• » Last Update Was 7 months ago With : Ayah..

Monday, December 21, 2009

~HARTA ISMET DI LUAR NEGARA

Bila Sulaiman Akhlaken menunjukkan fail Ismet Ulam Raja tersebut, Abdul Wahub pun terkezut.

"HARTA ISMET DI LUAR NEGARA???"

Sedutan dari muvi 3 Abdul tu.. Kalau hgpa xtau, hmm.. baik jgn mengaku anak Malaysia. Tp jgn lak ngengada ngaku diri tu omputeh kalau kulit pun cerah sikit dari ketoi arang.

Kaitannya skang, aku sedang belajaq mengumpul USD sendiri. Setelah ditolak dicampur 3 hari ni baru $2.812.. kah3. Tak dikira Paypal Wishlist kat Facebook la ($29) sbb bukti xdak lg depan mata.

-->1 U.S. dollar = 3.43649697 Malaysian ringgits<--

So lebey kurang RM 9.66 @ RM 109.30.

Dok bayaq bil tenet tiap2 bulan tp masuknye xdak lg, lani da tiba masanya aku manfaatkan kemudahan ni. Apa guna tiap2 ari surfing, main game n kacau privasi kwn2 (heheh) tp xmendatangkan pak 'edah.

Mesti hgpa rasa geli kan, ye lah aku ni RM pun brp nak masuk ni pulak sembang pasai duit dollar. Bak kata member lama waktu di matrix dulu : "BIAQ PI!!"



Sunday, December 20, 2009

~FINALLY, I'M A GLITTERATI !

So this morning I woke up and logged in to my Nuffnang site, just to check out the analytics, hmm something weird somewhere. Not to mention the drastic graph traffic display this week : from 0-0-0 to 50-77-66-139 heheh.. That's just for Video of the Day's blog alone.



Oh.. my membership status.. Glitterati. Glitterati?? Yeay! Finally!

Although I don't understand why must I be happy about it.

Maybe because according to Loyalty Program, exclusive Nuffnangers earns more than ordinary members. The Payment Rates (CPC) is minimum RM 0.25 per click than RM 0.15 for non-exclusives.

Actually it does not matter much, except I'm excited about my status change, for now. There's a lot to be learn about Glitterati. :)


Monday, December 14, 2009

~D.I.Y.: FACEBOOK LIVE/NEWS FEED FILTER

Do you know that you can filter Live/News Feed from your friends according to specific applications? As example, you play Farmville daily and don’t want to miss any chance of getting Mystery Eggs or adopting strange animals from your friends. By filtering feeds, your wall will display everything updates/news they publish on Farmville.

My filters, as you can see in this picture, it has Cafe World and Farmville shortcut, so I'm 1 click away to everything related (cafe world - free food!), the problem is I forgotten how I did the shortcuts. What annoys me is that sometimes those shortcuts disappear, and then appear back. Crazy facebook!

So the manual way to make your own filters :

1) Go to your favorite application. I'm using Restaurant City as example here.

2) Look for the application ID in the address bar. [See example in red circle]. Restaurant City's ID is 43016202276. Copy n paste it somewhere.


3) Use this link, copy n paste in the address bar :
http://www.facebook.com/home.php?filter=app_

4) Paste the ID at the end, so it will look like this :
http://www.facebook.com/home.php?filter=app_43016202276
(this is for Restaurant City)

You might want to save all your filter links in notepads/browser home page/bookmarks etc for easy access. Remember to stay logged in (facebook) for the filter to work. Please note, if you have blocked some application, the filter will not display live/news feed related.

Some filters ready for you :

Farmville
http://www.facebook.com/home.php?filter=app_102452128776

Cafe World
http://www.facebook.com/home.php?filter=app_101539264719

Restaurant City
http://www.facebook.com/home.php?filter=app_43016202276

Fishville
http://www.facebook.com/home.php?filter=app_151044809337

Petville
http://www.facebook.com/home.php?filter=app_163576248142

Fish World
http://www.facebook.com/home.php?filter=app_100354007223

Mafia Wars
http://www.facebook.com/home.php?filter=app_10979261223

Yoville
http://www.facebook.com/home.php?filter=app_21526880407

Enjoy :)


Thursday, December 03, 2009

~BUAT DUIT DARI FACEBOOK

16 November lepas Paypal buat satu application dalam Facebook yg mana program tu dikenali sebagai Paypal Wishlist. Program ni akan berakhir 31 Disember 2009.

Apa yg best application ni, Paypal offer duit kat pengguna2 Facebook sampai limit 100usd sorang. Cuba kira tengok 100usd = RM360 camtu kan? Nak tolak ka duit free ni? Purpose depa buat ni ialah nak menggalakkan penggunaan Paypal sebagai medium urusniaga online kat sekitar Asia terutamanya MALAYSIA, SINGAPURA, THAILAND dan FILIPINA.




Tuesday, December 01, 2009

~SPAMMER/STALKER TAK PUAS HATI..

Dah lama aku nk suarakan benda ni kat sini. Mungkin sesapa yg melawat rasakan yg blog tidak diupdate ni bermakna tidak dimonitor. Memang salah la. Setiap hari aku jengah sini, utk tengok kalau2 ada feedbacks dari mana2 entry, sebab tu dah aku pesan kat hgpa, takpa, tinggal ja komen, aku mesti baca punya.

Kadang nak tergelak pun ada, bila tengok ada somebody yg setiap hari mengGOOGLE nama aku (tupai karan / tupaikaran) xpun google taip terus tupaikaran.blogspot.com, tp tak pernah ada KEBERANIAN untuk menegoq aku, samada dengan guna fungsi chatbox yg terbuntang kat tepi tu, ataupun tekan link KOMEN kat mana-mana entry blog.

So aku wonder la jugak, apa sebabnya dia ni setiap ari mencari aku? Ada hutang yg tak selesai ka? Or terlalu rindu kat aku, hoping aku sentiasa citer updates diri aku kat sini? Maaf, kalu nk tau khabar aku sila kontek aku terus, aku xsenang sangat nak jaja hal peribadi kat sini sangat.

Cakap sal fungsi chatbox kat sebelah ni pun, aku tengok ada yg takut nak guna sebab aku da letak [Spammer] sebagai default name hgpa. Beb, takkan jakun xpenah guna chatbox kot. Benda tu kan leh tukaq seniri. Dan xpayah la nk menspammingkan diri tu, nak post maki2 kat aku, coz, aku bukan amek kesah hg sapa, n aku leh tekan delete bila2 ja. Sian kat hg.


Wednesday, November 11, 2009

~CARA BLOCK ORANG KAT FACEBOOK

Aku dpt ilham nk tulih entry ni sbb terbaca luahan member aku Ted pasal kawan fb dia yg tetiap ari la dok post status yg membuatkan org len terasa geli.


Well, hgpa pun mesti ada punya sekoq dua kwn dlm fb camtu.. takpun jenih sat2 tak sampai 2 menet, post. Lama2 penuh kat home hgpa dengan feeds dia ja.. Kalu best xpa jugak ni cam hagham syok seniri..

Hangpa ada 2 pilihan :
SATU : untuk hide feeds dari profile dia, means xyah lagi hgpa membulukan mata ngan apa yg dia post, samada status updates ka, game/applications ka etc. So kalau tergerak ati nak tgk perkembangan terbaru dia ja baru bukak link ke page dia. Senang kan?

DUA : block terus dia dari list hgpa. Ni da tahap geram benci marah nyampah meluat atau SEKADAR BAGI PENGAJARAN kat dia. Hehe. But tak semua yg MAKAN SAMAN right? So biaq pi lah. Buang terus pun dia xsedaq punya. Cara buang pun ada 2,

a) cuma remove connections ja
b) block. Bila dah block, hgpa da xbuleh cari dia, dia pun xleh cari hgpa, dan walaupun hgpa berkongsi kawan, hgpa tetap halimunan antara satu sama lain. Ngertik?

HOW
Cara 1
Bila nampak ja feeds dia terjengoi kat home hgpa, cuma bawak cursor ke hujung line dia, cthnya dlm gambaq ni. Nanti keluaq menu dropdown Hide XXXX (nama). So pilih la yg tu. Lepas ni no more annoying posts.



Untuk repair (kot la rasa terlembut ati plak), cuma scroll page ke bawah skali, akan nampak menu [OLDER POSTS] [EDIT OPTIONS]. So pilih Edit Options, org2 atau apps yg hgpa dah hide, buleh masuk blk dlm feeds.



Cara 2a
Meremove connections. Pi kat list friends hangpa, pastu tgk kat tepi list mesti ada tanda pangkah tu. So sila tekan dan lihat hasilnya. Kah3.



Repair : Hangpa atau dia kena antaq friend request cam awal2 blk.

Cara 2b
Ni cara yg paling kejam dan mmg once org da block hgpa, kena paham la yg hgpa ada terbagi sakit ati depa, ok. Jangan nak ego ingat hgpa saja betoi.

Pi kat bar atas skali yg ada kotak search tu. Nampak x menu drop down Settings? Ha pilih Privacy Settings cam dlm gambaq aku tunjuk ni.



Satu page akan kuaq n ada 4 pilihan privacy. Nanti2 la kita diskas tu. Aku nak ajaq camna nak block org. Tengok kat bawah skali ada kotak kelabu Block People cam dlm gambaq ni (ramai gile aku block..waqaquii). So, hgpa leh isi ja nama fb org tu kat kotak Person tak pun kalau tau email, boh kat situ terus. Make sure kalau nama Person, mestilah nama yg dia guna kat fb dia skang.



Cam aku hbq tadi, bila da block, hgpa xakan wujud lagi dlm dunia fb dia dan dia pun sama xwujud dlm dunia hg. Aman kan rasanya.. haha

Repair : Cuma klik kat remove di tepi nama.

Sekian tengkiu.


