• » Last Update Was 7 months ago With : Ayah..

Thursday, December 30, 2010

Cara Betul Komen Di Blog Ada Comluv

Malam ni cerita pasal kemudahan mengkomen di blog yang ada pasang plugin comluv. Sekarang ni best sebab banyak blog dah pasang benda ni. Semuanya untuk memudahkan proses blogwalking.

Bila hangpa klik di tempat nak komen, kalau button ni keluaq, maksudnya blog tu ada pasang comluv lah. Tentu semua dah sedia maklum benda ni apa fungsinya. Tapi masih ramai yang tak gunakan peluang ini sebaik mungkin.
benda ni hah
Aku fokus kat blog blogger yang gunakan sistem komen Intense Debate beserta plugin Comluv ni. Untuk blog wordpress, kotak komen sangat simple dan tak serabut.

Step untuk komen ikut camni :


Kuasa Ju-On Kantoi?

Muakakaka.. Ketawa aku pagi2 ni. Inilah nk cakap sikit pasal penulis berbakat "Kuasa Ju-On".Mencipta nama dengan komen provokasi berbentuk makian dan carutan di blog2 lain.

So and so and so. Mesti ramai nak tau identiti si Ju-On ni kan?

As you all notice la kan, dia punya favourite word is : Stupid Dam Dam.

Macam yang tertera kat flash "Iklan Nangnuf" di sidebar dia :


Perkataan tu mesti dia sebut punya lah :


Wednesday, December 29, 2010

Kisah Nama Baru Profile Facebook Aku

Aku ni jarang nak tacap2 facebook. Profile pic pun dah tak berganti-ganti lagi, tak macam kawan-kawan len tiap2 hari ada idea nak pilih gambar apa. Nama profile aku Tupai Cavalera. Pun dah guna lama. Malas tukar dah. Yang tu pun dah dikatakan pelik oleh member2 skola rendah.

Tapi baru-baru ni aku enhance sikit nama : JanganTag TupaiCavalera.

Ni feedback positip yang diterima dari kawan aku, Kucing Kuyup. Klik gambaq utk zoom.

Tentu hangpa pun tau pasal isu tagging2 ni dan annoyance dari tag2 ni.


Tuesday, December 28, 2010

Work In Progress - 12%

Lately aku dok habis masa utk siapkan 1 projek ni. Banyak coding2 melibatkan php dan segala benda sql hapa benda tuh. Orang len blh siap satu part dalam sejam kot, aku nak kena amek masa 2 hari utk benda yg sama. Ni semua sebab aku langsung takdak asas dalam mengcoding-coding ni.


Kali ni aku takkan cerita lagi idea kat orang. Serik. Skali cerita terus kena cedok n claim sebagai idea mutlak org lain. Backstabber tul.


Friday, December 24, 2010

Penanggal Di Tingkap Part 3 : Penanggal sama atau berlainan?


Dari kejadian pertama di rumah emak aku, aku rahsiakan sehingga kini. Aku takut untuk membayangkan, apatah lagi untuk menceritakan kepada sesiapa. Kadang-kadang aku cuma mampu menyedapkan hati bahawa kejadian pertama itu diculpritkan oleh jiran aku sendiri yang malas nak bersuara. Lagipun aku tak nampak apa-apa. Nak suspect siapa? Nak suspect apa?

Tapi mustahil. Jiran aku tak pernah mengepak tingkap aku seluas itu. Dia biasanya akan mengetuk tingkap sekiranya ada quick gossip yang mahu dikongsi. Habis tu, siapa or apa yg menonton aku dalam gelap? Haa stop it tupai, stop it. Jes fergedit.

Rumah baru. Keyakinan pun baru. Aku berjaya lupakan sementara kisah pertama itu dan bersenang-senang di sini. Tingkap bilik sini tidak membebankan fikiran aku walaupun banyak yang mudah-mudah boleh terbuka dari luar (penghuni lama tidak menjaga keadaan tingkap).

Satu malam seperti biasa aku tergolek dog membaca buku. Tingkap hanyalah ditutupi dengan tuala besar hasil tinggalan penghuni lama.


Wednesday, December 22, 2010

Nak Buat Blog Jugak? Ini Pesanan Untuk Yang Baru Nak Jadi Blogger.

Dey. Jangan salah anggap. Bukan berlagak otai sebab aku karang pesanan-pesanan ni. Cuma something untuk dikongsi bersama.

Pernah tak dalam hangpa dok sibuk publish link kat facebook dsbgnya, ada kawan yang hantar mesej,

'weh camne nk buat blog, ajar aku blh?'


Tentu saja dengan berbesar hati, hangpa akan berkongsi sikit sebanyak steps2 untuk mula buat blog dengan member2 hgpa ni.

Kalau camtu, jangan lupa pesan ni jugak kat member2 hangpa :


Thursday, December 16, 2010

Penanggal Di Tingkap Part 2 : Penanggal Sulung


Aku dah ceritakan sedikit tentang kondisi rumah aku dan tingkap-tingkap bilik yang menghadap laluan belakang flat. Secara logiknya, kesunyian laluan itu membuatkan rumah aku mempunyai privasi yang ekstra untuk aku sentiasa biarkan tingkap bilik terbuka, bukan?

Tapi aku tak percaya dengan privasi itu. Kerana aku dah fobia dan trauma dengan kehadiran beberapa ekor penanggal di tingkap rumah. Sebab itu jugalah semua tingkap rumah aku dipakukan dengan kadbod tebal untuk menutup separuh ketinggian tingkap. Tutup setinggi penglihatan manusia sekiranya berdiri di luar rumah.

Aku paranoid, ya.

Satu daripada bilik telah diubah kedudukan perabotnya, almari-almari buku MENUTUP TERUS tingkap. Biar bilik gelap. Biar tiada langsung cahaya masuk. Semuanya kerana kejadian-kejadian di laluan belakang rumah, berdekatan tingkap-tingkap bilik


Award Dari Ameera Amir

Dengan perasannya aku terima satu award dari cik Ameera Amir. Cute betui award ni. Memula aku xprasan kata dapat award sampailah aku klebet shoutbox tu dpt mesej dari cik Ameera ni bagitau dia bagi award.

Jejejeng, ini la awardnya. Comei dak? Cam aku kan :P




Tuesday, December 14, 2010

Tag Dari Fiza Amran

Sepatutnya aku sambung stori Penanggal Di Tingkap kan? Nanti, malam Jumaat ni aku sambung balik. Baru la feel sket.

Anyway ni aku dapat tag dari Fiza Amran. Jangan tak tau, dia ni member aku dari sekolah k. Kira kami dah kenal selama 15 tahun! Fuh diam tak diam dah lama kita kenal kan Fiza.



Thursday, December 09, 2010

Penanggal Di Tingkap Part 1


Malam Jumaat. Malam pengasah ilmu. Malam kaum ibu. Juga malam pilihan kisah2 horror. Kisah-kisah traumatik dan ngeri. Kisah-kisah yang membuatkan kamu paranoid dan curiga.

Kamu pernah dengar atau baca tentang hantu penanggal?

Image from asiaparanormal.blogspot.com

Jika kamu tak kenal dengan hantu penanggal, aku akan kenalkan.


