• » Last Update Was 2 months ago With : Ayah..

Monday, July 26, 2010

~RUPANYA ADA HADIS PASAL SANGGUL TINGGI..

Artikel ni aku dapat dari emel, dan rasanya berpatutanlah kalau dikongsi bersama since sekarang ni pun makin obvious ramai perempuan bertudung tapi bentuk bersanggul tinggi, contoh paling ketara ialah fesyen artis kita Sheila Rusly. Bagi hangpa yang dah tau pasal ni, sudi2kan lah tinggal komen (jgn lupa link blog skali). Bagi hangpa yang tak tau pulak, haa bacalah sampai habis..


It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.
Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.



Ok.. dah nama copypaste, mmg aku takkan edit punya. Tapi betul kan? Pompan zaman sekarang, bab2 nak cantek, ada jaaaa sampai dah lupa mana betul dan mana salah yg diselindungi dengan benda betul. Ape da aku merapu ni? Truthfully aku selesa berkawan dengan girls yg bertudung biasa ala2 waktu stadi di kolej ja. Skema kan? Daripada kawan yg bertudung fesyen tahapa2 sampai org laki kalih2 kepala nak tengok 2-3 kali, erk.. aku avoid kawan2 begini. Sorry ya.. hohoh

Gambar google dari entry http://ummsyuhada.blogspot.com
Fesyen gila! Elakkan berjumpa dengan aku ya. Nanti tak pasal mulut aku wat dosa.