Tuesday, November 03, 2009

~KEMBALIKAN KENANGAN MANIS ANDA

Ada dikalangan kita yang kini mewarisi banyak koleksi piring hitam dari ibubapa, abang, kakak, pak cik, mak cik dan sedara mara kita. Tak kiralah piring hitam 12 inci (dikenali sebagai LP) atau 7 inci (dikenali sebagai EP). Walaubagaimanapun, koleksi-koleksi piring hitam tersebut tidak dapat didengar lagi kerana pelbagai faktor seperti berikut :-

1. Tiada pemain piring hitam (turntable).
2. Ada pemain piring hitam (turntable) tetapi sudah rosak.
3. Tak tahu langsung apa rupa benda pemain piring hitam.

Mungkin ada diantara koleksi-koleksi piring hitam tersebut, terdapat lagu-lagu yang kita dengar semasa kecil sewaktu piring hitam tersebut dimainkan. Banyak lagu-lagu yang pernah dikeluarkan dari piring hitam tersebut tiada lagi dijual di pasaran dan sukar diperolehi lagi. Yang menakjubnya, lagu-lagu tersebut terselit dalam piring hitam yang kita warisi/miliki tetapi malangnya tak dapat pula kita mendengarnya memandangkan beberapa faktor tersebut.

Kini, tak perlu bimbang lagi kerana saya dapat membantu anda mengembalikan kenangan manis anda melalui penghasilan semula lagu-lagu tersebut ke versi digital (audio cd) melalui bantuan alat dan teknologi terkini. Semua piring hitam dapat saya kembalikan mutu suara kualitinya ke versi digital tidak mengira genre lagu-lagu seperti klasik, pop yeh yeh, pop, hindi, english, rock, rap, metal dan sebagainya. Dengan syarat, piring hitam mestilah sekurang-kurangnya 60% dalam keadaan sempurna.

Sehubungan itu, kepada sesiapa yang ingin mengembalikan semula kenangan manis anda melalui penghasilan semula versi digital dari piring hitam boleh menghubungi saya melalui email nordin_mppp@yahoo.com atau sms kepada 016 - 432 7872 (din) untuk mendapatkan butiran dan alamat lengkap. Kos untuk penghasilan semula piring hitam adalah sebanyak RM 25 sekeping. Walaubagaimanapun, harga masih boleh dirunding sekiranya anda ingin menghantar sebanyak mungkin piring hitam untuk didigitalkan. Proses dan manual prosedur kerja yang ditawarkan oleh saya adalah seperti berikut:

1. Terima pesanan dari anda (well concealed cash/wangpos beserta piring hitam)
2. Memaklumkan kepada anda bahawa pesanan telah diterima (via sms)
3. Membuat semakan kualiti piring hitam anda
4. Mencuci dan membersihkan piring hitam anda
5. Proses rakaman semula piring hitam anda melalui teknologi terkini
6. Membuat salinan ke audio cd (berbentuk piring hitam)
7. Menghantar piring hitam dan audio cd pesanan anda melalui pos berdaftar
8. Memaklumkan kepada anda bahawa pesanan telah dihantar (via sms)
(Proses kerja 1 hingga 8 adalah mengambil masa 3 hari sahaja)

Melalui penghasilan semula lagu-lagu dari piring hitam ke versi digital, maka terubatlah kerinduan anda untuk mendengarnya semula.

Related Post :
Koleksi Piring Hitam



Monday, November 02, 2009

~MAKIN TAK MALU

Manusia ni kan, semakin berusia semakin tak malu, kan? Rasanya sifat malu tu tebal waktu remaja ja, waktu baru nak usyar2 marka, nak kontrol penampilan sesempoinya. Tapi lama2 dah tak peduli.

Tengok saja keliling. Ada yg dah tak heran nak korek hidong depan orang lain, yg londeh seluaq siram ayaq kencin tepi jalan, table manners pun tak dak, pakai baju tak padan ngan badan, kotorkan tandas awam, semua ni sebab kita dah lali dan tak kisah dah, janji tak kacau orang. Yelah, tu kata kita, orang lain selagi tak tegoq selagi tu kita tak sedaq, yg perangai kita huduh.

Tapi aku paling meluat yg jenis mengaku low profile. Beb, naper tak cakap hg "tak dak peluang menggediq?", sebab dok tengok itu yg sebetoinya. Cuba ada peluang, cam lebih sudu dari kuah pun ada. Jangan nak ngaku pemalu aar. Aku pun sebelum ni ada termengaku aku seorang yg pemalew, lani aku sedaq yang memang HUDUH seseorang tu mengiktiraf dirinya shy.. Kalu kawan2 kita ngaku camtu, kita cuma buleh kata hahaha yg tak ikhlas kan? Walhal cam nak muntah ungu ja bila dengaq pengakuan camtu.. Mintak2 la lepas ni aku ingat p.o.v. ni hehe


Saturday, September 12, 2009

~KUCING DAN TANGAN

Kucing ni binatang yg kalu kita tengok biasa2 tak dak la nampak apa spesel kecuali dah dikenali sbg binatang comel. Tapi untuk yg cat-people mesti perasan yg kucing ni byk jugak aktiviti yg menggunakan tangan. Contohnya jom kita layan video ni dulu :



Ini satu contoh yg buleh bg kita tergelak besaq kalau perati karenah depa ni. Bibip yg penah aku stori kat entri ni pun aku tak jemu tengok dia guna tangan dia. Misal kata dia ternampak benda yg pelik waktu tu (walhal memang slalu dia nampak) cam tali beg tergantung, mula la tangan tu nak pukoi2 benda tu nk check bernyawa atau tak. Kalau dah kompem benda tu x idop baru dia puas ati dan blah. Dan yang paling tak tahan sikap dia takleh nak buang dari kecik ialah kegemaran dia "mengamboih" makanan. Asal tak lalu nk makan ja mesti dah start kamboih. Ngan megi/ayam/sate/laksa/nasik aku letak sat kat lantai pun, dia passby, bau2, then tangan dia kamboih. Yg best tu sbb kamboih angin la. Seumpama satu tanggungjawab dia untuk 'menghapuskan' benda yg bau tak best kat idong dia.

Dan hgpa jangan pelik kenapa kalu p umah kawan2 yg ada kucing2 ektip ni, umah depa agak semak la jugak. Jawabnya kalau tak anak/tuan umah bagi sepah, tentu saja kucing punya keja. Umah aku tak terkecuali.


Sunday, September 06, 2009

~CEPATNYA MASA BERLALU

Sejak kebelakangan ni aku mula menggiatkan diri menjejak balik kawan2 lama dari sekolah dan dari kolej. Tersentimentol pulak bila terkenang waktu susah senang bersama taim blajaq. Nasib la ada frenster ngan fesbuk, dapatlah search mana yg dok ada.

Tapi biasalah, sekadar add/approve dan senyap seperti biasa. Takdak lagi kemesraan dan ke-excited-an berjumpa balik. Masing2 dah ada keluarga dan kerjaya dan kenalan lama yang nobody exciting ni cam kenai tak kenai ja.

Agaknya macam ni lah yang dirasa oleh orang2 sebelum kita. Janji2 dengan sahabat2 lama cam "bestfriends forever" ka, "i'll always remember you" ka, semuanya kata2 mainan kat mulut waktu muda. Takkan lekat dalam ingatan pun. Tak semua orang yg sama2 ada rasa sentimentol pada satu2 perkenalan/persahabatan ni.

Well, memang cepat masa berlalu. Kawan2 yang lama pun hanyalah sekadar NAMA memenuhi list, dan kawan2 yang ada sekarang, ntah bila akan beransur hilang sorang2 ikut masa...


Saturday, September 05, 2009

~UPDATES, KEYWORDS & ISI ENTRY

Cakap pasal rajin/malas update blog ni mmg bergantung kat masa dan mood blogger tu sendiri. Kalau jenis tumpuan cepat tertarik kat benda baru (cam aku : Farmville..heheh), don't expect any daily updates. Tambah kalau blogger tu bukanlah sorang artis ke, pengembara ka, meaning kehidupan dia sama bosan ngan kehidupan kita, aku sendiri malas nak polo. Balik2 nak stori pasai marka dia. Alih2 pasai perasaan sedih dia. Ni pun cam aku lg heheh. (ye ke?)

Kadang tu kan, semangat memang ada, tp mood pulak spoil. Katalah ari ni memang dah planning nak at least publish 1 entry, bila nak taip pulak lain jadinya. Takleh nak jadi penglipurlara berjaya kalau sendiri pun tak dak mood nak meluahkan / menceritakan apa yg diplankan. Adeh.. kalau entry pun tak dak fokus.. baik simpan buat stok campoq2 la ngan entry akan datang.

Updates aku : Haa aku tak kuaq umah, rasa cam burung dalam sangkar..aik? Disulami pulak dengan perangai PC yg rajin off malas on menyebabkan putus peluang bertenet. Kalau on9 pun balik2 ngan Farmville kat fesbuk ja. Mai 2-3 ari ni mula fokus donlod dvd dari rapidshare. Pakdin? Huh dia ngan piring itam dia la. Cam nak muntah ijau ja atas turntable dia biaq dia takleh spin-it-again. Muahahah niat utk sabotaj plak aku ni. So puasa plak kami mencekik kuih2 ja yg ringan2, utk sahur barulah aku masak. Mithali tak aku ni..hik3

Keywords
Ahaa.. ni best.. Walaupun blog aku kurang follower dan kurang entry, tapi ada 2-3 entry yg slalu kena hit ngan google search. Orait la tu. So tak sia2 aku set tajuk entry sebagai keywords, dptlah visitor sikit walaupun visit tak kembali dah..Uhuks.. Entry yg mana satu? Heh. Adalah. Kang aku bgtau lingkoplah kedudukan keywords aku tu nanti.. lalala..