Penanggal Di Tingkap


Malam ni aku ada sesuatu yang istimewa untuk kamu. Malam ini aku akan berkongsi himpunan pengalaman ngeri yang bakal mengancam keselamatan bulu tengkok dan bulu ketiak kamu. Aku bukan nak menakutkan kamu. Malah aku sendiri takut sekiranya kisah yang bakal aku kongsi malam ini boleh membuatkan kamu emosi dan trauma.

So I decided.

Aku tetap akan mendedahkannya kepada kamu. Terpulang kepada diri kamu untuk membuat penilaian selepas itu.
Kisah Penanggal Di Tingkap.

Tapi.


Tuesday, December 07, 2010

Iklankan Banner Free Untuk 5 Jam!

Akhirnya aku letak jugak ruang iklan kat sidebar blog. Ni khas untuk hangpa iklankan banner ke blog / web hangpa tanpa bayaran untuk 5 jam. Tunggu apa lagi?

Jangan risau sebab ruang iklan sini memang free 100%. Dets wai la cuma untuk 5 jam. Sebab lepas 5 jam, banner hangpa akan habis tempoh. So kalau nk display lagi, mai lagi lepas 5 jam. Pun free jugak.

tengok kat sidebar aku ada benda alah ni



Monday, December 06, 2010

Tabung Bersamaku @hatitupai

Aku perlu funds untuk beli another almari buku. Kapasiti almari sekarang sangat menyedihkan. 1 shelf sampai kongsi 2 rows. Abis buku2 yang tak dapat display depan.

Sorry aku bukan pembaca yang intelek. Tak banyak buku2 bacaan orang dewasa ada dalam simpanan since I stop buying books years ago. Banyak buku dalam koleksi aku bermula dari darjah 2 iaitu xx years ago. Some of them disambung dari koleksi kakak2 aku dan mostly collection datang dari peak time aku buying fictional books waktu remaja dulu.

Klik gambaq utk zoom
So that explained why tahap vocab aku tersentot di level menengah saja. Apart of not much reading matang/dewasa materials, aku jugak sudah stop practising to write properly. Pernah di awal millennia ni aku gila menulis (waktu tu zine Contagious dan Confidential) tapi taim tu biasalah rebellious dan ada motivasi untuk menulis - jual zine dapat RM. Muakakaka.


Friday, December 03, 2010

Mintak Pendapat Hangpa, Blog Aku Ni Berat Tak?

Akhirnya setelah banyak kali aku edit sini buang itu buang ini, ni lah hasilnya. Aku jugak dah sorok linkwithin pemberat blog dan button Tweet & FB Share.

So far aku gumbira dengan kelajuan blog ni loading, cepat je tulih "Done" kat bawah tu, cuma kekadang bengang kalau blog sangkut taim loading nuffnang.

Ni check kat iwebtool

Perasan tak, blog hangpa pun kadang2 mengalami masalah yang sama. Loading cam freeze jap kat synad2.nuffnang.com.


Thursday, December 02, 2010

Women In High Heels


Elegan. Cantik. Dewasa. Sophisticated. Berkeyakinan. Menyerlah.

Yalah. tu. Semua lah. Gambaran tepat untuk wanita2 berkasut tumit tinggi. but sometimes we forget this one : annoying as ph@rq!

Tentunya kamu juga macam ni. Asal pagi nak pi keja mesti keluaq rumah cun2 time lepas tu kalut keletuk kletak kletuk kletak lalu lalang depan rumah orang. Lepas tu boleh buat lupa tertinggal barang dan patah balik kletuk kletak kletuk kletak masuk rumah.


Monday, November 29, 2010

Award Dari Omu Rice

Wah aku dapat award lagi. Ada gak kawan blogger yg sudi bagi kat blog yang cacamarba ni. Terima Kasih untuk Omu Rice sebab pilih blog @hatitupai ni.

Since aku da penah dapat award  Beautiful Blogger ni (tengok sini) so aku tempek gambar yg sama jugak lah.


Friday, November 26, 2010

Bila Aku Halimunan.....

first of all aku mesti nak sembunyi dalam kedai buku. bila malam tokei kedai tarik grill tutup dan blah balik umah ke pangkuan anak isteri, maka aku akan mula beroperasi. berbekalkan torchlight Nerf aku akan belek habis section buku-buku yang aku minat. kalau boleh aku nak tabur2 buku lepas tu golek2 macam heroin hindustan. bahagia...

ataupun aku akan sembunyi dalam kedai alat muzik. terai test dram sampai patah stick. gedik doublepedal ala2 Beat The Bastard. takpun goreng gitar karen ikut suka layan prophecy buang sejam dua. lepas tu amek mic melalak BYOB ka.. biar sampai penuh kahak n air lioq kat mic baru aku stop.. nikmat..


Tuesday, November 16, 2010

Uncle Seekers Yang Panas

Seperti biasa, sikap terlepas keretapi ni buat aku slalu ketinggalan jauh dalam kes2 sensasi dan terkini dan terpanas dan terhangat. Hah mula nak mengarut la tu. Dan kalau aku dapat tau pun selalunya jadi pembaca senyap ja. Malas nak story atau buat ulasan di blog sendiri. Hari ni lain sikit.

Belumpun kisah AC yallll dan kes gelangnya selesai [Link 1][Link 2][Link 3], kisah pasal Uncle Seekers pulak. Loh. Ada blog jugak orang tua tu. Tapi biasa saja. Tak dak apa benda istimewa. Tak dak hantu yang keluaq. Tapi speechless ngan stori Uncle Seekers dan Permaisuri Siti Aisyah yang didakwa 'cinta syyhh'.


Monday, November 08, 2010

Baru satu komen contra sudah tersentap

Quick entry. Hari ni tiba2 datang mood nak blogwalking. Dan sampai ke satu blog. Dengan takde niat buruk ke hapa ka, aku tolong meninggalkan komen di entri blog tersebut. Eh skema plak. Ok la tu dari singgah setakat riuh2 kat shoutbox ja?

Ditakdirkan la komen aku tu tak menepati citarasa empunya blog. Terus dia buat entri baru dan PRINTSCREEN KOMEN AKU BESERTA EMAIL AKU. Aku tak kisah nak printscreen ka apa ka, tapi hairan saja sebab kat kotak komen tu dah tulih email adalah required dan tidak akan disiarkan. Apa dah jadi ni?


Thursday, November 04, 2010

What's the point of updating your blog if you're just copy pastaing?

Sejak kebelakangan ni kalau aku pegi jalan2 blog memang sukar nak jumpa blog yang betul2 buat aku jatuh cinta sampai siku gatal klik follow. Serius bhai kalau bukan sebab widget berat berkati-kati babi dah tentunya content pulak yang pointless atau i've seen/read it elsewhere.

but shit today aku nak bising tentu pasal content la. Kenapa susah sangat nak tulis benda original sikit? tapi 'these people' cari jalan mudah dengan copy paste dari email or worst dari web/blog lain just to make sure blog depa sentiasa updated dan berada atas blogroll orang lain. sekarang pulak trend "sharing" dari facebook. nampak benda best ja, share. benda yang kunun hawt, share.


Friday, October 29, 2010

Akibat Tak Blogwalk

Paling last entri aku 15 Oct. Hari ni dah 29hb. Wow gila pemalas dua menggu xupdate.

