• » Last Update Was 6 months ago With : Ayah..

Tuesday, May 25, 2010

~RAGE MODE : [ON] OFF

Kalau tak sebab entry ni memang niat murni aku nak biaq ja blog ni naik sawang up lagi seminggu. Biaq berlumut pun tarapapa i'm loving it..


So now aku repost status updates fb 4 hari lepas :
i am soooo not gonna waste my time anymore sharing what i know with you, like for evarrrrr... rararararageeeeee
Yes uolls, aku dalam mode rage teramat yg tak tau nak diluah kat manusia mana.. Sian plak nanti kalu ada kawan2 tertegoq aku dan dapat tempias monsoon aku nih, so I'm sorry in advance.

Masa sangat2 menjelesi aku, 24jam sangat padat walaupun aku hanya mama yg menganggur. Jadi kalau aku dah meluangkan masa untuk sesiapa, i expect some appreciation at least, betul tak? Even if my pointers/guide/ideas are free, tp takkan melebey plak.. Kan da berkurang diameter ati aku ni hehe.. It's about masa la beb, masa.. wasted! Kalau aku divert untuk program klik2 aku da dapat brp dolar dah dlm paypal. Paham? Tapi aku tak caj sedet pun. Melampaw naa??

Tp dont worry, sembang je ngan aku mcm biasa ok. Aku rage takdak la sampai nak balin bom tangan just that tercalarrrrrrrrrr la sket kan jiwa ni dgn sikap manusia2 ni. Haks.

Tahun 2010 aku masih lagi jadi batu loncatan? Sick betul. Now enjoy Trololololing with this song. Haha.



Saturday, May 15, 2010

~TRUTH ABOUT CAT CPR VIDEO

Last week merata2 leh tengok video kucing ni dalam fb kononnya dia bagi CPR kat aweqnya yang baru mati dilanggaq. (First aku tengok video ni kat blog Kucing Kuyup)



So typically komen2 yg leh kat wall fb org2 yg share video nih : "Siannya..", "Aww sweet", "sedih".. Well you have been trolled untuk kesian kat kuceng jantan tu. Semua ni gara2 lagu background mood sedih tu kan. Cuba tengok video kucing yang ni pulak. Guna BGM lawak2 sket and you're led to feel this one is a funny video kan.




This is the truth about cat CPR video:
That was one horny cat.

Aku yakin sangat waktu tuh dia dan awek dia dalam musim menggatal, so mana saja that cat-girl pi, the boypren will stalk her. Ini betul2 punya fakta ok. So bila si girl dilanggaq keta (perhaps tak alert dengan bahaya lalulintas waktu tu sebab tengah gediq sangat distalk), the boipren pun tak aware yang aweknya dah KO, continue la dia bermanja2 untuk mengawan.

1) si jantan akan geget2 tengkuk untuk suruh si betina dok diam2 jangan banyak gerak
2) si jantan akan panjat2 si betina, pijak2 dan urut2 untuk menstimkan si betina
3) obviously hangpa leh tengok dekat2 hujung video tu rear end si jantan pun dalam posisi nak shoot

Memang hakikat kucing camtu, depa mengawan on off on off sampai boring dan abes musim depa (2-3 hari dengan pasangan tu, buleh p sampai seminggu). Ofkoz, awat aku buleh tau semua ni? Aku jugak cat lover dan hanya true cat people faham body language dan tabiat kucing. Kenyataannya jugak, si jantan akan develop some sense of 'sayang' dan 'chenta' semacam kat partner dia dalam musim mengawan. Lepas tu babai lah..

Tapi part last yang si jantan macam putus harapan dan rilek bersandaq kat si betina tu sangat2 la menyayat hati.... Demm toi aku buleh sanggup tengok video ni.. waa


Thursday, May 13, 2010

~ALERT ! MENU RAHSIA FACEBOOK

Berita gempar untuk semua pengguna Facebook sekalian... Yang mana tersangkut dengan fb siang malam pagi petang tak kira di tempat kerja atau kat rumah, tolong amek perhatian berhubung perkara ni..

