• » Last Update Was 4 months ago With : Ayah..

Sunday, May 10, 2009

~TIPS WEB/BLOG

Aku bajar DIY wat website sekitar tahun 1999/00 (waktu di kolej) tp waktu tu sekadar suka suki nak layan syok sendiri. Lepas tu aku tumpu kat editing zine potostet sj, sampailah baru ni aku mula nak aktif dan blajar meng(go)blogkan diri.

So ni ada byk tips aku kumpul kutip and nak share, so kalau ada apapa yg tak puaih ati, habaq! K ;)

Loading page
Truthfully, sapa yg nak tunggu satu2 page tu habis loading? Walaupun website tu best tahap gaban sekalipun, kalau pelawat dah boring nak tunggu, memang cerahlah harapan hgpa utk kehilangan pembaca. Bayangkan kekecewaan hangpa tunggu smp habis load, alih2 web tu web hampas yg tak kena dengan citarasa hangpa. Geram kan?

So untuk blog ni, kita takleh expect pelawat nak habiskan masa belek satu persatu entry, tambah plak yg personal takde kena mengena dengan hidup diorang, hatta tak memberi apapa kebaikan pun. Apa yg hangpa boleh wat, ialah minimakan teks serta gambar2 yg boleh menyebabkan page hangpa lambat loading.

*Untuk blog @hatitupai ni, aku masih degil nak letak widget2 external cthnya chatbox tu, youtube video, twitter, latest comments dan feedjit walaupun aku tau ni culprit yg melambatkan page aku loading (kat pc aku la). Lalala.

Kurangkan keperluan pelawat untuk scrolling
Web yg terbaik ialah web yg tak menyusahkan pelawat. Jemu tak hangpa kalau tengok kat mana2 blog dan terpaksa scroll lama2 smpai bawah (dlm hati- tak abis lagi ke), besar kemungkinan byk entri hangpa tidak dibaca - hanya discroll, wakakaka. Slalu kita boleh tengok benda camni kat web/blog yg "cara2 nak buat duit online", ataupun blogstarz?? Ngeh3

Jadi untuk blogspot, seeloknya2 letak semaksimum 5 entri sahaja di setiap muka, dan sebaik2nya kurang dari tu untuk meminimakan masa page hangpa loading dan kebosanan pelawat menunggu.

Cara2nya :
Ke dashboard
Pilih Settings
Pilih Formatting
Dan set Show ke berapa byk entry akan display di setiap page

Contoh settings untuk @hatitupai.

Sekian untuk kali ni, jumpa lg esok kalu aku rajin. Salam :)

Ok ke post ni? So bayar la upah aku dengan mengklik berapa bintang utk entry kali ni.



8 Comments »:

joegrimjow said...

heh
gud2
to n3 ku pnjg2
mmg kene scroll

Monkey D Luffy said...

pasal yg load tu betul

aku bosan kalau picture banyak sangat bila aku nak baca

berat giler

huhuhu

Tupai Karan said...

Luffy :picture 1 per entry kira ok la (bagi aku), kalau mau doplohnam utk satu post je, tambah kalu post tu takde kepentingan utk pelawat, burink gak ;p

Joegrimjow :Tapi kalu entry hang menarik, no problem. Just pageload je kena slalu test

pricon said...

Useful tul tips2 tupai.
Sy rasa blog sy layout dia x best la, sempadan entry2 kt main page x obvious... skali pandang mcm 1 entry yg panjang n memboringkan.
Yg sempadan obvious pula color / background dia x best lak... isk.

Kan best klu blh desain layout blog sendiri, heheh!

Tupai Karan said...

Try edit HTML or upload template lain (google : 3 column template). Or leh gak ejas tang "FONTS AND COLOURS" bawah tab LAYOUT.

pricon said...

Thanks for the rekomendasen utk edit HTML. Lani taitel pos aku jadi lebih obvious, hehe. Dah lah buta huruf HTML, kena try-n-error byk kali baru dapat apa yg patut. Heh!

Ni ada satu tips utk memprebiu pos panjang kat main page, so xyah takut pembaca borink sekali pandang... boleh terai:
http://hackosphere.blogspot.com/2006/11/selective-expandable-posts.html
Aku dah buh kod nih utk pos tekken yg panjangnya 10 ekar tuh, it worked.

Tupai Karan said...

Baguih2.. Prebiu camtu slalu dok nampak kat blog2 org len yg rajin dok update.. da penah terai buat.. huduh plak jd.. so biaq je camni ngeh3

pricon said...

Dak aih... kod dia buh kt layout template. Edit skali ja, pastu bila "new post" kluaq dua ruang: 1 utk prebiu, 1 utk the rest of the post. Sempoi.

Pasni xyah ler malu2 mengepos entri panjang2 mcm Tembok China dan gambaq byk2 mcm eksibisyen galeri heheheh.

Post a Comment

Komen saja.. bkn spam :)