Bukan pa. Selalu sangat update pun xguna jugak, sebab takdak benda nak cerita. Dan kalau nak cerita pun, hal personal bukan jadi pilihan utama. Aku lebih suka buat entri yang perlu diolah dan sedikit research walaupun bukan fakta, contohnya previous entri : Cara-cara Nak Jadi Kera Sumbang. Aku sedikit sakastik kat situ, ala-ala ketika jadi editor zine Confidential dulu. Tapi ye lah. Wrong targeted readers, entri hanya akan jadi hiasan.

Tapi semua ni salah aku jugak. Beberapa bulan lepas, entri-entri aku dapatlah cecah 40+ komen. Sekarang ni nak dapat satu pun payah. Apa silapnya?


Friday, October 15, 2010

Cara-cara Nak Jadi Kera Sumbang

Ingat senang ka nak mengerasumbangkan diri? Susah oi. Perlukan dedikasi dan kesabaran melampau ok. Sedangkan di waktu rumaja saiya sangat gemar berkawan dengan ramai orang kerana profession saiya adalah badut jadian.

Namun sekarang segalanya dah berubah. Aku cuma jadi badut Nisa saja. Kalau berdepan dengan orang lain selain M+FIL, Encik Hasben, Nisa, Bibip, penyakit yang serang saraf self esteem aku muncul mendadak. Muka jadi tebai (memang tebai pun lani), mulut pun keluaq ayat gagap-gagap dan ayat2 bodoh macam2 dan pitching suara pun turun beberapa semiton ke bawah.

Memang tak senang nak jadi kera/gorilla sumbang macam aku. Tapi kalau nak, ini cara-caranya :


Saturday, September 25, 2010

Aik, Dah Hilang?

Semalam... sedih jugak.. bila nak cek blog, terperasan ada blog hilang dari dashboard. Blog ni ekceli aku join awal bln ni, so far byk belajar dari admin dia yg byk bg peluang kat aku dan editor2 lain. Mau tak gelabah. Bukak email.. owh ada email br dari admin.. ALERT! Dengan dup dap dup dap jantung aku pun baca..

Aiseh..

Aku dibekukan sementara dari menulis di situ. Untuk sebab keselamatan.. Oklah, ingatkan kena buang terus..heheh.. Rugilah aku.. Akhir-akhir ni trafik byk datang dari blog tu. Dan byk jugak aku dan geng2 lain dapat faedah dr sana. Haha.. Sebab tu rugi woo..

Hopefully memang sementara.. Fuhh


Wednesday, September 15, 2010

Fungsi Read More Di Blog

Sini dua cara untuk hangpa buat "Read More" kat entri blog supaya tak nampak panjang berjela.

Cara 1 : Kalau pilih editor "Edit HTML", taip ja kod <!--more--> camni :


Cara 2 : Kalau pilih editor "Compose", cuma pilih icon gambar kertas koyak kat atas tu, camni :




Wednesday, September 01, 2010

Patutlah Rajin Demonstrasi, Bisnes Rupanya

Tak cukup baling makanan ruji depa (tahicks), dan bakaq bendera yang jadi payung tempat depa berteduh, sekarang slogan GM bergema balik dengan segala benda demostrasi bodoh depa.

Tadi Buletin Utama ada bagitau, ada satu perkampungan ni yg khusus untuk hal2 berdemonstrasi. Bayaq saja, depa akan berkumpul beramai2.

Yup. Satu bisnes rupanya makhluk2 tak sedar dek untung ni. Lupa agaknya dengan saudara mara depa yang berpenat lelah merantau sini untuk mencari rejeki. Perbuatan depa ni tak ubah macam meludah ke langit saja. Crett ptuii tinggi-tinggi pun jatuh ke muka sendiri.

Gamaknya kalau diupah makan tahix pun depa memang sanggup. Takpa. Cergas minda kan? Itu rupanya jamu tradisional depa turun temurun.. Wqwqwqwq

Aku nak kata anti tu, memang pun. Hehe. Tapi anti aku bersebab. Kekorangajaran depa mencabar aku dan kita semua sebagai rakyat Malaysia. Namun untuk membalas semula pembakaran bendera adalah satu benda sia-sia. Janganlah jatuhkan level kita ke standard taik piggy depa yg depa amalkan.

Tetiba aku teringatkan grup KPI/KGI (Kumpulan Penentang/Ganyang I***n) ketika berforum di Topix dulu.. Perjuangan kita sangat bererti... :)

p/s: aku google image 'bakar bendera malaysia' nak letak dgn entry ni sekali.. tp sebak rasa di hati nak paste sini..


Sign In 3 Akaun Google Pada Satu Masa

Ok, anggap la hangpa ada lebih dari satu akaun gmail. Bila nak check akaun ni, kena logout yg lg satu, bila nak check yg lagi satu lak, kena logout pastu login yg hangpa nak. Leceh kan.


Ni ada cara bukak 3 akaun sekaligus pada satu masa.

Klik sini : Sign in to multiple Google Accounts

Kat atas kotak kunin ni ada radio button [ON], klik yang tu dan check ke-empat-empat kotak di bawahnya.
Lepas tu tekan save.

Logout dari akaun sekarang, lepas tu login balik yang mana paling utama (akaun yg hangpa guna untuk edit blog, misalnya).

Kalau tengok kat homepage google, kat bahagian atas akan ada drop down macam ni :
Pilih sign in to another account..

Hanya 3 je akaun google buleh dibuka. Kalu lebih nanti di bahagian sign in akan dibagitau yg hangpa dah melebihi had.

Ok, ni je! Slmt mencuba :)


Tuesday, August 31, 2010

100 Orang Penulis Dicari

Baru tatsat aku dapat invitation untuk join blog 100penulis.blogspot.com. Well ekceli aku seniri la yg mintak.. Haha.. Sementara masih ada stok.. Sebab aku tgk tu blog baru.

Blog ni aku rasa macam tempat nak ping jugak la, tp ada access untuk sapa2 yg da jadi editor kat situ. Aku tertarik jugak dengan ayat ni:

"Jadi jika anda juga seorang yang tidak mempunyai masa untuk menyelenggara satu blog sendiri, maka blog 100penulis.blogspot.com inilah jawapannya."

Means, kalau hangpa ni malas nak buat blog sendiri, join la blog yang ni sebab nak promot/tulih apa pun xpa punya. Tambah kalu nak pomot bisnes online hgpa.

Dan aku rasa tertarik sebab, trafik. Yes. Sapa xnak kan. Blog tu target 100 editor, dan katakanlah satu editor leh bawak 5 org kawan untuk jengok blog tu, so potensi entry kita (as editor bersama) leh jadik 5x100=500 pelawat. Ok pa. Blog hatitupai ni nak cecah 200 unik visitors sehari pun merangkak..

Aku tak risau join blog tu, sebab aku rasa blog tu fresh dan bukan dari domain sesapa. Mungkin founder blog tu someone yg kita da kenai, tp stakat ni tak tau lagi sapa dia. Jadi kepentingan dikongsi bersama..

Ok aku promot macam baaaaik kan? Haks.. Join weh.. Antaq ja emel kat si 100penulis(at)gmail(dot)com tu, nanti dia reply invitation.


Sunday, August 29, 2010

Zikir Plus Dikir : Akibat Hilang Pertimbangan

Agak terlambat untuk diulas perihal video satu geng student perempuan berzikir remix dikir yang banyak tersebar dalam facebook dan blog-blog hiburan. Tapi tergerak juga hati ni nak diskas ngan hangpa jugak. Boleh?