So aku advise hgpa guna la tajuk entry yg ringkas dan berpossible kena search secara rawak. Ni adalah satu cara utk blogger2 kurang glemer/ektip cam aku ni dpt pembaca selain dari followers yg 60% ada udang sebalik mi.

Isi entry
Dah aku tulis kat atas, fikir2 la kalau nak post apapa. Kalau tengah beremosi tak elok tp tingin nak luah kat blog, just make it simple.

Then also aku prati byk blog guna tektik 'tutorials utk blogging' (cam aku lg.. aik) utk dpt follower... Well, aku dah malas nk folo mana2 tutorial dan jugak malas bg tips dah kat hgpa. Cam tak dak apa faedah pun utk diri hgpa, kan?

Pastu, ada blog2 yg blh kata kerap la update tp tak dak komen yg byk kat entry dia. Why? Jawabnya bloggernya tak mesra-alam, visitor baca tapi taktau camna nk respon cam yg penah aku stori dulu (gejala susah nk komen), mungkin sbb penggunaan bahasa or mood yg xdifeelkan oleh pelawat...

Ok la. Nak masuk time berbuka dah ni. Otak kering xdak idea da asyik teringat kebun ja.. Kah3


Saturday, August 29, 2009

~WHEN WILL MY LONELINESS END?

Yeah, when????
Whatever, mati pun sorang jugak apa.



Friday, August 14, 2009

~SENAMAN MINDA

Entri kali ni khas untuk yang mau baca dan fikir saja. Yang selama ni jarang nak exercise guna otak tu dinasihatkan kembali ke aktiviti harian hangpa yang biasa - merintih tak dak marka, merungut karenah pasangan, tepuk dei pikiaq hutang, buat blog aktiviti harian, idea table talk MLM ber"E-dagang" dan sebagainya.

Aku nak tanya, kenapa masyarakat kita ni jumud sangat? Ok, maybe bab2 maksiat nafsu nafsi dan swindle2 (MLM lg.. hehe), plagiarisme dan pencabulan hak, orang msia mmg terer. Apa aku tengok ialah orang kita ni yang konon "kaya dengan adat ketimuran", fail bab pendidikan dan pembentukan minda anak2 dan keluarga. Cuma ingat bila dah antaq anak2 pi skola, ngaji, tuition, masuk U/kolej, konon dah berjaya dan cemerlang aar? Ye ke? Sejauh mana generasi yang kuaq U/Kolej tu boleh bentuk keturunan baru yang lebih baik? Mungkin ni semua imaginasi kita saja demi menyedapkan hati. Anak2 dapat keja bagus gaji besaq, dah boleh bantu keluarga. Kan? Tak caya cuba la tanya mana2 parents : "Apa harapan yang diletakkan untuk anak2 anda?" Kompom dpt jawapan : "Besaq nanti keja baguih boleh tolong pemeli". Tipikal.

Dan.. jangan pulak yang tak masuk U/kolej tu rasa terbela plak baca perenggan atas tadi. Rasa aku sama ja kita semua 2x5. Yang muda2 teruk, yang tua bangka...mencipta hidup bahagia dalam kepura2an..hak3.. Mungkin la kita ni ngidap penyakit malfunction parts of brain ;). Ok, kalau nak kata pendidikan negara ni silap pun ada gak la sikit. Nape tak diajar matapelajaran Sivik sekarang? Tak silap aku waktu zaman kakak2 aku (88/89), ada kot. Pengajian Am, sori aku tak penah p sampai form 6. Sekarang? Kalau nak diadakan baik diasuh dari darjah 1 lagi, daripada nak hegeh2 beban pelajar skola menengah untuk benda ASING semacam ni.. Heh.. asing ;). Hmm.. dan, waktu matrix dulu aku ingat lg ada subjek KEWARGANEGARAAN. Tp.. lebih kepada pendidikan patuh kepada kerajaan ja rasa aku, tak ditekankan kesedaran membantu masyarakat.

Rukunegara kita:
Kepercayaan Kepada Tuhan
Kesetiaan Kepada Raja Dan Negara
Keluhuran Perlembagaan
Kedaulatan Undang-Undang
Kesopanan Dan Kesusilaan

Hmm.. Tengok. Kesopanan dan kesusilaan tp kita masing2 leh tengok, majlis2 berprotokol saja la yg ada sopan2 tak bersusila. Pendidikan masyarakat? Kesedaran sivik dan disiplin? Takdak penekanan sangat kan. Beb, aku bukan pertikai prinsip negara yg didukung selama ni tapi kita sendiri leh tengok la pangai masyarakat (yg termasuk diri kita sendiri) bangga dengan perpaduan kaum (hanya pura2? heh), bangga dengan pembangunan pesat (duniawi..hak3), bangga dengan politik (faedah tak sama rata..muehehe), bangga dengan keja menipu2 orang len sbb diri sendiri dah tertipu (rantaian MLM lagi lah ni..huhu), bangga dapat kuaq tivi (untung2 pastu banyak marka nak himpit.. hihi), bangga togok arak dan berlaga badan jantan betina (terangsang kan otak yang selama ni simpan celah kangkang.. lalala), dan bangga "ter"membuat jenayah mengambik hak orang len (usaha tangga kejayaan.. ngeh3).

So, pebende haku merepek ni? Sivik la, pendidikan la, masyarakat la. Apa? Ada banyak lagi aku nak kupas, tapi next entry. Cukup takat ni. Takut terpadat plak 'ruang yang tak seberapa luas' tu. Aii jangan marah. U and me, kita sama saja. Masing2 dah ditakdirkan lahir dalam masyarakat pincang ni. Kita hanya untung sebab malaysia ni 'maju'. Dan mungkin di luar lingkaran api Pasifik. Aman tiada peperangan. ?Hah.

*Anyway, boleh ka aktiviti plagiat ni kita buang? Benda yang dah sebati dalam jiwa? Zzzz kroih.......


Thursday, June 18, 2009

~YG KENAI AKU SILA BACA

Nih hapdate :-

For all yg kenai / macam kenai aku, sori ye aku tak apdet blog. Salah satu sebabnya ialah aku nak me-niaq-mati depression aku so sebarang kontek utk memeningkan hotak aku akan diignore mentah2. So bukan setakat blog ja tak update, tapi nk online pun ala ala nyampah dan meloyakan tekak.. Yaa aku takleh pandang monitor lama2.. nanti segala breakfast, lunch, dinner akan terkeluaq.

Don't try to be concern, u may make it worse. Hanya selected people saja aku akan kontek and/or reply.. Yang len2.. i'll be in touch in a few months. Tolonglah paham. Tq.


Friday, June 05, 2009

~MACAMANA PERNIAGAAN MELAYU NAK MAJU

(As appeared in CONFIDENTIAL #9, Sept 03)

Macamana perniagaan Melayu nak maju
Bila dok jual barangan palsu
Pelanggan semelayu semua dia tipu
Harganya mahal pembeli tak mampu

Macamana perniagaan Melayu nak maju
Bila pelanggan semua dia nak sapu
Menunya banyak resepinya merapu
Mana tak lambat gerainya satu

Macamana perniagaan Melayu nak maju
Bila khianat dengki hati batu
Yang lama sabotaj yang baru
Bomoh, santau dia tak malu

Macamana perniagaan Melayu nak maju
Berniaganya jarang cutinya selalu
Dulu semangat sekarang dah jemu
Hangat-hangat taik ayam pandu !

©2003 tupaikaran a.k.a. keyos_ct



Thursday, June 04, 2009

~GUNUNG BERAPI..?


Macam gunung berapi meletop aku rasa perut aku ni dlm seminggu dua.. Jaga2 jgn buat aku marah ngan meluat time2 camni.. skali aku da nyampah.. F@KoF'N'DiE la jawabnya.. nguaa


Tuesday, June 02, 2009

TAG : Mari Kutuk Blog Aku

Sbb aku ni baru lg, so aku tak tau asal usul tag-mengetag dan berdosakah untuk mula tag baru, tp aku sediakan entri kali ni utk hgpa semua maki dan kutuk sepuas ati (tp agak2 la bahasa xmo lucah2 + kesat, aku kan pempuan berjiwa halus..haha) pasal blog ni. Meaning, apa yg hgpa tak puaih ati - layout / entri / cara reply komen / etc.

[Start copy]
TAG DARI :
1) Penyiar entri Mari Kutuk Blog Aku hanya akan approve comment dari followers saja / open comments utk yg berhati 'waja'

2) Penyiar entri berhak delete/ignore komen2 yg tak sesuai kat mata dia

3) Penyiar entri akan tag 3 org dari followers dia pastu

4) Penyiar entri kena letakkan link org yg tag dia (cara link : direct to entry) kat bahagian 'TAG DARI:' tu.
[End copy]

So all followers.. slamat mengutuk!

Aku tag depa ni :
1) Ted
2) Monkey D Luffy
3) Luth Textile


Friday, May 29, 2009

~JANGAN DIPAKSA PAKSA

Benda yang aku benci buat masa sekarang : MLM dan sekutu2nya. Punya belambak2 la sana sini nak advertise, nak ceramah, nak promot.. Semak perut la! Aku tergolong dalam kelompok individu rilex : walaupun tak kaya tapi tak gemar menagih perhatian dan duit orang lain. Hahah. Beggars!

Satu lagi penah tak hangpa baca headlines jenih ni : "RAHSIA JADI KAYA" or "RAHSIA RM50K SEBULAN" dan hamjadah2 len lg. Come on.. rahsia? Wtf. Pengeluar2 headlines camni hidop depa penoh spamming, publisiti murahan, pengacau keamanan dan privasi, penyemak peti surat, pengotor dinding, hidop berpura2, obsesif, cakap besaq taknak jatuh.. Paling celaka ialah dengan cara meng-add kita (kat tagged/twitter etc) pastu nah... rupanya nak cari potential customers ja.. Murahnya maruah depa..ngeh3.

