.. Paypal aku dah masuk duit $31. Sikit kan, about RM106.33 la kiranya.. Alhamdulilah rezeki Nisa la ni.. Dpt free xpasai.. Ehehe.

So kepada yg mengignore entry aku tu or yg skeptic.. habih da peluang duit free.. lain kali? mmg xbuleh kata ada lg ke x.

Ni proof aku.. Pasni nk kena terus withdraw la muahaha





Thursday, January 07, 2010

~BUKAN TUPAI YANG DULU

Ikot planning patutnya satu entri BI aku letak kali ni tp ah what the heck, benda ni da lama aku nk tulih..

Crita ni camni.. Apsal kalu jumpa ja kawan lama (dalam facebook), masing2 suka wat tekejut ngan status terkini aku?

"Tupai da kawen? biaq betoi?"
or
"Tupai nk branak dah? cam xcaya"

Alawei kwn2.. percayalah.. Apa aku xdak hak utk hidop normal cam org lain ka? Hgpa kenai aku 10 tahun dulu - happy go lucky, hyper, gilo, badut serbaguna dsbgnya.. But aku jugak move on apa.. xkan nak camtu ja.. dan yg paling penting, da jodoh / sampai seru aku akhirnya kawen. Truthfully kecik ati jugak la.

Tp yg paaaaaaaling kecik ati bila kawan2 kata

"kawen xjemput aku"

Haih.. macam aku gtau td kt sorg mbr lama, sepanjang 10 tahun ni kan ke lost contact, dan jumpa balik kat fb pun sbb AKU YG USAHA CARI HGPA (ada la sorang dua cari aku.. diulang.. sorang dua sj ya)..

hgpa ada ka nk cari aku?

Walhal sejak tahun 2005 camtu (mebi awai) nama TUPAI KARAN dah pun diindex dalam google, meaning kalu hgpa taip ja nama tu, belambak result kuaq (tp careful, ada yg xdak kaitan ngan aku), leh terus berkontek2 ngan aku..

tensen tul.. dari dulu aku slalu ja disalahkan.. plek..

malas nk elaborate pasal nombot tepon aku.. senang cakap : NOMBOR AKU TAK PERNAH DITUKAQ SEJAK 2001. Lagi mo kata susah cari aku?

Tapi camna pun, mmg aku bkn Tupai yg dulu.. hehe.. smakin emo, pemarah dan penting diri dah ni.. mau tau la.

Lilypie First Birthday tickers
Daisypath Anniversary tickers