1) Kita marah sebab depa yang terlibat semua bertudung
Automatik depa dikecam sebagai penambah rosak pada imej gadis/powmpwan bertudung keseluruhannya yang dah semakin rosak

2) Kita marah lihatkan air muka salah sorang depa tu yang pura² nak muntah dengar kawannya mula berzikir.
Kalau pada mata aku la, si muka pelik tu taklah sampai nak gelikan zikir tapi pura² menyampah dengar suara kawan je. Contohnya:
A: Maklumlah, aku ni hensem, kacak pula.
B: Wekk.. Nak terkeluaq isi perut dengan statement tu.. haha

3) Ibu bapa depa disalahkan
Nak kata pesalah² ni kanak² lagi, mungkin pada perangainya ya, tapi takkan mentaliti pun sampai nak diheret makbapak, kononnya tak cukup diajar (atau bahasa mudahnya: kojaqq).. Setengah manusia ni ada yang dah diberikan yang terbaik oleh parents, tapi akibat salah pergaulan dan hilang pertimbangan, jadi la macam² kes seangkatan dengan kes zikir+dikir ni.

TAPI KAN, KAT MANA PULAK PERTIMBANGAN KITA BILA :


Instant Blogging

Keputusan dah diambil. Aku nak berinstant blogging jugak. Taip ja apapa yg terlintas. Tak payah lagi nak susah taip draft dulu lepas tu baru paste sini.

Masalahnya aku tak percaya sangat dengan kelancangan tangan aku ni. Tengok tu. Satu benda negetip telah terbongkar.

Kalu sebelum ni aku publish benda² yang dah dipertimbangkan 2-3 kali, taktau lepas ni macamana pulak. Sebab aku tak mau blog ni alih² cerita benda personal dalam rumah. Ataupun buat ulasan sebaris dua dari berita terkini.

Lagipun ilmu hal semasa ni aku lembab skit. Ada tu ada tapi 'pelamas' yang amat nak taip. Ye, sapa nak baca? Nak diikutkan aku lagi puas edit dan tulis zine (majalah fotostat d.i.y), disebarkan di kalangan kawan2 seperjuangan serata negara, daripada menulis blog. Puas bila orang beli zine aku, dibaca dan disimpan elok². Kalau blog ni, org baca sekali ja. Tupun ada yang tak baca terus. Yang tau, singgah blog aku ni sekadar untuk jemput aku balas lawatannya.

Takut kalau aku terkerap pulak update blog. Kang ada yang rasa 'menyapu-sampah'. Hehe.

Well. Let's see what will happen.


Tuesday, August 24, 2010

Don't Always Sleep Late!

Here's something to share today :)


The main causes of liver damage are:
1. Sleeping too late and waking up too late are the main cause.
2. Not urinating in the morning.
3. Too much eating.
4. Skipping breakfast.
5. Consuming too much medication.
6. Consuming too much preservatives, additives, food coloring, and artificial sweetener.
7. Consuming unhealthy cooking oil. As much as possible reduce cooking oil use when frying, which includes even the best cooking oils like olive oil. Do not consume fried foods when you are tired, except if the body is very fit.
8. Consuming overly done foods also add to the burden of liver. Veggies should be eaten raw or cooked 3-5 parts. Fried veggies should be finished in one sitting, do not store.

We just have to adopt a good daily lifestyle and eating habits. Maintaining good eating habits and time condition are very important for our body to absorb and get rid of unnecessary chemicals according to 'schedule.'

Because:
Evening at 9 - 11pm: is the time for eliminating unnecessary/ toxic chemicals (de-toxification) from the antibody system (lymph nodes). This time duration should be spent by relaxing or listening to music. If during this time a housewife is still in an un relaxed state such as washing the dishes or monitoring children doing their homework, this will have a negative impact on her health.


Evening at 11pm - 1am: The de-toxification process in the liver, and ideally should be done in a deep sleep state. Early morning 1 - 3am: de-toxification process in the gall, also ideally done in a deep sleep state.

Early morning 3 - 5am: de-toxification in the lungs. Therefore there will sometimes be a severe cough for cough sufferers during this time. Since the de-toxification process had reached the respiratory tract, there is no need to take cough medicine so as not to interfere with toxin removal process.

Morning 5 - 7am: de-toxification in the colon, you should empty your bowel.

Morning 7 - 9am: Absorption of nutrients in the small intestine, you should be having breakfast at this time. Breakfast should be earlier, before 6:30am, for those who are sick. Breakfast before 7:30am is very beneficial to those wanting to stay fit. Those who always skip breakfast, they should change their habits, and it is still better to eat breakfast late until 9 -10am rather than no meal at all. Sleeping so late and waking up too late will disrupt the process of removing unnecessary chemicals. Aside from that, midnight to 4A.M is the time when the bone marrow produces blood.

Therefore, have a good sleep and don't sleep late.

Taken from : http://www.sooperarticles.com/health-fitness-articles/liver-damage-dont-always-sleep-late-2086.html


Wednesday, August 11, 2010

Betulkah Anda Berdoa?

Saban hari saya tengok makin ramai yang berdoa di status facebook dan dalam sms saja. Pelik kan? Memang tak salah berdoa tapi mana perlunya doa-doa personal diumum dan dihebah untuk tatapan orang lain?

Contohnya :
"Ya Allah, tabahkan hatiku untuk menghadapi masalah yang satu ini". Kemudian di'Like' beramai-ramai oleh kawan-kawan.

Persoalannya mana perginya adab-adab berdoa? Kenapa doa tak lagi diluahkan di atas sejadah, berpakaian lengkap tutup aurat, suci, berhati jujur dan rendah diri? Ataupun dalam majlis-majlis ilmu? Ataupun sebelum dan selepas melakukan pekerjaan?


Tapi tidak. Doa-doa anda diluahkan pada kotak status, kemudian tekan PUBLISH, tunggu reaksi kawan-kawan. Bukan lagi dengan tangan menadah doa tapi dengan mata terkebil-kebil memantau wall facebook anda.

Yang mana kawan-kawan sedang berportable internet dalam jamban ke, tengah buat benda-benda tak senonoh ke, semua baca dan tekan LIKE.

Anda kata anda berdoa untuk kesejahteraan kawan-kawan semua? Ya, perlukah juga dihebahkan? Apa matlamatnya? Anda mengharap balasan doa juga? Anda mahu disukai kawan-kawan? Jadi anda tidak ikhlas! Tunjuk alim!


Doa sms? Ini lagi satu. Kadang-kadang doa hanya diforwardkan saja, bukan ditaip lahir dari hati sendiri. But then, apa perlu anda hantar sms doa personal itu kepada orang lain? Adakah si penerima yang akan tunaikan hasrat anda?

Berdoalah dengan cara yang betul. Saya nasihatkan anda semua bukan bermakna saya ni pun nak tunjuk alim juga tapi untuk ingatan kita bersama.

Di mana adab berdoa anda? Sekiranya doa pun anda anggap perkara main-main, remeh-temeh dan bukan ikhlas serta tak serius atau tak really-really mean it, lebih baik anda simpan dan tunggu saja masa yang sesuai dan emosi anda stabil.

Berdoalah kepada Tuhan Maha Pencipta kita, bukannya untuk mendapat approval atau sanjungan orang.