Stop la, stop.. ujarku kepada diri sendiri. Aku benci spam, benci headlines promosi dan sebagainya. Kalu iklan direct tak kona2 berpiramid tu leh la terima lg. Tapi takyah la.. buang masa promot apapa kat aku. Aku bukan ada duit pun nak dibazir2. Pangge la aku dangkal or bangang pun aku tak heran. Aku idop ni suami aku sapot sbg tanggungjawab dia, so watpa hgpa2 yg kaki advertise ni nak idop atas duit aku plak? Wakakaka..

P/S Ketiadaan mood utk berblog memaksaku menyepi. Cewah


Monday, May 25, 2009

~RACUN DAN PENAWAQ KAT UMAH

Hari ni malas nak taip pjg2. Nak tempek gambaq ja cam blog org len, buleh? Ngeh3. Mana yg tak kenal, kenal2kan lah.. budak kat bawah ni nama dia Bibip. Still single, belum berpunya. (Klik utk besaqkan gambaq = popup)

Dengan bola feveret dia.


Tayang muscle.


Suka tengok tivi.


Seksi tak posing camni.. aww


Wat muka harap kesian lepas semakkan umah.


Curi minum milo aku lg nih.


OK please, aku takleh nak explain apa tujuan Bibip posing camni k.



Bibip nak bintang banyak2.


Saturday, May 23, 2009

~KENAPA DIA, BUKAN AKU ?

At some points in our life, soklan tu mesti terdetik dalam ati hgpa kalu takpun sekali, mungkin lima namblaih kali.. Tapi slalunya soklan tu keluaq taim hgpa dalam keadaan frustrated yang amat sangat bila something yg dirasakan hgpa deserve dapat, tapi dapat kat orang len.

Aku tak sentuh dari konteks love semata2 la.. Kadang2 dalam enviroment kerja pun, misalnya pangkat or kenaikan gaji or kepercayaan menghandle tugas yang sepatutnya milik hangpa, well, tak sampai kat hangpa.

Sapa yang tak dak impian dan harapan, rite? Dan semua yg kita nak mesti best2 sedap2 je.. Yang tak bes tak dak hingin punya tp yg tu la dok dapat pun. Slalu bila jadi camni, hangpa rasa hgpalah orang 'paling-malang-di-dunia' waktu tu, seolah2 dunia berkomplot untuk sabotaj kebahagiaan hangpa.. Heh.. bahasa sastera plak.

Well, ini yang dikatakan takdir yg ditentukan untuk semua orang. Tak semua orang leh dapat apa yg dia nak. Kadang benda yg ada kat kita (yang kita xnak), diimpikan oleh orang len. Camtulah manusia tak pernah puaih ati.

Pasan tak, soklan "Kenapa dia, bukan aku" tu keluaq bila kita nak saja. Tapi bila yg kita tak nak, mesti keluaq ayat ni plak : "Kenapa aku? Why me?" Well, why not. Hhehhe.

Ok, kalu leff.. Please consider yang ada insan yg dijadikan tuhan untuk kita minati, bukan untuk kita miliki.. Huhu.. Baca balik la entri Catatan Jiwa Luka yang aku dedicate untuk menyabarkan ati kita sama-sama ni.



Wednesday, May 20, 2009

~TANPA...

Nama
Pangkat
Rupa

hangpa akan sama dengan aku..
hanya pecacai dan badot murahan..

baik dunia nyata atau alam cyber
hangpa hanyalah tempat adu masalah
atau tempat untuk diserap ilmu
serap masa
mungkin gak duit kadang2

ni bukan sajak
aku tensen arini
tp hgpa takkan tau sbb hgpa tak kan tanya kabare aku
jauh lagi nak jd tempat aku luah prasaan
mungkin sat ja..
pastu hgpa la yg lebih tensen di dunia ni
banding ngan aku penganggur terhormat

huu ye la
aku takdak masalah
takdak pulak sedih
gumbira ja cam nak lompat tinggi2 melekat kat siling ni

lagipown
memang fakof la blog2 emo camni
gambaq pun kurang
followers lg le heheh
dah tu tak 'glemer' cam hidop hgpa
ari2 lepak
ari2 gathering
makan2
enjoi2
launch buku
launch drama
lalala
P/S : ari2 deting ;p

fakof again,
sbb da tengahari.. masa utk aku tidoq
utk yg teringin nak sebut ayat :
"Best kan kalau tak keja cam hang"
mai aku tunjai ngan penampaq jepun dulu kat muka
pastu katalah...

Memang best takdak keja
Takdak pelajaran
Takdak hotak
Takdak nama
Takdak pangkat
Takdak rupa
Takdak sahabat (kecuali Atiq+Mazyun)
Takdak reta
Takdak duit
cam aku
mueheheh ;p
Btoi ni..takdak tipu!



Monday, May 18, 2009

~CONFIDENTIAL #9 [2003]


CONFIDENTIAL #9
Published : SEPT 2003
Harga : RM 2 by hand; RM2+50sen stem by post
M/S : 40 page kalau termasuk dan 36 page kalau terkeluar kulit. Haha

Tajuk2 penuh dalam isu ini :

§ Feedbacks dari AHMAD AZANOR (Wanting Zine), Azri Badrishah (16 WARHEADS ZINE), Neopunk 010101.
§ SIAPA MENCABUL SIAPA MELAMPAU
§ HAK SIAPA TERJAGA HAK SIAPA TERKORBAN
§ DILEMA SEKEPING HATI
§ MANIPULATE THE F***ING SYSTEM!
§ S.H.A.R.P. BUKAN SATU MOVEMENT! (by WANTING ZINE)
§ UTAMAKAN KELUARAN TEMPATAN
§ ANTI SYSTEM? Think again.
§ TIPS TAK BERAPA BES:- MACAMANA NAK KAYA
§ TANYA KHABAR :- SEXSIO
§ WHAT'S YOUR PROBLEM?
§ ORANG MUDA VS. ORANG TUA
§ ME-LAYU DI AMBANG KEHANCURAN
§ RM 150
§ PEMBERONTAK MUDA
§ KAJI DIRI KITA SEDALAMNYA
§ TOO MUCH TV WILL KILL YA!
§ SENJATA SADDAM YANG TERSEMBUNYI
§ TANPA KESEDARAN, APALAH MELAYU NAK JADI..
§ MACAMANA PERNIAGAAN MELAYU NAK MAJU...
§ PENDAPAT DEPA
§ SQUAT CITY
§ GO TO HELL FOR MAINSTREAM MUSIC MAGAZINES!!
§ KITA YANG BERPERANG SESAMA SENDIRI
§ ELEMEN NEGATIF MEDIA MASSA
§ HAKIKAT SATU GENERASI
§ PEJUANG MP = HIPOKRIT (by WANTING ZINE)
§ HIPOKRASI MPs
§ MENCARI KEPUASAN DALAM SISTEM
§ OI! OI! OI! (by Fatin, Langkawi)
§ KUIZ: SEJAUH MANA HANGPA KENAI THE EXPLOITED?
§ WOMEN IN UK PUNK 1976-1979
§ 80'S BRIT PUNK KILLERS!
§ ZINES REVIEW

Isu ni pun sama 80% hasil tulisan aku dan yang paling aku commit gila2 ialah artikel Mencari Kepuasan Dalam Sistem tu : 3 page A5, setiap satu 3 kolum dengan font arial saiz 6.. Skang nak tulis balik camni? Apa dah jadi dengan otak aku ni.. Mungkin terlalu baca blog orang2 Malaysia yang takdak paedah kot so aku bertambah goblog.. Haha kiasan membunuh jiwa ;)



~GAME DAN AKU

Tengah sakit2 ati ni teringat pulak ngan game lama.. Sekitar tahun 2004, Pakdin ngan aku dah mula addicted ke kedai game Cosmic (dekat Bukit Jambul, Penang) dan kamilah kapel yg paling kera sumbang sebab tak kenal sesapa kat situ. Memula kami menjajah game Photohunt, lepas tu game Word Dojo. Penuh highscore kat situ ngan nama DEAN N CT, memang sape takleh celen punya la wakakaka.. Bukan nak cakap besaq beb tapi kenyataan :)

Photo Hunt

Dah boring kat BJ (sbb ari2 nama kami saja) kami kacau Prangin, Komtar, sampaikan kalu kedai Cosmic BJ tu tutup ja, da mula tak senang duduk. Perabih duit?? Haa, tau tak dengan modai token LIMA KUPANG atau SINGGIT, kami leh lepak sampai 2-3 jam utk penuhkan highscore (ada la tektiknya heh).

Word Dojo

Lepas mesin2 touchscreen diangkut (kedai renovate), barulah kami cuba test mesin len plak, dan sasarannya Tekken. Memang noob sesangat sampailah dah mula kenal ramai member/kaki tekken kat kedai tu, dah buleh buli players len dan mula sakit ati ngan players2 busuk kat situ (or mana2 kedai yg ada mesin tekken la).

Tekken

Skang??? Huk3 sedih gila.. Travian saja siang malam.. Bila laaaa leh dapat men tekken balik ni.. Rindu.. Dan tentu aku plak kena buli nanti..


Travian

Berapa taikbintang nak bagi? ;p





~TIPS WEB/BLOG 5 : PEMBUNUH MINAT

Ada banyak faktor yang buleh membunuh minat pelawat ke web/blog hangpa, dan salah satunya kesilapan pilih warna dan fonts.

Kali ni marilah kita renungi (cewahh) pemilihan fonts dan wana yg seswai utk blog hangpa. So far setiap template ada tema dia. Cam @hatitupai, aku pilih fonts Verdana+Trebuchet dan wana hitam/kelabu/oren, termasuk ngan widget2 skali.

Elakkan fonts yang fancy seperti Comic Sans, melainkan page hgpa didedikasikan untuk kanak2. Ingatlah tak semua browser ada fonts yg hangpa ada, so gunakan yg basic. Web browser akan menggantikan fonts yg hampir sama ngan dlm komputer pelawat hgpa, tapi mungkin resultnya jadi caca marba.