Rupa-rupaya ada menu tersembunyi dalam facebook hangpa, dan aku pasti tak ramai yang aware dengan benda ni. Menu ni amatlah berguna untuk memulihkan semula kehidupan hangpa yang telah terganggu dengan kehadiran facebook. Serius ni, dan harapannya hangpa sudi berkongsi maklumat pendek ini dengan kawan2 lain.. Sharing is caring.. :)

Menu tersebut boleh diakses dengan 2 langkah sahaja :
Sila ke bahagian atas kanan facebook hangpa dan klik pada menu dropdown ACCOUNT seperti ini


Dan pilih la options seperti yang dihighlightkan mengikut gambarajah contoh berikut:


Pastinya hangpa boleh kembali kepada kehidupan sebenar hangpa.. Buat sementara waktu ;P


Wednesday, May 12, 2010

~STUDIO APARTMENT

Bertemu kembali dalam segmen berlagak dalam haprak. Kalu menggu lepas aku letak lukisan pelan bakal rumah yang ikut ciri2 aku nak, minggu ni aku tayang design lain plak.

Pelan ni untuk studio apartment ataupun apartment satu bilik yang sangat seswailah untuk orang2 yang nak privasi, nak mengerasumbangkan diri, nak bujang sampai mati, or kesimpulannya a simple person, so no need la umah besaq istana Prague.

Ok, pelan asas camni :

Dari sudut 1 :
Leh nampak area pintu masuk yg saja dibuat lebih, bayangkanlah balik umah hujan2 basah kuyup bleh la tunggu sat kat situ kan. Ahaha.


Dari sudut 2 :
Ni plaks dari bahagian belakang, ada balkoni arr bagi ada udara masuk umah, tempat nak sidai baju n sbg angle selamat untuk letak tingkap pancoq (bilik ayaq)


Dari sudut 3 :
Haha nampak sangat jelas kan bilik tidoq yg kecik tu takdak tingkap keluaq (assume koridor ah sbb pintu masuk pun sebaris situ), tapi tingkap dlm umah ja. Aku sangat phobia dan trauma dengan tingkap sampai design pun nak yg selamat2 je kekeke. Lupa lak nak ejas bg dinding bilik tu rendah terbukak bahagian atas so that udara+cahaya buleh masuk dari area balkoni.


Soklan:
Kenapa aku tak labelkan area?
Sebab da letak perabot so hangpa leh tau la which area is which.

Ukuran tu betoi ka?
Main tembak ja. Aku tau xrealistik sebenaqnya nisbah2 umah/dinding/perabot etc

Awat pat segi cam bodo?
Da nama pun apartment mestilah lekat ngan unit2 lain kan. And sebab tu jugak takde tingkap di bhgn2 tepi, cuma depan dan blkg ja

Ni real punya ka?
Tak. Another angan2 of mine. Dulu2 memang tingin sangat nak idop sorang sampai mati, so umah simple camni da cukup untuk aku.

Pasni aku nak cuba2 ingat balik pelan bilik patmen waktu aku blajaq kolej dulu..10 tahun lepas..hoho sangat lama..


Tuesday, May 11, 2010

~RSS READER APA YG HGPA GUNA?

Serius aku bukan paham pun natang pa RSS tu. Explain p lah brp puluh kali pun. Aku tau, tengok kat dashboard, scroll ja reading list. Mana tajuk yang menarik baru aku p tengok (melawat blog tu).

So aku pilih add-on Feedly sebagai reader untuk browser payepoks aku ni. Dalam tak paham tuh rasa bangga gak aar dpt install add on ni. Haha gila punya ketinggalan.

Feedly ni page layout dia macam magazine. Maksudnya lepas log in ja hangpa leh tgk susunan2 cover ka, digest ka ataupun senarai latest artikel cam gambaq ni.


Ok yang tu feeds dari blog2 yang aku polo. Yang bestnya kalau aku nak baca, buleh terus klik tajuk dan entry tu akan expand. Takyah aku nak kena tipu dgn entri2 ada READ MORE yang kalau diklik cumalah sebaris dua je extra pun. Pastu gak kebanyakan blog2 ni kan berat nak loading, hasil dari *.gifs yang terlebih and lagu autoplay yang jenuh aku nak cari button stop.