Selamat berpuasa. Sampaikan nasihat dan amanah saya ini kepada rakan-rakan anda.




Saturday, August 07, 2010

Hidup Berhutang Adalah Stylo

"Owh bang.. Banyaknye perabot-perabot baru ni. Aww bang ailebiu bang. Ni tivi beso yang perrii ni kita bagi kat jiran toksu yayang buleh ka.."
"Buleh yang.. Abang beli semua ni 30 hari tanpa bayaran dari Chords Mahmood yang.."

Respek kan? Beli tapi tak keluaq duit pun? Camna ye akad jualbeli dalam kes2 camni?

Kata Puan Shila Majdi pula,
"Keluarga saya minum air tapis yang terbaik. Bagi saya, BERLIAN WATER FILTER lah yang terbaik. Hanya bayar dua hingget sehari, anda dapat percuma."

Ni lagi super. Kalau guna sistem ni 5 tahun, so kena bayar RM3650 untuk dapat percuma ye? Menarik sangat. Apa ke neraka ni?

Sekarang baru aku paham hidup berhutang dan membayar ansur2 ini adalah sangat stylo untuk masyarakat kita. Biar papa asal bergaya dan mewah2 gitu. Bayar belakang cite.


Iklan Youthsays Menyemak Dalam Shoutbox?

Tadi terbaca satu entri bertajuk "Promosi iklan Youthsay di kekotak mesej". Penulisnya menggambarkan tak berapa berkenan dengan sikap sesetengah blogger yang menyalahgunakan shoutbox untuk mempromosikan link youthsay depa.

Aku pun camtu jugak. Tapi aku atasi dengan cara memBANNEDkan link youthsays tu. Caranya sangat la mudah.

Untuk shoutmix :

1) Masuk dashboard shoutmix hangpa. http://www.shoutmix.com/main/login.php

2) Pilih Ban Control di bawah menu SECURITY


3) Masukkan malaysia.youthsays.com dalam banned URL


4) Test out : logout dari shoutbox hangpa di web tu dan juga di blog terai taip apapa yang ada link tu, nanti keluaq camni

"The URL malaysia.youthsays.com has been banned from this shoutbox.
Kindly edit and resubmit your post."


5) Haha. Jangan ingat leh trick aku pasni ngan link2 cloak lain. Aku xtekan nye


Friday, August 06, 2010

Lagi-Lagi Tekken

1) REVIEW FILEM TEKKEN
1st of all, fyi, aku bukanlah button mashers dan bukan poseur dalam meminati game Tekken, ok? Setelah beribu-ribu ringgit habis dilebur di mesin Tekken, beratus jam kematu pungkoq, berpinar mata mengadap skrin, berpuluh-puluh kedai dijelajah demi menghilangkan kegianan (aik ni da macam iklan Olay plak), tentulah filem Tekken ni ditunggu-tunggu bukan saja oleh aku tapi oleh para gamers lain dengan harapan tinggi menggunung.


Tarikan utama filem ini ialah curiosity penonton pada barisan character yang bakal muncul serta moves yang menjadi identiti characters itu sendiri. Jalan cerita memang awal-awal lagi out ditolak belakang la sebab seperti filem-filem lain yg diadaptasi dari game, memang hampes dan tak masuk akal.

Characters yang ada pun hanyalah Heihachi, Kazuya, Jin, Jun, Nina, Anna, Steve Fox, Bryan, Yoshi, Eddy (digemari mashers..hoho), Christie, Miguel, Dragunov, Raven, dan Marshall Law (awal-awal dah out.. haha). So jangan expect nak jumpa Paul (bukan si sotong), Baek, Hworang dll. Apatah lagi Kuma/Panda, Roger dan Mokujin. Hehe

Overall aku amat kechiwa dengan filem ini. 70% difokuskan kepada Jin dan tournament Iron Fist dan selebihnya baru pada watak lain serta diselit sikit adegan-adegan 18 SX. Anna Williams misalnya, sekadar menayang muka ketika pengumuman peserta tournament, menjadi assasin upahan bersama kakaknya Nina untuk menghapuskan Jin, dan pe'meriah' bilik tidoq Kazuya.

Babak pertarungan laaaagilah frust. Penonton expect moves2 yang lebih cantik dan mencerminkan character, tapi rasanya bercelaru skit choreography menyebabkan moves2 nampak terlalu ordinary macam filem-filem fight lain. Ini pandangan aku ajelah, orang lain tak tau pulak.

Bahagian klimax filem di mana Jin berdepan dengan Kazuya yang jaki dengan kemenangan anaknya itu pun tak digarap dengan excellent. Takde istimewanya babak ni, tambah pulak takdak langsung cedok 'toria' atau 'derg'. Ulat dash jangan cakaplah. Hehe. Atau mungkin mata aku yang kero.

Last verdict: Okeylah. But don't expect too much. If you're not a tekken lover, you'll probably hate this movie. Filem tanpa sinaran matahari ni dijamin membosankan dan mengelirukan..


2) CONTEST NUFFNANG UNTUK KE PREMIER SCREENING TEKKEN

Hangpa ingat tak baru-baru ni aku ada cuba masuk contest nuffnang untuk tengok premier screening Tekken. Klik sini untuk tengok entri tu (klik sini untuk open new window).

FYI, lepas beberapa hari, aku dapat invitation dari Nuffnang untuk claim tempat di GSC Tropicana City Mall pada 4hb, iaitu sehari lebih awal dari tarikh tayangan seluruh negara. Tapi sedih betul, aku terpaksa melepaskan tempat aku atas sebab-sebab masa, lokasi dan plan peribadi yang tak mengizinkan.


Ini invitationnya. Sangat-sangat besar hati sebab ni contest pertama aku join, tak sangka dapat pulak. Terima Kasih Nuffnang.


3) LEPAS GIAN SIKIT..
Untuk release kecewa aku dan Pakdin yang terpaksa lepaskan tempat ke premier screening tu, kami cuma melawat balik kedai yang satu masa dulu (cewah) pernah jadi tempat lepak @ rumah kedua geng-geng Cosmic.BJ.

Gemuk tul pompan rabun ni.. hahx

Speaking of geng Cosmic.BJ, satu lagi kekecewaan, kita dah janji dulu akan serbu panggung bila movie ni release, tapi sayang, kita semua dah jauh dan tak sehappening dulu. Wohoho ayat flower plak.


4) SESUATU YANG PELIK PADA HEADER BLOG @HATITUPAI
Benda ni aku sempat capture SEKALI saja. Sebab muncul pun sekali saja lepas tu takdak dah.. Waaawooowowwo

Klik utk zoom+/-

Cun kan banner iklan Nuffnang ni.. cam padan ja dengan header n tema warna blog aku.. Awat keluaq sat sangat.. Hiks


Wednesday, August 04, 2010

Gantung Sampai Mati, Tahu?

Mentang-mentang hangpa belum tertangkap sebab isap syabu, ganja semua tu, telan itu ini, selama tu la hangpa nak jadi hamba dadah ye? Depan orang berlagak normal, bila malam, tergedik2 dah start calling2 cari kaki, cari tokan, cari port..

Semata-mata nak lepaskan ketagih hangpa dengan racun dan najis tu!
Najis = Tahicks

Kadang-kadang kata tobat, nak berenti? Lepas tu kena goda ngan setan2 lain yg sama 2x5 tak buleh berenti, so hangpa pun isap balik benda2 tu semua?