Wana plak mesti sekata, kalau background gelap, fonts mestilah cerah, dan sebaliknya. Saiz pun xyah la besar sangat dan takyah halus. Macam kita melawat web/blog orang len, kalau mata nak kena kecik sebab nak baca tulisan, fedap la. Satu lagi jangan terlalu banyak kaler maler untuk fonts. Tetapkan satu warna dan saiz saja untuk tajuk entri dan satu warna default untuk entri.

Ada skrip2 external yg akan menjahannamkan background hangpa, so kalu ni berlaku, buang saja skrip/widget tu.

Background bergambar / tidak?
Ada masanya bila gambar yg digunakan sebagai latar belakang tu, saiz dia besaq. Resultnya? Page lambat loading, pelawat bosan dan blah. Jadi pilih gambaq kecik saja yg disusun berulang2 (repeat) ataupun cuma warna background saja. Ni penting bila page hangpa discroll, fonts kelihatan 'timbul' dan menyerlah berbanding background.

Walau camna pun, tips ni cuma sebagai pointer ja. Bukannya wajib kena polo. Bila lagi hangpa nak tunjukkan kekretipan kalau bukan kat blog kan ;)
Berapa bintang leh dapat arini? Hehe


Saturday, May 16, 2009

~TIPS WEB/BLOG 4 : PENJADUALAN

Apa caranya untuk mengkonsistenkan publishing blog hangpa? Mudah saja.

Ok, kalau hgpa rajin polo blog sesapa pun mesti letih kalau sehari ada dlm 16 entry baru dia post, dan katakan setiap satu mengecewakan. Kalau sehari kecewa sekali takpa lg kan.. hehe

So untuk mengecewakan pelawat hgpa sekali sehari instead of namblaih kali sehari, lalala, gunakan cara penjadualan. Cuma post 1 atau 2 entry hari ni dan tangguhkan selebihnya esok, lusa, tulat dan seterusnya. Untuk blogspot, sebelum hangpa tekan PUBLISH POST, tekan Post Options. Di situ akan ada 'Post date and time' so hgpa set untuk entry tu publish esok atau pada tarikh yg hangpa nak. Formatnya MM/DD/YY ok! Pastu baru tekan PUBLISH POST.


^^Gambarajah menunjukkan kat mana nak set. ^^


^^Ni plak lepas dah set, kat listing hgpa leh tau dah entry tadi dah berjaya dijadualkan. ^^


Gunalah cara ni kalau hgpa yakin akan ada hari yg menghalang hgpa online. So sebusy mana pun, blog hgpa tetap gerak. Be careful though, bila terlalu byk komen dari pelawat yg tidak dijawab, kecik ati depa.. Kah3




Thursday, May 14, 2009

~GAYA DAN MUTU

Tidak. Ni bukan pasai Gaya kawan sekelas tingkatan dua, juga bukan pasai Muthu kwn Pakdin, penjual/pengedar piring itam.

I'm talking about gaya dan mutu ejaan atau struktur ayat di alam maya oleh anak-anak muda kita. Heh. Memang aku dah tua, so what who cares. Kengkadang tu, aduu cam nak muntah ijau pun ada bila baca betapa "kreatip"nya untuk kelihatan/kedengaran kiut, as example :

"Rindu kat awak lew. Huhu. Tak titon ag kew". Tu contoh saja, mungkin ada ejaan yg lagi 'kreatip' dari tu yg tak mampu aku nak baca.

Waktu aku sangkut ngan porem Topix dulu, ada la sorang forumer ni, budak pompuan, skola lagi, mak aih.. kalu taip tu, kita yang baca ni rasa cam dah gugur gigi depan blakang ngan graham2 skali. Tu nasib bek dagu pun tak tercabut kalu nak lisankan apa dia taip.

Ayat peberet aku dlm zine2 CONFIDENTIAL: Kalau adik aku dah lama terperosok bawah meja kena terajang. Hurgh!

Ye memang aku kurang gemar dengan bahasa2 bayi ni. Dari time buat zine dulu pun lebih senang guna 'hangpa-aku' dan selesa dengan ke'utara'an yg dianggap kasaq oleh pembaca2 sekitar selatan (siap dapat surat layang lagi komen aku ni kasaq. Hagham toi). Tuih. Kasaq masaq. Janji rilek, takyah nak trying too hard to ekspresikan diri dengan ejaan ala ala merengek.

Hangpa real life adakah seorang yang kaki merengek / mempunyai masalah lisan yg menyebabkan sebutan dan intonasi hangpa kedengaran manja? Kalu tak, ubahlah dari sekarang. Huahuahua. Kitew tak ske arr penin2 nak bace ayt wak due tige kali.. Ngeh3

Jangan biasakan diri dengan ejaan2 SMS sambil kontrol kiut. Ada la tempat, masa dan orangnya kalau kita nak bermanja2 pun. In public? Definitely a no-no. Tapi kalu da jenih 'saye-suke-kete-wane-jingge, muke-saye-ade-jerawat-uhuhuh', adoih.. harap elakkan berjumpa dengan aku.

Senyum :)

P/S Kdg2 best eja2 lagu tu tapi agak2 la.



~RECOVER YOUR PC DATA

Saje tajuk omputeh tp isi bm. Ngengada.

Pernah tak hgpa alami kejadian di mana pc hgpa tetiba wat pasal, maksudnya 2nd harddisk xleh connect ka apa ka, bla bla bla.

Satu ja yg diworry taim tu ialah : data2 n maklumat tersimpan. Kalau format pc, abislah semua data, tambah plak kalu penting utk kerja hgpa skang.

Begitu jugak ngan pendrive. Aku nak citer ni satu software yg aku guna utk recover harddisk lama aku. Nak format kalu putih mata la.

Aku guna Runtime Software (GetDataBack) pastu (kena tunggu gak la software tu scan) wah-la! Bila2 aku nak je aku leh grab data dari situ. Tak payah susah2 nak pomet dah. Sakit ati kalu nk p antaq repair.

Hgpa kena gak ada software ni utk bekalan kecemasan. Heheh. Rasanya kalu donlod kat situ cuma demo je, tp leh la try. Bila hgpa p kedai cd komputer, jgn lupa tanya software ni. Penting!



Wednesday, May 13, 2009

~AKU TAK GEMARKAN LIPAN



Benci? Takleh kata camni, sebab lipan pun makhluk ciptaan Tuhan..

Tapi aku memang tak gemar dengan sikap lipan² berkongsi rumah dengan aku! Duit sewa pun tak bayaq, lepak dalam celah2 lantai bilik ayaq (org utara kata pancoq), taim aku nak mandi taim tu la nak sua muka gedik2 panjat dindin la, hambat kaki aku la grrrrrrr

Penah sekali tengah aku sonot berchatting ada lipan itam lari masuk bawah meja komputer, sampai skang xjumpa. Ntah kat mana dia bersarang. Orang kata kalau kita nampak sekoq, tentu ada lg sekoq partner dia kat2 situ.. Waaa.. dlm bilik tidoq ni!!

Kalu nak guna kabaid, asid, klorox ngan tahapa lg, adalah dikhuatiri keluarga2 lipan akan berlari keluar dari sarang timbul berselerak seluruh rumah. Leh bygkan tak beribu2 ekoq? Tu anak2 dia jgn lupa. Kena geget kalu...

Sungguh nightmare aku dok umah ni. Tak kira ngan masalah maggot yg berleluasa lg (termasuk "hantu" di luar tingkap).

Kalu aku bani ngan serangga2 ni xdak masalah. Tapi aku segan sikit la. Maklumlah pemalew =)



Tuesday, May 12, 2009

~TIPS WEB/BLOG 3 : Widgets Pt. 2

Sambung dari entry lepas..

4) Feedjit
Aku suka benda ni sebab buleh tengok dari mana pelawat sampai dan lokasi depa. Seperti chatbox, menda alah ni pun external gak, so kalu nak pasang kat sidebar, letak la kat ujung2 or bawah2, jadi benda yg penting (entry posts hangpa) akan loading dulu sebelum widget ni.

5) Archives
Apabila pelawat smpai kat page hangpa, peratusan entri yg dia baca ialah yg kat depan atau page sebelumnya (depends berapa byk siksaan scrolling hgpa bebankan kat bahu depa ehhee). So mudahkan saja pencarian depa dengan menyenaraikan tajuk2 lama sebelum ni. Unless hangpa ada stalker yang rajin tekan [older posts] sampai la habis, cara ni cara default yang termudah skali.

Cuma remember ni, sapa yg taknak blognya dibaca 100% kan? Tapi kita sendiri mau ke baca blog orang lain 100%? Tak. Visitor hanya mau search dan baca apa yg dia nak saja.

Kesimpulannya
Kalau kita nak show off apa yg kita minat / gambar2 kita yg nak dikongsi maka simplekan cara hgpa display widget sidebar hangpa. Kalau rasa tak membawak apapa paedah utk visitor, remove aje lah dan ganti dengan yg basic2 saja.

Sentiasa update sidebar at least nisbah 1 : 10 kali berbanding ngan posting hgpa.

*Utk blog @hatitupai ni pun aku try buang mana yg menyemak, tapi byk lg yg semak ni. Sungguh ketam mengajar anak tul aku ni kan.

Seperti biasa, klik bintang lepas ni. Hangpa tak rugi apa aih =)


Monday, May 11, 2009

~TIPS WEB/BLOG 2 : Widgets Pt. 1

Untuk Pt. 2 klik sini
Harini aku nak berleter sensorang lg (as usual, duh) tentang pemilihan widgets dan kepentingannya untuk blog hangpa, khususnya yg pilih platform blogspot. Kalau wordpress ke apa press lg ke, err.. harap maaf nombor yang anda dail belum diberi perkhidmatan.