"It provides integration with Google Reader, Twitter, Friendfeed, Delicious, Digg and YouTube."
Benda ni tertulis kat page depan waktu login Feedly. Stakat ni yg dlm list aku cuma blog2 ja, twitter apa jadah len aku xsetting lagi (tak reti dan tak peduli).

Mebi hangpa gunakan rss reader yang lagi sempoi tahap dewa dari ni, entahla aku btoi2 tak tau yg mana best yang mana tak sbb tak buat perbandingan lagi, tp bagi aku ok lah benda ni dari dashboard tuh haha


Monday, May 10, 2010

~AWARDS

Entri ni agak lambat tapi arini aku selesaikan hutang aku ye. 3 award dari kawan2 blogger lain dan jadi tanggungjawab (tggjwb?? cett) utk aku watkan satu entri khas.


1) Award Beautiful Blogger
First Step : Entry about this award
Selesai

Second Step : Thank to the giver
Trima Kasih Syazana sbb sudi bagik kat aku yg baru kenai nih.. :)

Last Step : the persons that should have this award:
(aku letak address blog la senang k)
http://merdhieya.blogspot.com/
http://livelifeenjoy-pearlnscarf.blogspot.com/
http://husnanerra.blogspot.com/


2) Award Semua Bloggers Bersaudara


Aku dapat award ni dari Kucing Kuyup sebagai tanda penghargaan kepada semua (haha aku copy paste ayat dia) bloggers. Terharu bila dia drop mesej kat shoutbox aku suh amek award tuh.. Thanks weii..

Ada dua design actually, and aku amek yang wana gelap pnya.. Cun kan?

Aku nak pass award ni kepada :
http://putrimurni.blogspot.com/
http://otakdanjantung.blogspot.com/
http://www.callmewaldo.co.cc/


3) Award Interesting Blog


Ni aku xpaham apa motip abangfaizul™ pass award ni kat blog aku, tp xpa lah aku terima jugak..hiks

1. Thank and link the person that give you the award
Nama dia abangfaizul™ walaupun aku tau aku lebih tua haha, terima kasih byk2 ya. Dia lebih dulu dpt award ni so mesti blog dia interesting kan, so sila la melawat dan wat kecoh kat blog dia.

2. Pass this award to 10/20/30/all bloggers you've recently discover
3 ja cukup kot:
http://kantakhayalan.blogspot.com/
http://dojef.blogspot.com/
http://nickirfan.blogspot.com/

3. Contact said blogs and let them know they've won this award
Ok lepas publish ja entri ni nanti aku buat hingax kat shoutbox depa

4. State 7 things about yourself

1) Kurang tidoq sebab sakit tulang
2) Banyak makan
3) Jarang kena matahari
4) Mengalami tekanan perasaan
5) Seorang mama berusia 29 tahun
6) Not funny anymore..
7) Sanggup bergaduh pasal game..;)

Okes, cukup la 3 award ni nak kena summarykan dlm satu entry. Sangat cheap la aku. So bagi blog owners yang tersenarai antara 3 awards tu sila sambungkan tanggungjawab (tggjwb lg? chett) ini pulak. Bagi kawan2 bloggers dan readers yang tak tersenarai tu amek saja la mana berkenan, aku xlistkan hgpa bukan sbb lupa (ingaaaat..kan panjang list link kat sidebar tu) tapi sbb pelamas. kah3


Friday, May 07, 2010

~AWAT TAKUT NAK KOMEN?

Awat tak nak tinggai komen kat blog yang dibaca :


"Sebab pemilik blog bukan reply pun kalau aku komen"

"Kalau dia reply pon aku tak tau sebab aku tak ingat dah address blog dia. Maklumlah bloghopping"

"Aku takdak akaun google?"

"Err camna nak komen kat blogspot ntah?"

"Malas. Ko tulis tak bes pun."

Ha.. agaknya ni lah puncanya ramai orang takdak rasa atau tak reti nak komen apa yang hangpa tulis.

"I googled, landed on your page by my own free will, read your entry, but apa ke neraka perlunya leave you a comment?"

