• » Last Update Was 2 months ago With : Ayah..

Saturday, September 12, 2009

~KUCING DAN TANGAN

Kucing ni binatang yg kalu kita tengok biasa2 tak dak la nampak apa spesel kecuali dah dikenali sbg binatang comel. Tapi untuk yg cat-people mesti perasan yg kucing ni byk jugak aktiviti yg menggunakan tangan. Contohnya jom kita layan video ni dulu :



Ini satu contoh yg buleh bg kita tergelak besaq kalau perati karenah depa ni. Bibip yg penah aku stori kat entri ni pun aku tak jemu tengok dia guna tangan dia. Misal kata dia ternampak benda yg pelik waktu tu (walhal memang slalu dia nampak) cam tali beg tergantung, mula la tangan tu nak pukoi2 benda tu nk check bernyawa atau tak. Kalau dah kompem benda tu x idop baru dia puas ati dan blah. Dan yang paling tak tahan sikap dia takleh nak buang dari kecik ialah kegemaran dia "mengamboih" makanan. Asal tak lalu nk makan ja mesti dah start kamboih. Ngan megi/ayam/sate/laksa/nasik aku letak sat kat lantai pun, dia passby, bau2, then tangan dia kamboih. Yg best tu sbb kamboih angin la. Seumpama satu tanggungjawab dia untuk 'menghapuskan' benda yg bau tak best kat idong dia.

Dan hgpa jangan pelik kenapa kalu p umah kawan2 yg ada kucing2 ektip ni, umah depa agak semak la jugak. Jawabnya kalau tak anak/tuan umah bagi sepah, tentu saja kucing punya keja. Umah aku tak terkecuali.


Sunday, September 06, 2009

~CEPATNYA MASA BERLALU

Sejak kebelakangan ni aku mula menggiatkan diri menjejak balik kawan2 lama dari sekolah dan dari kolej. Tersentimentol pulak bila terkenang waktu susah senang bersama taim blajaq. Nasib la ada frenster ngan fesbuk, dapatlah search mana yg dok ada.

Tapi biasalah, sekadar add/approve dan senyap seperti biasa. Takdak lagi kemesraan dan ke-excited-an berjumpa balik. Masing2 dah ada keluarga dan kerjaya dan kenalan lama yang nobody exciting ni cam kenai tak kenai ja.

Agaknya macam ni lah yang dirasa oleh orang2 sebelum kita. Janji2 dengan sahabat2 lama cam "bestfriends forever" ka, "i'll always remember you" ka, semuanya kata2 mainan kat mulut waktu muda. Takkan lekat dalam ingatan pun. Tak semua orang yg sama2 ada rasa sentimentol pada satu2 perkenalan/persahabatan ni.

Well, memang cepat masa berlalu. Kawan2 yang lama pun hanyalah sekadar NAMA memenuhi list, dan kawan2 yang ada sekarang, ntah bila akan beransur hilang sorang2 ikut masa...


Saturday, September 05, 2009

~UPDATES, KEYWORDS & ISI ENTRY

Cakap pasal rajin/malas update blog ni mmg bergantung kat masa dan mood blogger tu sendiri. Kalau jenis tumpuan cepat tertarik kat benda baru (cam aku : Farmville..heheh), don't expect any daily updates. Tambah kalau blogger tu bukanlah sorang artis ke, pengembara ka, meaning kehidupan dia sama bosan ngan kehidupan kita, aku sendiri malas nak polo. Balik2 nak stori pasai marka dia. Alih2 pasai perasaan sedih dia. Ni pun cam aku lg heheh. (ye ke?)

Kadang tu kan, semangat memang ada, tp mood pulak spoil. Katalah ari ni memang dah planning nak at least publish 1 entry, bila nak taip pulak lain jadinya. Takleh nak jadi penglipurlara berjaya kalau sendiri pun tak dak mood nak meluahkan / menceritakan apa yg diplankan. Adeh.. kalau entry pun tak dak fokus.. baik simpan buat stok campoq2 la ngan entry akan datang.

Updates aku : Haa aku tak kuaq umah, rasa cam burung dalam sangkar..aik? Disulami pulak dengan perangai PC yg rajin off malas on menyebabkan putus peluang bertenet. Kalau on9 pun balik2 ngan Farmville kat fesbuk ja. Mai 2-3 ari ni mula fokus donlod dvd dari rapidshare. Pakdin? Huh dia ngan piring itam dia la. Cam nak muntah ijau ja atas turntable dia biaq dia takleh spin-it-again. Muahahah niat utk sabotaj plak aku ni. So puasa plak kami mencekik kuih2 ja yg ringan2, utk sahur barulah aku masak. Mithali tak aku ni..hik3

Keywords
Ahaa.. ni best.. Walaupun blog aku kurang follower dan kurang entry, tapi ada 2-3 entry yg slalu kena hit ngan google search. Orait la tu. So tak sia2 aku set tajuk entry sebagai keywords, dptlah visitor sikit walaupun visit tak kembali dah..Uhuks.. Entry yg mana satu? Heh. Adalah. Kang aku bgtau lingkoplah kedudukan keywords aku tu nanti.. lalala..

So aku advise hgpa guna la tajuk entry yg ringkas dan berpossible kena search secara rawak. Ni adalah satu cara utk blogger2 kurang glemer/ektip cam aku ni dpt pembaca selain dari followers yg 60% ada udang sebalik mi.

Isi entry
Dah aku tulis kat atas, fikir2 la kalau nak post apapa. Kalau tengah beremosi tak elok tp tingin nak luah kat blog, just make it simple.

Then also aku prati byk blog guna tektik 'tutorials utk blogging' (cam aku lg.. aik) utk dpt follower... Well, aku dah malas nk folo mana2 tutorial dan jugak malas bg tips dah kat hgpa. Cam tak dak apa faedah pun utk diri hgpa, kan?

Pastu, ada blog2 yg blh kata kerap la update tp tak dak komen yg byk kat entry dia. Why? Jawabnya bloggernya tak mesra-alam, visitor baca tapi taktau camna nk respon cam yg penah aku stori dulu (gejala susah nk komen), mungkin sbb penggunaan bahasa or mood yg xdifeelkan oleh pelawat...

Ok la. Nak masuk time berbuka dah ni. Otak kering xdak idea da asyik teringat kebun ja.. Kah3