• » Last Update Was 6 months ago With : Ayah..

Friday, February 24, 2017

Ayah..

Aku sempat bersama ayah sampai umur 7 tahun saja. Kemudian kami terpisah, kerana konflik. Sekali sekala dia mai, tapi tak bawa suasana ceria. Aku membesar tanpa tau macamana dikasihi insan bergelar bapa.

Waktu sekolah dulu, tengok rakan2 sebaya mesra dengan ayah depa. Cemburu, di hati sangat terasa. Kakak2 pun sempat la jugak merasa adanya bapak. Aku yg kecik ni jugak x bernasib baik. Tapi last2 jadi biasa dah dengan absence dia. Masa berlalu, kita dengan haluan masing-masing. Macam dah set subconsciously yang 'ayah aku ada.. but somewhere'.

Setiap lawatan rasa janggal dan asing. Penuh benci, tapi tak berani nak bagitau ada rasa rindu gak. Benci pun sebab marah tak dapat bermanja.

Kini hampir dua tahun dia pergi selamanya.
Kesal dan rindu ini takdapat nak bagitau macamana.

Dan tiada lagi peluang menumpang kasihmu, berbakti padamu, mengenalimu..

Al Fatihah untukmu ayah. Kita pasti bertemu lagi di sana nanti.


Tuesday, May 07, 2013

Bagaimana nak buang sikap racist?

PRU 13 dah berakhir. Keputusan dah kita tahu. Tapi keadaan ada kecelaruan baru. Sana sini terkait dengan perkauman le, racist le, melayu pi balik indon le, cina pi balik china le..

Firstly, maaf sbb ni post agak panjang. Dah setahun lebih tak update blog ni jadi banyak betul nak dibebelkan. Kalau sudi luangkan masa baca, aku ucapkan terima kasih.. :)

Hanya UNFRIEND kawan yang racist di fb, tak dak maknanya. Sepatutnya CUBA ambil pendekatan untuk menasihati kawan tersebut. Ingat, manusia tak lari dari melakukan kesilapan, terutamanya ketika beremosi. Kalau tak mahu malukan kawan tersebut, hantar private message. Okey kan? MEMBUANG KAWAN juga satu bentuk penindasan kepada individu. Everyone berhak dengan pendapatnya sendiri biarpun salah atau betul, dan yang disekelilingnya pulak berhak untuk menegur dengan baik.

Okey, kita cuba amalkan sikap macam ni selalu, dan kalau boleh didik sama anak-anak kita.

[pernah tengok, kat klinik ke, taman permainan ke, mcD ke, kedai makan ke, atau mana-mana tempat awam, budak2 kecik yang berlainan bangsa bermain bergelak ketawa walaupun baru kenal?
itu hakikat kita semua waktu kecik, kita buat kawan baru tak kira warna kulit. Tapi semakin besar, kepelbagaian kaum dalam lingkungan kawan semakin berkurang. Pasaipa?]


Saturday, September 17, 2011

A'ee Yang Dedikasi

A'ee ialah panggilan manja untuk pemandu bas sekolah yang aku naik waktu sekolah dulu. Sebabnya dipanggil A'ee ialah dia pemandu perempuan. Bas-bas sekolah lain semuanya apek2 yang bawak. Dia ni special sikit.

Satu peristiwa yang tak dapat aku lupakan, sekitar 1994-5, sebelum aku mula ke sekolah dengan basikal sendiri, aku naik bas A'ee ni lah dalam tempoh sesi petang (form 1&2). Bila ada aktiviti tambahan, maka kena lah keluar rumah awal sikit. Kira jadual pun A'ee dah tau.

Bas A'ee kecik sikit dari ni.

Alkisah, satu pagi/tghi ni, aku malas gile nak p sekolah awal. Ikut planning tu nak absent terus la tak mau pi aktiviti dengan skolah skali. Maka aku pun dok rilek-rilek saja la. Lantak la, kalau bas A'ee lalu tengok aku tak dak area bawah flat tu, paham-paham la kan.