Tak rasa apa-apa ka? Buleh release tension ka? Rasanya tak kan? Sebab layan benda2 tu semua dalam takot2, line kena kaver2?

Kalau cakap pasal mati, buleh pulak kata tak bersedia. Sebab? Konon amalan tak cukup. Ilmu nipis lagi kat dada. Dah tau tu, apa sebab nak jadi hamba lagi? Pi la amek ayaq smayang, pi capai sejadah, semayang, lepas tu berdoalah.

Berdoalah mintak petunjuk dari Allah. Luahkanlah semua yang berat dalam hati dan jiwa. Mohonlah diberikan kawan-kawan yang baik dan membimbing. Bukan yang menjahamkan hangpa. Melingkopkan hangpa.

Kalau kena tangkap? Kawan2 nak kaver hangpa? Sori la. Tara tak kena tangkap pun mesti konflik barang jual tak fair la, duit tak bagi la, duit tak sampai la.. Beb, pasal duit, kawan buleh melayang la.

Nak pakai rantai leher macam ni? Tempah la sekarang.

Ooo so isap ais la pebenda ni xpa? Normal? Trend? Kawan2 baru kenal pun mengaku ada amek benda ni, so tak yah segan? Leh open sama2? Satu kepala? Sporting? Sempoi?

So isap benda2 ni semua only part time la? Depan still normal macam org lain? Cuma isap ja bukan jadi pusher pun?

Tau x dalam Akta Dadah Berbahaya, hangpa dah pun dikira MENGEDAR DADAH? Tanya awat pulak aihh tupai, aku beli isap sorang ja bkn aku joi kat org len.. Wei babun.. baca ni naa :

MELAKUKAN SALAH SATU DARI PERBUATAN-PERBUATAN BERIKUT DIANGGAP MENGEDAR DADAH BERBAHAYA
  • MENGILANG
  • MENYOROK
  • MENGIMPORT
  • MEMBELI
  • MENGEKSPORT
  • MENJUAL
  • MENYIMPAN
  • MEMBERI
  • MENERIMA
  • MENYETOR
  • MENGENDALIKAN
  • MENGANGKUT
  • MEMBAWA
  • MENGHANTAR
  • MENGEDAR DADAH
  • MEMBEKAL
  • BERUSAHA MENDAPATKAN <<< nih! ni apa? tak tau baca rumi kot?
  • MENGIRIM
  • CARA LAIN DI BAWAH PENGUATKUASAAN DAN PERATURAN AKTA INI

So kot2 la kalu hangpa lupa kan, ni aku nak habaq bagi la, 'rewards' yang bakal menunggu hangpa.

Denda.. dalam lingkungan RM 100,000 / RM 5,000 / RM 2,000. Pilih ja nak pakej apa. Platinum ka, bronze ka, gold ka, ultimate ka. Haha.. nak beli topap hempon pun pikir 10x..

Penjara 2 tahun / 5 tahun / 7 tahun / 13 tahun (yg da ada rekod) / Seumur Hidop.. Pegi daa.. nak dok diam2 berkurung dlm rumah pun susah, ni ada hati nak tempah tempat kat penjara pulak.

Sebat : 3 ke 10 sebatan.. Wow.. mandul terus. Elok jugak. Takdak masalah bayi mati kena buang.

Untuk kesalahan pengedaran bwh seksyen 39B, nih paling best :
hukuman mati mandatori.
Wohoho bayangkan sendiri rupa hangpa di saat2 akhir hidop hangpa. Mesti pathetic kan?

Hotel bertaraf 5 bintang ini akan menjadi destinasi hangpa yang paaaaling dekat. Klik gambaq utk zoom dan tataplah puas2 ;)

Jadi, usaha2lah berenti sekarang. Berenti terus! Bukan berenti seminggu dua pastu kawan open ja terus tergoda. Hanya hangpa yang buleh bantu diri hangpa sendiri. Tolong jugak nasihat2kan kawan lain ya. Please share this.





Thursday, July 29, 2010

~NASIK KANDAQ LINE CLEAR? EWW?!

Plek betuilah aku dengan sesetengah org penang yg skang bermaustatin luaq penang, kalau cerita pasal nak balik kampung ja, mula la keluaq senarai makanan mau sampai 21 perenggan. Awat? Nak kena tunjuk hangpa tu penang piau sangat ka? Cool sangat la makan gerai mamak dari makan kat gerai2 lain? Layan gila la pasemboq? Hantu gila la laksa penang? Tolongla.

Pastu nak kena bagitau rindu gila nak makan nasik kandaq la menda lg la. Ok aku paham, tempat lain, nasik kandaq pun lain tak sama macam kat penang ni.

Tapi aku slalu nak protes kalau terbaca luahan 'peminat2' yang rindukan Nasik Kandaq Line Clear (NKLC).

EwwWwww??!

Sebagai org yg dok kat sini, aku sendiri seingat aku makan kat situ adalah sekali dua kot seumur hidup. Lepas tu biarpun limablaih juta kali lalu depan jalan tu, selera aku akan mengatakan TIDAK pada NKLC. Sebab? Sendiri penah tengok keadaan gerai tersepit tu macamana dan dah tau kisah belakang tabir depa.

Memang la sekarang ni sempoi. Canggih. Ada sign-board. Tapi......

Ewww.

Dah la tepi jamban dan aroma2 nya. Rekod kesihatan pekerja pun.. hmm sila garu dagu ya dengan hint ni.

Tolong. Aku bukan nak jatuhkan nama+jualan NKLC yg obviously takdak kaitan biaq sehelai bulu idong pun ngan aku. It's just that... between people yg tahu isu2 kebersihan di sebalik NKLC tu, well seriously kami tak akan p dan tak menggalakkan kawan2 p sana. Banyak lagi tempat makan yang elok dan bersih.

Ewwwwwwww lagi sekali. Tak sangka selera hangpa sampai macam tu sekali..

Tunggu ja keluaq kenyataan official pasal isu kebersihan yg tersembunyi ni, taim tu barulah hgpa muntah sampai terkeluaq usus, tarik sedut ngan vacuum berkuasa kuda pun, da tak berguna lg. Yuck. Tuituituih

Femes camna pun aku tak hingin singgah sini.



Tuesday, July 27, 2010

~TEENS IN RELATIONSHIPS

Zaman muda² taim mata pun dok terang lagi, having a secret special someone is a secret. Ingat tak hangpa punya 1st stupid crush at school? Or so called boy/girl-friend tapi ratio kekerapan jumpa berdating adalah rendah sekali. Mungkin peluang cumalah waktu berselisih jalan takpun stopping by luar kelas atau stayback lepak kat padang skola or library.

Photo taken from here

Sekarang? Kids today... huh.. Taktau la samada mom and dad failed at parenting ka or simply 'kasi chance la anak² explore their curiousity'. So katakanlah kalu hangpa jumpa any teenager sekarang yang takdak boi/girl-friend, dia either a geek yg dipulaukan kat skola or simply bengong. Even ugly kids have their own ugly someone untuk dicanangkan kepada semua orang yang depa 'is in a relationship'. Try facebook. Menukar² status sedang dalam hubungan atau engaged to dotdotdot dan best skali da 'married' ialah something yg sempoy.