Untuk menyenangkan penjelasan kita gunakan sidebar blog @hatitupai ni faham. Jangan melawan cakap aku.

1) Follower
Paling penting dan paling default untuk semua. Dari sini lah hangpa leh tengok samada blog hangpa berjaya menambat hati atau pun sekadar syok sendiri, cam aku. Kalau ada blog yg kita tengok followernya ramai, hgpa jgn rendah diri, itu hanya tanda orang tu dah lama dan ada ramai kawan2. Untuk hgpa yg baru mula cam aku, sabar je la sabariah.

Jangan abaikan follower hangpa. Cuba lawat blog dia (kalu ada) untuk dua tiga kali sebelum buat linking. Tapi, memandangkan kita ni ego, tentu saja kita nak tengok link kita ada di page depa sebelum kita linkkan blog depa kan? Apapa pun, sabar.

2) Blog List
Kalau hangpa da follow mana-mana blog tu, letaklah sikit effort untuk update list hangpa. Macam no 1. di atas, pemilik blog yg hangpa follow akan 'menyiasat' kesungguhan hangpa follow dan linking. Kalau hgpa tak mengalah untuk mempromot blog depa, jangan harap depa nak promot peminat depa plak. Melainkan hangpa follow secara senyap (anonymous).

Seelok2 cara promot dan linking ialah meletakkan blog yg sering diupdate di atas beserta tajuk entri terakhir blog tersebut. Dengan cara ni, apabila pemilik blog yg hgpa polo tu dpt tau hgpa tolong bawak trafik ke blognya, mesti besaq ati depa dan mesti nak tolong hangpa balik. Hehe. Bagi keutamaan kepada blog2 yang sering diupdate saja dengan memilih utk display 5 or 10 blog yg hangpa polo, selainnya perlu diexpand kalau pelawat nak tengok. Come on, long lists are boring, don't you think so ;)

Contoh aku setting untuk display 5 blog kengkawan yg baru diupdate dengan title entri terakhir

3) Chatbox
Fungsi chatbox ialah menyenangkan pelawat tinggal mesej kat hgpa kalau depa tengok ada entry post yg depa takde idea nak bg feedback (komen). Aku gunakan shoutmix sbb aku da phm skit camne nak customize chatbox utk sama tema (kaler) ngan template terkini. Hangpa pun leh guna cbox atau tahapa lg.

Kelebihan chatbox :- Senang post, senang reply
Kelemahan chatbox :- Sebab senang post la kena tahan bijik mata tengok pelawat yg menyepam promot links depa kat chatbox hangpa. Keji tul.
Plus, chatbox ialah widget external, so menatang ni akan topup masa page hangpa loading.

Sekian utk kali ni. Part 2 sambung mlm ni. Skang aku da nak tidoq. Bangun nanti aku nak tengok bintang kat bawah ni separa penuh hangpa tekan.



Sunday, May 10, 2009

~TIPS WEB/BLOG

Aku bajar DIY wat website sekitar tahun 1999/00 (waktu di kolej) tp waktu tu sekadar suka suki nak layan syok sendiri. Lepas tu aku tumpu kat editing zine potostet sj, sampailah baru ni aku mula nak aktif dan blajar meng(go)blogkan diri.

So ni ada byk tips aku kumpul kutip and nak share, so kalau ada apapa yg tak puaih ati, habaq! K ;)

Loading page
Truthfully, sapa yg nak tunggu satu2 page tu habis loading? Walaupun website tu best tahap gaban sekalipun, kalau pelawat dah boring nak tunggu, memang cerahlah harapan hgpa utk kehilangan pembaca. Bayangkan kekecewaan hangpa tunggu smp habis load, alih2 web tu web hampas yg tak kena dengan citarasa hangpa. Geram kan?

So untuk blog ni, kita takleh expect pelawat nak habiskan masa belek satu persatu entry, tambah plak yg personal takde kena mengena dengan hidup diorang, hatta tak memberi apapa kebaikan pun. Apa yg hangpa boleh wat, ialah minimakan teks serta gambar2 yg boleh menyebabkan page hangpa lambat loading.

*Untuk blog @hatitupai ni, aku masih degil nak letak widget2 external cthnya chatbox tu, youtube video, twitter, latest comments dan feedjit walaupun aku tau ni culprit yg melambatkan page aku loading (kat pc aku la). Lalala.

Kurangkan keperluan pelawat untuk scrolling
Web yg terbaik ialah web yg tak menyusahkan pelawat. Jemu tak hangpa kalau tengok kat mana2 blog dan terpaksa scroll lama2 smpai bawah (dlm hati- tak abis lagi ke), besar kemungkinan byk entri hangpa tidak dibaca - hanya discroll, wakakaka. Slalu kita boleh tengok benda camni kat web/blog yg "cara2 nak buat duit online", ataupun blogstarz?? Ngeh3

Jadi untuk blogspot, seeloknya2 letak semaksimum 5 entri sahaja di setiap muka, dan sebaik2nya kurang dari tu untuk meminimakan masa page hangpa loading dan kebosanan pelawat menunggu.

Cara2nya :
Ke dashboard
Pilih Settings
Pilih Formatting
Dan set Show ke berapa byk entry akan display di setiap page

Contoh settings untuk @hatitupai.

Sekian untuk kali ni, jumpa lg esok kalu aku rajin. Salam :)

Ok ke post ni? So bayar la upah aku dengan mengklik berapa bintang utk entry kali ni.



Saturday, May 09, 2009

~GEJALA TAK TAU NAK KOMEN

Rasa bukan aku ja yg mengalami gejala nih. Ramai lagi kaki2 usyar blog yang datang melawat sekadar usya tapi tak dak idea nak komen bagi support kat empunya blog.

Seperti hangpa, aku pun ada blog2 yang aku dok polo tetiap hari tp byk kali aku cuma p tengok saja tanpa tinggal sebarang komen. Ada tu ada la jugak nhehhee. Kadang2 aku usyar blog orang lain yg aku promot, harapannya setelah sekian waktu dptlah jugak dipromotkan, tp huaa. Paham2 je ;p

Gejala tak tau nak komen ni jugak, kalau kita tengok, paling banyak pun komen2 yang tak berkaitan mesti kena layan (amek ati), paling tensen jenis komen utk promot link depa. Isk.

Hangpa tak pasan ke aku ada buat eksperimen sehari dua ni? Bila aku tulis entri dlm BI, akhirnya aku sorang je yg bersembang. Hhehe.. Takleh jadi ni. Kena buang link komen pasni nampak gayanya.

Meanwhile, link itu masih ada utk template nih.

Gambarajah 5.4 menunjukkan kat mana hgpa kena tekan. hehehee

Have a nice life then. lalala


Friday, May 08, 2009

~WHEN MORNING COMES...

(As appeared in CONFIDENTIAL #8, 2002/03)


When morning comes
We are still sleeping
We are still dreaming
We hear birds chirping
We just find them annoying

When morning comes
We all wake up rushing
We all busy preparing
We all going working
And cursing when driving

When morning comes
The party is ending
We are still smoking, drinking and vomiting
We are feeling a little pening
Then we never remember anything

When morning comes
We never watch sun rising
We never enjoy calm feeling
The trees and grass are worth looking
Inspirations to keep us thinking...

So when tomorrow morning comes
What will you be doing?

-keyos_CT-


Thursday, May 07, 2009

~TREASURES OF TUTANKHAMUN



In 1922 the discovery of the virtually intact tomb of Tutankhamun became probably the best known and most spectacular archaeological find anywhere in the world.

The small tomb contained hundreds of objects (now housed in the Egyptian Museum in Cairo), many richly decorated and covered in gold, that would be needed by the king in his afterlife.

[To view photos of the treasures click here]

NATIONAL GEOGRAPHIC VIDEO "Tut's Treasures"


Wednesday, May 06, 2009

~SECOND BLOG - DONE

Yesterday I posted about considering a second blog, so here it is. This one is titled VIDEO OF THE DAY, obviously collections on videos. The target : sharing videos I find interesting, and need some feedbacks from you.

I have already scheduled to publish one entry per day, which means 1 video will appear daily no matter if I am busy or offline, unlike this dead blog.

So enjoy. Oh, please leave some comments and rate the stars.


~WHAT ANNOYS YOU IN YM?

These probably the things that annoy you everytime you log into Yahoo Messenger.

- You are invisible, yet somehow other contact in your list knows that and greets you.

- You are somewhat forbidden to chat with other friends by some particular person in your list, yet s/he's happily chatting with his/her friends.

- You are forced to reply quickly in every conversation, yet you got delayed replies. Very OBVIOUS.

- Your friend is invisible, but greets you. Seems like s/he does not want to be disturbed, yet you are being disturb by him/her.

- Continuous chat without an opportunity for you to end it without hurting his/her feelings.

- A new contact added you, and you accepted, thinking that person might be someone you know. Ends up having to GUESS this and that before the particular person reveals him/herself. (Sometimes not)

- Contacts that see you as someone that will sure REPLY and spend time chatting with them. Yes, you have no life and no chores to do other than entertaining them.

- Buzz-happy friends. No more proper greetings, just buzz buzz buzz..

- Yes, there is a "BUSY" option available, maybe you are the only person in this world to be aware of what it means. Ngeh3..

- SPAMMING. Need i say more?

I advise you all out there, at least change your visibility to "AVAILABLE" before you disturb any of your online friends. Learn some ethics!!!


~SECOND BLOG

I'm thinking of a second blog. But think of this problem : i don't have too much friends, nobody would want to connect to me coz i'm not interesting, so no one will visit my blog, like this @hatitupai, therefore even if i run some ads hoping to earn money, that will not happen. And since i cant earn anything, the chances for me to start my $$$ collections for my medical bills are none.

Cannot blame anyone though, i follow peoples' blogs yet my own blog are far too much boring to gain followers. Sad.