Memang sakos la surfers/blogwalkers malaysia nih. Ini saja tips aku buleh bagi : Sekurang-kurangnya leave a "thank you for your info".

Kat bahagian komen tu sila check box Email follow-up comments to [your email].


Nanti kalu owner blog terbaca dan terreply komen hangpa, hangpa akan dapat notification dalam email. Kalau da puas hati buleh Unsubscribe to that particular entry comments je, takkan yang tu pun nak kena ajaq kottttttttt!!!!!


Wednesday, May 05, 2010

~BAKAL RUMAH AKU

Bukan pa. Teringin nak jadi pereka pelan rumah tapi malangnya pengajian takat SPM saja. Jangan kata umah, jamban kecik dinding zink lubang pun aku tak layak design.

Tapi takpalah. Teringin punya pasal nak tengok rupa rumah idaman aku so bermulalah episod memindahkan lukisan pelan dari buku tulih huduh aku ke pc. Pelan asasnya camni ar :


Hahah agak 'kotak' kan bentuk pelan aku. Tak kreatif sangat ar nak bubuh segala macam angle2 menarik. Rupa 3Dnya camni :


Dari sudut yang len :


Tingkat atas plak aku design leguni ja.. 3 bilik.. Bajet tak besaq.. Har3


Tengkat atas gak dari sudut berbeza :


So agak2 bilanya aku buleh ada duit seniri nak beli tanah n bina umah idaman aku ni hah? Tunggu Bibip bertanduk?

Takpelah. Biarkan daku bersendirian dengan pelan2 3D mengenang nasib diri ini. ;_;


Monday, May 03, 2010

~TUA SANGAT KA?

So bebaru ni aku tertengok tivi. So bloody plek sbb lama dah aku xtgk menatang tu, asyik berkurung dlm bilik doplohpatjam ngan pc. And rencangan tv taim tu: Muzik Muzik.

Aku ternganga sebentar dengan pencalonan baru dan senarai carta. Await yang jadi legutu?? Seriously aku memang tak kenai langsung artis2 skarang. Apa nama2 aneh dengan lagu menyakitkan telinga aku. Ok penah la nampak nama Bunkface, Hujan, O-Two kat status fb kwn2 aku, tp betoi la, ni buatkan aku terpikir seniri:

Apa tua sangat ka aku ni? Sampai da tak buleh nak terima lagu-lagu baru lani? Aku tengok audience aweks2 bertudung dan baju ketat dlm Muzik2 tu ala2 kewl je buleh layan band2 ni, why not me?


Cuma Alan Otwo ja yg aku kenai, tp dia xkenai aku T_T

Dan macam aku kata tadik, lagu2 yang tak buleh aku terima. Tak tau camna nak describe. What happened to me hah? Sejak bila aku stop dengaq lagu2 ni hah? Apa ke neraka ni!!!

Mungkin sejak berleluasanya program2 realiti tv yg mencari bakat baru dalam bidang nyanyian. Hagham punya baku plak aku ya. So since then aku memang takleh bla. Jgn kata bidang nyanyian, lakonan pun sopa gak. Yg aku kenai pun Diana Danielle. Nasib baik la aku ni straight. Kalau tidak... errr

Bukan untuk modal

So then lagu jenih apa aku layan? Cok cok kendung kah? Ulik Mayang kah? Perhaps itu soalan yang aku-perasan-macam-hangpa-akan-tanya-sedangkan-hangpa-folo-blog-aku-semata2-nak-aku-folo-balik-tp-hangpa-taknah-tinggai-komen-pun. Hah.

Kalau hangpa layan jugak antara list di bawah, sila give me five. Nak give ten pun buleh. Lebih elok kalau dlm bentuk USDollar.

Sepultura - Soulfly - Nailbomb - KoffinKanser (albom breed n soul saja) - System of A Down - Slipknot - Korn - Muse - Chaos UK - The Exploited - UK Subs - Angelic Upstarts - Madness.

*Tak tau lah jenih lagu camana nanti Nisa nak layan bila besaq..haih

*fb frenz comment kat sini ya jgn kat fb lak