Globally, sikap keterbukaan parents/guardians/adults bila berdepan dengan remaja² merenyam dan gedik-terlalu-awal ni cuma bagi result yang lebih menuju keruntuhan masyarakat kan don't you think so?

Bayangkan if having a special relationship menjadi satu lifestyle, kemestian or guideline to look kewl dan less geeky bagi para teenagers ni, then anything they do will just to attract opposite sex kan. Kalu kat negara barat, menghilangkan virginity ialah satu kegilaan dan cita² remaja. And tak dinafikan it is now in our sick society jugak.

Coolest result ever when everyone desperate for love and will do anything to prove they love their partner :

BUANG BAYI LEPAS DAH TERMENGANDUNG.


Monday, July 26, 2010

~RUPANYA ADA HADIS PASAL SANGGUL TINGGI..

Artikel ni aku dapat dari emel, dan rasanya berpatutanlah kalau dikongsi bersama since sekarang ni pun makin obvious ramai perempuan bertudung tapi bentuk bersanggul tinggi, contoh paling ketara ialah fesyen artis kita Sheila Rusly. Bagi hangpa yang dah tau pasal ni, sudi2kan lah tinggal komen (jgn lupa link blog skali). Bagi hangpa yang tak tau pulak, haa bacalah sampai habis..


It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.
Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.



Ok.. dah nama copypaste, mmg aku takkan edit punya. Tapi betul kan? Pompan zaman sekarang, bab2 nak cantek, ada jaaaa sampai dah lupa mana betul dan mana salah yg diselindungi dengan benda betul. Ape da aku merapu ni? Truthfully aku selesa berkawan dengan girls yg bertudung biasa ala2 waktu stadi di kolej ja. Skema kan? Daripada kawan yg bertudung fesyen tahapa2 sampai org laki kalih2 kepala nak tengok 2-3 kali, erk.. aku avoid kawan2 begini. Sorry ya.. hohoh

Gambar google dari entry http://ummsyuhada.blogspot.com
Fesyen gila! Elakkan berjumpa dengan aku ya. Nanti tak pasal mulut aku wat dosa.



Sunday, July 25, 2010

~TEKKEN IS IN THE CINEMAS!

Hari ni check web nuffnang dan terbaca mini contest ini : Nuffnang Premiere Screening – Tekken. (Courtesy of GSC Movies)


Tekken movie dah nak keluar dah! Tak sabar beb nak pi tengok. Selama bertahun ni asyik dengar rumors dan planning pembikinan je, akhirnya release jugak filem ni bulan Ogos ni. Jadi bersedia lah ok?

Ini trailer filem Tekken.. Layanz..


Ok kembali pada matlamat asal post ni, ialah aku nak share sikit minat aku pada Tekken. Yes, again.. Since terjebak dengan tekken, memang takkan padam minat aku punya. Macam yang sesetengah hangpa tau, karekter favourite aku dalam Tekken ialah Nina Williams dan of course YOSHIMITSU!


Aku mula belajar game Tekken dengan PSone dan giat hafal command moves Yoshi, (waktu tu T3) dan bila start menjengah dan melepak di arcades (T5), masih dengan character Yoshi jugak, sampaikan aku .. ehem.. agak terkenal la (kuang3) di kalangan gamers penang sebagai "the only dak pompan pakai spek yg guna Yoshi". Walaupun skill aku tak bagus, but well, ramai sangat kawan yg tak kedekut ilmu sudi lepak sekali dan diskas combo2 dan strategi.

Kendian barulah aku mula luaskan skop permainan dan belajar guna karakter Nina Williams. Why? She's deadly dan banyak moves2 yang ada chain. Hohoh.

So kalau dalam muvi ni, tentulah I'm looking forward to watch Nina and Yoshi. Nina dilakonkan oleh Candice Hillebrand dan Yoshi pula oleh Gary Ray Stearns. Sapa depa? Entah aku pun tak kenal. Haks.

Cepatlah Ogos! Doryah! Doryah! Doryah! Wavedash cedok karen satuuuu!!! ;)



My tekken obsessions :
Google Wallpaper change :
http://tupaikaran.blogspot.com/2010/07/bertukar.html

Dari satu game ke satu game :
http://tupaikaran.blogspot.com/2009/05/game-dan-aku.html

Keluhan skills yang susah nak capai (with my n00by Tekken match videos kat arcade) :
http://tupaikaran.blogspot.com/2009/04/skills-ill-never-have.html

Pieces from my notebooks : (stadi tekken game moves.. haks skemanya)


Stikers dalam ni aku collect waktu mak aku keja di ofis kampeni pengeluar mesin game (RGB (M) SDN. BHD.) sekitar 1994. Haa lama dah kan stikers T1 aku nih.. Buku pun dah bertompok dimakan usia..



Monday, July 19, 2010

~NAK TENGOK ADEGAN PELUK BUKAN MUHRIM?

Sekarang bagitau aku drama/rancangan apa kat tv3 takdak adegan peluk2 antara pelakon/peserta laki dan pompan bukan muhrim?

Samada berlakon pujuk ka, berlakon kena cabul ka, berlakon jadi laki bini ka, jadi adik abang ka, menang pertandingan ka, mesti ada punya babak-babak peluk.

Biasalah. Menjiwai watak la katakan.

But of course. Mana ada lagi tapisan untuk rancangan-rancangan tivi. So sekarang tak payah susah nak pi skodeng kat taman-taman atau tangga-tangga sunyi.

Bukak ja tivi 3.


Friday, July 16, 2010

~RINDU SAMPAI JADI GILA

Di satu tengahari, aku terlelap jap. U know, bila da jaga baby, tidoq pun tak tentu hala, selalunya tak cukuplah.

Aaaanyway, aku termimpikan seseekor yang amat aku rindukan bertahun² lamanya. Dlm mimpi tu entah camna dia hilang dari rumah dan dalam gelap malam aku cari merata-rata ke tempat yang aku tak kenai. Sebak hati bila yang jumpa banyak sewarna dan corak yang hampir sama dengan dia, tapi bukan dia...

Aku cari² lagi sampailah taktau camna aku ada atas 1 flat tinggi. Yang paling ketara sepanjang tempoh pencarian, dengan sayu suara aku memanggil-manggil :

"Biiiiii...biiiiip...."
"Biiiiiiiii...biiiiip"

Yang eerienya sora soprano aku nyaring dan lantang bergema seluruh kawasan. Mengalahkan karaoke lagu Bunga Larangan. Ala, yang part last :

"♫ Engkaw, yang aku sayaaaang, bunga lara-ngaaaaaaaaaaaaaaan... ♫"

Tau tak, bergema? Dahla sukukata pertama 'Bi' tu panjang².

Kembali cerita atas flat tadi, aku terus panggil².

"Biiii..biiip..
Biii..biip where aaaaaare youuuu.."

Ye dalam BI plak jadinya. Dah cam permainan hide n seek kan? But anyway, sangat horror plus menyayat hati sampai aku terjaga jantung berdegup2 kencang.

Terbengong seketika. Kenapa dia ni yang dicari dalam mimpi aku? Apa mesej dia nak sampaikan? Adakah dia juga rindukan aku di sana?