What's with this whining anyway? [capital L]

Do you think I should give it another try? Or unplug everything and sleep forever with this backpain.


Friday, May 01, 2009

~CONFIDENTIAL #8 [2002/03]


CONFIDENTIAL #8
Published: 2002/2003
Harga : RM 4 by hand; RM4+50sen stem by post
M/S : 40 page kalau termasuk dan 36 page kalau terkeluar kulit. Haha

Tajuk2 penuh dalam isu ini :
§ JANGAN PUTARBELIT ERTI PUNK!
§ SCENE REPORT - RAUB, PAHANG by HILMI (FOR ALL ZINE)
§ NORTHERN RIOT LATEST NEWS
§ UNTUK ORANG ANTI-RACIST + ANTI MALAY POWER
§ KEAJAIBAN DUNIA PUNK
§ TIPS TAK BERAPA BES.. Ketika pokai melanda
§ NAZI SYMPATHY TAK WUJUD!
§ SEJARAH VESPA
§ INTERVIEW DENGAN G.A.S from PENANG
§ PENDAPAT DEPA
§ p3<@H U/\/\^H § REVIEW 4 BUKU PUNK § GIRLS BE CAREFUL § POEMS dari aku dan SYUKUR CHAOTIC MESS ZINE § WHEN MORNING COMES..
§ TAHUN BARU DAN ANAK MELAYU
§ JOE HAWKINS
§ GELOMBANG MESTRI
§ UNDERGROUND = RM
§ LEPAS GERAM KAT PISPANGS
§ CHAOS PUNXZ MANGSA FESYEN?
§ FEEDBACKS DARI UJANG CHAOS KP, AHMAD AZANOR from WANTING ZINE
§ INTERVIEW DENGAN ???
§ @10tion EDITORS!
§ SUBURBIA, CLOCKWORK OREN + PEREMPUAN
§ FOR THE SAKE OF COMMUNICATION
§ LIRIX BAND MINUS (S'pore)
§ PEACE, RACIST AND ME
§ SIMPLE TAB - Boria Punk Rock Pulau Pinang
§ ZINES REVIEW
§ TIPS KOMPUTER
§ SEKADAR STORI - POLIS**L
§ KITA MEMANG DOK LENA...
§ STOP DRINKING!
§ LOVE OUR CATS!
§ KUEHTIENS EN ANSES
§ MAHATHIR MP?
§ AKSI ANTI PERKAUMAN
§ SILLY THING TO DO ON YER FREE TIME..
§ NAK KAYA CEPAT
§ TAK KENAL MAKA..
§ ABC NO RIO
§ INI HAL YANG REMEH
§ PROMOT DIRI SENDIRI


Tak penah bace CONFIDENTIAL lagi?? Well, penulisan aku dulu berbeza ngan skarang :)


Thursday, April 30, 2009

~A DAY WITHOUT COMPUTER?

Definitely impossible. Kenapa kena guna komputer setiap hari? Kenapa kena connect dengan internet setiap hari?

Why, tak bolehkah kita jauhkan diri dari 2 benda tuh? Daripada berpinau bijik mata ngadap skrin dari pagi sampai malam or dari mlm smpai pagi (khusus utk nocturnal cam aku ;p) kan bes kalau dapat cuci mata ngan pemandangan alam semulajadi?

Go out. Pergi bersukan. Pi jumpa kawan2, lepak minum sembang kosong gelak ketawa tepuk tampar..err.. Ataupun kwaq deting ngan orang tersayang hirup udara segar, bawak anak-anak enjoy kat taman permainan.

Bila malam, sama-sama dok depan tv layan gambaq PRamlee ke, dokumentari ke.

Naper kita jadi hamba komputer? Nak kira kena guna kakeleter dalam pc, nak cari makna perkataan guna gugel, nak bersembang ngan kawan2 guna wai em / skaip. Even nak catat nota besaq teik idong pun kena on pc taip kat notepad/word.

Susah gile. Agaknya kalau bakang umah aku ada taman cam gambaq kat bawah ni, layannn je ;)



Saturday, April 25, 2009

~GILO PONEK DEN

Template bertukar utk kali kedua.. Hasil terpengaruh melihat byk blog yg aku polo bertukar wajah. Aku penat.. Streamyx lembab. Travian satu klik lepas 2 menet baru ada ifek. Panas lg.

Mmg cilako semua templates2 free ni kena ejas gak coding2 nak bagi ngam2. Sungguh penat lah saya. Isok aku sambung lg mengejas. Loading page ni taktau la kat tempat hangpa camne.. slow ka laju ka.. sini cam syaitonnn.. pam2 je lew...


Friday, April 24, 2009

~SKILLS I'LL NEVER HAVE

Bertuah la kalau kita membesar dengan talent2 yg ketara boleh dijadikan bidang cari makan. Slalu orang kata, 'ceh, anak orang kaya, mestilah mampu', tak jugak kan.. Bergantung la dengan dorongan keluarga tu, kalau dari kecik da dapat detect anak ada bakat, takkan nak sia-siakan? Tapi susah la bila seseorang tu kita nampak ada bakat, cuma orang lain yg dekat dengan dia mensia-siakan kebolehannya.. Isk3.. Kita leh wat pe lagi kalau empunya diri pun takde inisiatip nak pertajam skills?

Sebut pasal skill, ni entri mengenai 4 skills2 yg aku tingin nak ada, tapi takkan leh ada, semuanya berkait ngan tangan...

SKILL 1 : MAKSIM & PIANONYA

Dah lama teringin nak tengok video Flight of The Bumblebee (mengikut nota original Rachmaninoff) dipostkan dalam Youtube. Akhirnya dapat yang ni, Maksim. Baru teringat yang nama Maksim ni pernah dikenali di Malaysia satu ketika dulu (maybe taim album 1st dia kot).

Lihatlah jari jemari dia yg "cam cipan" bak kata dd a.k.a. inhouse, alangkah bahagianya kalu aku leh memiliki kelajuan yg sama utk SKILL 4 di bawah.

Klik sini utk video Youtube Maksim main piano lagu Flight of The Bumblebee (original version). Harap bersabar tunggu loading & tengok la sampai abis.. Penat aku search wooo..
Ini bukan biola pakcik, piano.. Ooo pianoo.. pakcik baru tau!!

Info pasal Maksim kat sini

SKILL 2 : DAVID GARRETT & BIOLANYA

Seperti Maksim, dia ni pun membesar dengan bakat yang boleh dikira melampau. Dalam usianya yg under 30 pun dah byk tempat dia perform dengan byk orkestra2 besar. Memang aku tak kenal pun dia ni, tersearch pun melalut dari video Maksim tadi. Tapi sekali pandang je aku dah terpesona, bukan sebab skillnya tapi rupenye ;p.. Skali pandang ala-ala Kurt Cobain pun ada. Cisss.. melampau sungguh kelebihan yg dia ada..

Klik sini utk video Youtube David Garrett memecahkan guiness record dengan menggesek biola bernilai jutaan dolarnya tu di bawah masa 1 menet.

Klik sini kalau nak tengok David Garrett yg bertocang dan muka iras2 Kurt. Sila tengok sampai abis sebab aku penat search.

Info pasal David Garrett kat sini.

SKILL 3 : GREG PATILLO & FLUTENYA

Satu instrument muzik yang tak abis aku belajar ialah flute. Rasanya skang kalau dapat pegang sebatang..er.. flute kat tangan aku pun mungkin hanya satu dua note je yang aku dpt ingat. Yang lain-lain dah berkubur sejak aku berenti 12 tahun lepas.. Waa.. rindunye..

Klik sini utk video Greg Patillo tiup flute lagu tema mario. Untuk hangpa yang ah-seng dengan flute memang akan gelak bila tengok cara dia tiup, tapi kalau yang da pernah tengok memang terpegun jugak la sebab skill tiup dia yang pelbagai ni. Siap ngan rentak backup lagi tu. Gilo ko apo. Sama gak, tolong tengok sampai abes.

SKILL 4 : TEKKEN

Walaupun tekken ni cumalah game saja, tapi untuk diehards tekken mesti faham bila aku katakan game ni juga memerlukan skill yang tinggi (dan kadang2 luck jugak!). Macam2 karenah manusia boleh hangpa jumpa kalau selalu berkunjung melebur duit di arcades.

Klik sini utk tengok aku test machine Tekken 6 waktu baru keluar. Yang character pempuan (Nina Williams) tu aku pilih, dan opponent aku, hmm, buat sakit ati je kalu nak citer panjang. N00b yang poyo.. Hak3.. Tengok round 3 tu kat mana lifebar opponent aku dah tinggal sikit je, so dia kembali dengan sikap lama dia "MAIN TUNGGU".. Wekk..

Klik sini kalau nak tengok aku gedik2 Tekken 5 (amek Devil Jin) dengan Pakdin (dia amek Heihachi).

Klik sini plak utk video aku guna Kazuya dan Pakdin dengan Heihachinya. Nampak sangat Pakdin bagi chance kat aku.. ngeh3

Thanks to Pricon sebab dah upload video2 ni. Dapatlah aku tengok jugak betapa kekok & jakunnya aku tambah2 bila dapat peluang testing tekken versi baru ;)


Sunday, April 19, 2009

~FLAT SCREEN TV MURAH...

(Pemandangan Hadapan... Wow)
Kalu korang rasa mahai atau tak mampu beli flat screen tv hat nipis punya, hangpa blehla guna method mcm kat gambaq ni... k
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Hakikatnya... (jangan bagi orang masuk bilik belakang)
..


Tuesday, April 14, 2009

~SAMPOERNA AVOLUTION

Menakjubkan... hehehe...

Macam tak caya ja tgk model baru SAMPOERNA A-VOLUTION. Apa tak nya, saiz kotak re-pack 16 batang baru ni lebih kurang hampir sama besar dengan kotak ubat Pil Chi Kit Teck Aun aja. Sebatang rokok dipadatkan menjadi saiz kecik (lebih kurang saiz rokok balut daun.