Aku mencari dia :


Yang pleknya nama dia ni yang aku panggil :

Terdetik gak dalam ati yg suara tinggi bergema dalam kesayuan tu hampir buat aku ilang akal. Nasib baik cepat aku bangun. Haih.. Ni kot akibatnya kalu tidoq tengahari?? :p

Kechip... Kak pun rindukan kechip... :((



Wednesday, July 14, 2010

~CAMWHORES ALERT!

Amek gambaq ni kat fesbuk spupu aku :

Haks! Tu tak kira amek gamba angle atas kepala.. Dongak2 sket bg nampak cam muka ikan. Bajet kiut gitu.



Tuesday, July 13, 2010

~SEBELUM MULA BUAT DUIT DENGAN BLOGGING...

Makin hari semakin banyak blog² baru muncul dengan macam² jenis skop. Tujuannya mungkin kepada for fun saja tapi kebanyakannya bermotifkan cari duit dengan blogging.


Ye buat blog bukan susah. Pilih template, ketuk² keyboard taip apa², dah siap. Paste code iklan banyak². Kemudian dengan berkobar-kobar tunggu duit masuk.

Masalahnya duit yang hangpa tunggu tu bukan dalam sehari dua boleh nampak hasil kalau hangpa belum ada aspek yang satu ni :





Monday, July 12, 2010

~DOKTOR CAKAP BERBELIT

Why is it that doctors ni suka cakap berbelit a.k.a menipu? Bila orang sakit, tentulah pi klinik/hospital kan. Beratur tunggu sampai berlumut dan akhirnya ini yang akan doktor kata :

"Hmm.. encik tak de sakit apa-apa. Tapi saya bagi ubat untuk..."

Ok two points there:

1) Kalau kita tak sakit, apa ke nerakanya perlu jumpa doktor? Selain dari nak MC lah. Of course nak dengar dari mulut doktor yang mengiakan kita sakit kan?

2) Ok kalau kita tak sakit, awat doktor kena suruh kita beli ubat2 merepek depa waktu bayar bil?




Friday, July 09, 2010

~BERTUKAR!

Kalau orang lain dah sampai Paris, aku baru nak seluk kocek kira duit syiling tambang bas nak pi airport. Tulah perumpamaannya betapa aku terlambat tahu yg membawak kepada keterlambatan mengekspresikan dlm bentuk artikel/entri.

Aku maksudkan pembaharuan/penambahan/something rare yang selalu berlaku di page depan google. Pernah baru2 ni ada game pacman, sempat jugak aku main seround. Kemudian ini.




Wednesday, July 07, 2010

~AYAT MLM YG SUSAH NAK DENGAQ


Tak mustahil kita dengar/baca :

"Aku ni kaya sangat dengan bisnes ni, sampaikan satu monumen kat angkasa dicipta untuk aku saja."

"Kekayaan aku buatkan Donald Trump menangis 12 hari 17 bulan sebab dia tak join Infinity Downline cam aku ni."

"Hah sejak aku join MLM dotdotdot ni, duit berkepuk2 aku susun buat bantal ngan tilam aje. Hangpa taknak join ke?"

"Sampai bila hg nak hidop susah tidoq bawah jambatan pakai cawat daun semalu camni? Mailah follow aku, aku ajar caranya nak kaya sampai mercedes leh tukar hari2 hanya sebab terpercik ayaq ikan sewaktu orang gaji bawak p pasar."




Monday, July 05, 2010

~MUKADIMAH ENTRY YANG TEPU

'Salam u olls.. Sorry ye lama tak update belog. Dah bersawang pun. U olls tentu rindukan entry baru dari ai kan..'

Go on. Aku izinkan hgpa pi muntah jap kat toilet bowl. Keluarkan dinner, lunch, breakfast yang belum dibuang lagi. Kalau buleh supper semalam2 skali hgpa pancing keluaq semata2 muntah baca mukadimah camtu. Come on.. I know you wanna..... I know you wanna.. you wanna vomit ijaw right each time sampai ke blog yg guna ayat default tadi untuk kaver kemalasan update.




Friday, July 02, 2010

~BEZA HANGPA DAN HAMPA

Sebagai orang penang piau punya (walaupun idong aku tak tegak) merangkap orang utara (northern riot yeah!), penggunaan 'hangpa' dan 'hampa' dalam blog aku ni sepatutnya bukan sesuatu yang perlu dikelirukan. Heh baku melampau.

'Hangpa' ialah kata ganti diri untuk orang2 lawan bercakap secara kolektip, yakni kamu kamu kamu kamu dan kamu. Oh kamu juga.

'Hampa' as in awak, you, hang, kau, ko, ekau, kome, tapi lebih manja dan skema biawak kesopanannya. Biasanya dituturkan oleh kanak2 baik cam aku waktu skola rendah dulu dan sekarang dengan girl friends yg lembut (tak sampai ati nak ber-aku-hang).




Wednesday, June 30, 2010

~GEMUK = SENANG HATI

Semestinya bila kawan atau saudara lama tak berjumpa, 1st thing akan ditegoq ialah ketongdraman aku yg semakin ketara. Nak wat camane lagi, takkan nak stopkan projek pembinaan badan tak terancang ni. Jerit 'stop wei, stop' ?

Dan semestinya. Kegemukan aku akan diassociatekan dengan tanggapan yang aku senang hati kebelakangan ni. Ayat-ayat untuk mengelaborate greetings ni sangat menggores hatikuh inih. "Ha.. lama tak nampak.. Amboi berisi toi skarang".. Hehe sedihnya (sedih tapi gelak? Common disease kan).

GEMUK = Senang hati. Hari ni aku nak sangkal sikitlah. Cam biasa, tak puas hati, comments below.

Bagi aku, GEMUK = Takde duit nak pi slimming2 session ala2 Pakar Kecantikan TV3. Jangan kata nak pi kedai2 pakar, nak beli uncang teh kurus badan pun takut clash ngan expenses nak beli ubat gigi.

GEMUK = Tak pilih makan. Main sentai ja sebab selera ngeri sampai model2 catwalk akan trauma sepanjang hayat.




Monday, June 28, 2010

~'WANT 2000 VISITORS' CONTEST RESULT

Sebabkan sambutan yang sangat dingin, heheh (sila baca benda ni kalau nak paham lebih), ada 4 saja penyertaan contest Want 2000 Visitors yang dibuat pada 15 Jun lepas.

Dan dari 4 penyertaan tu, 3 dah letak widget WMB pada blog masing2 untuk terima points seperti dalam pindaan contest ni.

Hadiah 2000 points berikut akan disalurkan kemudian setelah pemenang2 ni inform ID masing2 kat bahagian komen di bawah.




Saturday, June 19, 2010

~KATA TAK NAK MERUNGUT?

Autopublish ni aku takleh halang :P. Takde, takde.. kena gak la, blog aku, aku buleh la.

WIN WIN SITUATION
Ada 2 orang sahabat (Encik 1 dan Encik 2) yang berbincang2 mengenai idea untuk menjual kenderaan. Encik 1 tau Encik 2 penjual motorsikal. Namun Encik 1 tetap dengan impiannya nak jual kereta.

Satu hari Encik 1 pun juallah kereta 5 tempat duduk. Dia alert yang Encik 2 akan join untuk jual kenderaan jugak. Takpe, meniaga la sama2 kan. So, wah ramai jugak pelanggan yang nak beli kereta 5 tempat duduk yg Encik 1 jual.