Dalam Kerajaan berusaha untuk meningkatkan kesedaran bahaya rokok ni, syarikat PT Sampoerna menjadi semakin kreatif dalam pembungkusan. Aku ada gak rasa nak berenti merokok bila tengok gambar-gambar kanser semua tu, tapi lain plak jadinya. Aku tertarik nak beli dan mengisap plak.

Kebimbangan aku bukanla terhadap kecenderungan korang untuk membeli dan mengisap rokok ni, tapi aku khuatir tertinggai kotak rokok kat kedai kopi atau mana-mana aja yang aku selalu lepak. Almaklumla, odd size.


~SKIM CEPAT KAYA

CITER PASAL SKIM CEPAT MISKIN LAGI..
tupaikaran.blogspot.com/2009/04/skim-cepat-kaya.html
Skim sebegini sentiasa ada, tapi muncul dengan cara berbeza. Sekarang dipromosi secara terbuka dan 'terang-terangan'. Mahukah hangpa merenungi ciri-ciri di bawah untuk mengelakkan diri daripada menjadi MANGSA?

- Orang-orang yang terlibat menyebarkan promosi depa melalui maklumat yang berciri-cirikan berikut:

1) Diletakkan testimoni beberapa orang yang kononnya telah berjaya dengan program yang depa tawarkan. Sapa yang kenal orang-orang ini? Contohnya dengan hanya meletakkan pengakuan dari Pn. Aida, En. Ahmad atau nama-nama lain lagi. Hangpa kenai? Hangpa boleh hubungi depa untuk mengesahkan kejayaan depa? TIDAK!

2) Diletakkan potongan akhbar mengenai kejayaan program depa berjaya mengubah kehidupan ramai orang. Hangpa tengok sendirilah dari akhbar mana petikan berikut. Harian Metro? Berita Harian? News Straits Time? TIDAK! Tetapi dari akhbar tabloid seperti SELEKSI, PERDANA, dan entah apa-apa nama lagi. Semuanya tidak mempunyai kredibiliti kukuh. Pernah ke hangpa teliti isi kandungan akhbar-akhbar sebegini? Penuh dengan kisah tahyul, seks dan pelbagai cara untuk menjadi KAYA TANPA BERUSAHA GIGIH. Dan tahukah hangpa bahawa sekarang proses untuk melahirkan penerbitan bernama AKHBAR tidaklah sesusah mana? Jadi tidak mustahil depa bekerja dengan banyak cara untuk mempengaruhi hangpa.

3) Diletakkan bahawa formula yang depa tawarkan datang dari kajian seseorang berpangkat Doktor atau lain-lain. Tapi hangpa kenalkah siapa Dr. tersebut? Apa sumbangannya kepada masyarakat sebelum ini?

4) Diletakkan gambar orang-orang yang 'berjaya' bersama-sama hasil kejayaan depa seperti sebuah rumah besar, kereta mewah dan sebagainya. Tetapi bolehkah hangpa mengesahkannya? Sedangkan sehelai kertas bernama WANG pun dicetak palsu inikan pula gambar yang tidak membawa apa-apa makna kepada hangpa. (Terlalu fani bila satu gambar rumah mewah disalahguna oleh beberapa orang yang mengaku rumah tu rumah depa. Ajaib kan persamaan gambaq2 tu)

5) Secara berani depa bersungguh-sungguh mencetak ayat-ayat promosi agar hangpa menyertai depa tetapi kemudiannya depa menambah bahawa depa sebenarnya tidak memaksa hangpa, depa tidak rugi sedikitpun kalau hangpa tak percaya.

6) Dicetak juga bahawa depa bukan menjalankan skim cepat kaya tetapi hangpa lihat sendiri bagaimana depa mempengaruhi hangpa dengan janji-janji yang hangpa akan mendapat misalnya RM10,000 atau ratusan ribu dalam masa tak beberapa bulan. LOGIK ATAU TIDAK? hangpa fikirkan sendiri gaji menteri dan bandingkan dengan tawaran depa ini.

7) depa akan memancing hangpa agar memikirkan kesusahan hidup hangpa, misalannya menyebut tentang kepayahan hangpa tinggal di rumah sempit, belanja anak-anak, kerja 12jam sehari dan lain-lain. Secara halusnya depa mempengaruhi hangpa menyertai depa agar kesempitan hidup hangpa dapat diatasi. konon la.

8) Secara umumnya depa akan menggolongkan hangpa yang tidak mahu meyertai depa sebagai melepaskan peluang kerana hangpa beranggapan bahawa hangpa sekarang dalam 'zon selesa'. Hangpa buat la rumusan sendiri. Adakah skim depa akan bawak hangpa keluaq dari kesempitan hidup hangpa? Atau adakah hangpa sebagai PENYAMBUNG RANTAIAN peserta-peserta depa yang terdahulu menambahkan harta benda dan kekayaan depa? Dan fikirlah sendiri DARI MANA datangnya duit ratusan ribu yang depa janjikan kepada setiap seorang peserta depa. Tak lain tak bukan, dari hangpa dan masyarakat golongan biasa yang bertungkus lumus bekerja secara jujur dan halal.

Dan renungilah. hangpa tidak kenai depa malah tidak pernah melihat bukti yang depa sudah menjadi jutawan. Jika benar peserta depa sudah menjadi jutawan maka tentu kita boleh dengar dan baca sendiri dari media yang boleh dipercayai (RTM, TV3, suratkhabar-suratkhabar utama takpun CNN or BBC news..hak3) bahawa depa tersenarai sebagai jutawan di Malaysia. Ataupun
hangpa mendengar khidmat kekayaan depa kepada masyarakat, misalnya menubuhkan sebuah pusat menambah ilmu (bukan sekadar tadika ye, sebab modal membuka tadika tidak sebesar mana), atau menambah pengeluaran filem dalam negara, atau pusat untuk orang-orang memerlukan bantuan (miskin, cacat, anak yatim atau warga emas terbiar).

Jadi selepas ini diharapkan setiap kali hangpa melihat / membaca / mendengar akan PELUANG-PELUANG menambah pendapatan atau meningkatkan taraf hidup, fikirkan satu saja :


LOGIK ATAU TIDAK?


Siapa tak mahu kaya. Tapi biarlah LOGIK sikit, setuju tak? Tauke gula terkaya di Malaysia dulupun bekerja dan berusaha dari setingkat ke setingkat sebelum menjadi jutawan. Kalau kekayaan yang dijanjikan datangnya dalam jangkamasa pendek maka itulah SKIM CEPAT KAYA.

keyos_CT a.k.a. tupaikaran
from tupaikaran.blogspot.com


Monday, April 13, 2009

~ARAK DAN BABI

Dulu pernah aku bertanya pembaca² CONFIDENTIAL tentang 'hobi' kebanggaan anak muda kita sekarang ni.

Pertanyaan ni untuk orang melayu/Islam:
KALAU AYAQ ARAK TU DISAMAKAN DENGAN BABI, MASIH SUDIKAH HANGPA
MENYENTUHNYA??? Hehehe.

(taken from CONFIDENTIAL #8, 2002/03)
..
So tetiba plak teringat nak letak ilustrasi untuk pertanyaan tu :
..
Amacam? Ada commercial value tak??? Hak3..
..
TUNGGANG DENGAN CERMAT
Tafsiran orang biasa :
Menunggang motorsikal tu biarlah dengan selamat.
..
Tafsiran orang terlebih 'cerdik' :
Tunggang arak tu elok-elok jangan bagi tumpah, cermatlah sikit, jangan membazir !
..
(Also taken from CONFIDENTIAL #8 2002/03)
..


Sunday, April 12, 2009

~KOLEKSI PIRING HITAM

Aku mula minat simpan piring hitam atau nama omputehnya vinyl sejak tahun 2000. Aku sebenarnya terpedaya dengan sekeping piring hitam Alleycats 'Penyanyi' yang aku beli dengan harga RM 2.00 sekeping. Masa tu player dia (turntable) pun aku belum ada lagi. Tiba-tiba Encik Marimuthu (peniaga barang lusuh ropewalk) telah membuat tawaran hebat yang aku rasa rugi jugak kalu aku nak tolak. RM 30.00 untuk seratus keping vinyl (LP dan EP). Aku pun tanpa fikir lagi terus terima tawaran ni.

Sekarang ni aku dah ada dalam lebih kurang 1000 keping vinyls 7", 10" dan 12". Semua jenis vinyl aku rembat tak kira apapa jenis genre muzik. Dari rock, pop, dangdut, joget, punk, metal, grind, drama radio, hindi, tamil, mandarin, omputeh, sentimental, OST filem dan macam-macam lagi.

Turntable yang aku ada sekarang ni pun dah ada 4. Dari jenis single set, extra amp, portable dan next time aku nak beli jenis digital plak. Minat ni aku develop dari hari ke hari. Dari semata-mata membeli, mendengar dan lani aku bleh convert audio dari vinyl ke mp3.

Koleksi-koleksi yang paling aku sayang macam Allahyarham Tan Sri P.Ramlee, Jamal Abdillah, Allahyarham Sudirman, Search, Gersang dan banyak lagi. Ada jugak yang aku dah jual vinyl aku ni kat kawan-kawan yang kemaruk sangat nak simpan vinyl.

Rasa-rasanya ramai lagi yang sama minat dengan aku. Kalu ada sapa-sapa yang minatnya sama blehla contact aku via emel atau reply blog ni untuk kita sama-sama omong kosong ceta pasal keistimewaan vinyl ni..

^ portable turntable jenis Philips (bleh bwk berkelah) & turntable Kenwood untuk convert audio ^
..
^ vinyls yang selalu aku spin ^
..
^ vinyls yang aku standby untuk convert ^