Wednesday, November 11, 2009

~CARA BLOCK ORANG KAT FACEBOOK

Aku dpt ilham nk tulih entry ni sbb terbaca luahan member aku Ted pasal kawan fb dia yg tetiap ari la dok post status yg membuatkan org len terasa geli.


Well, hgpa pun mesti ada punya sekoq dua kwn dlm fb camtu.. takpun jenih sat2 tak sampai 2 menet, post. Lama2 penuh kat home hgpa dengan feeds dia ja.. Kalu best xpa jugak ni cam hagham syok seniri..

Hangpa ada 2 pilihan :
SATU : untuk hide feeds dari profile dia, means xyah lagi hgpa membulukan mata ngan apa yg dia post, samada status updates ka, game/applications ka etc. So kalau tergerak ati nak tgk perkembangan terbaru dia ja baru bukak link ke page dia. Senang kan?

DUA : block terus dia dari list hgpa. Ni da tahap geram benci marah nyampah meluat atau SEKADAR BAGI PENGAJARAN kat dia. Hehe. But tak semua yg MAKAN SAMAN right? So biaq pi lah. Buang terus pun dia xsedaq punya. Cara buang pun ada 2,

a) cuma remove connections ja
b) block. Bila dah block, hgpa da xbuleh cari dia, dia pun xleh cari hgpa, dan walaupun hgpa berkongsi kawan, hgpa tetap halimunan antara satu sama lain. Ngertik?

HOW
Cara 1
Bila nampak ja feeds dia terjengoi kat home hgpa, cuma bawak cursor ke hujung line dia, cthnya dlm gambaq ni. Nanti keluaq menu dropdown Hide XXXX (nama). So pilih la yg tu. Lepas ni no more annoying posts.



Untuk repair (kot la rasa terlembut ati plak), cuma scroll page ke bawah skali, akan nampak menu [OLDER POSTS] [EDIT OPTIONS]. So pilih Edit Options, org2 atau apps yg hgpa dah hide, buleh masuk blk dlm feeds.



Cara 2a
Meremove connections. Pi kat list friends hangpa, pastu tgk kat tepi list mesti ada tanda pangkah tu. So sila tekan dan lihat hasilnya. Kah3.



Repair : Hangpa atau dia kena antaq friend request cam awal2 blk.

Cara 2b
Ni cara yg paling kejam dan mmg once org da block hgpa, kena paham la yg hgpa ada terbagi sakit ati depa, ok. Jangan nak ego ingat hgpa saja betoi.

Pi kat bar atas skali yg ada kotak search tu. Nampak x menu drop down Settings? Ha pilih Privacy Settings cam dlm gambaq aku tunjuk ni.



Satu page akan kuaq n ada 4 pilihan privacy. Nanti2 la kita diskas tu. Aku nak ajaq camna nak block org. Tengok kat bawah skali ada kotak kelabu Block People cam dlm gambaq ni (ramai gile aku block..waqaquii). So, hgpa leh isi ja nama fb org tu kat kotak Person tak pun kalau tau email, boh kat situ terus. Make sure kalau nama Person, mestilah nama yg dia guna kat fb dia skang.



Cam aku hbq tadi, bila da block, hgpa xakan wujud lagi dlm dunia fb dia dan dia pun sama xwujud dlm dunia hg. Aman kan rasanya.. haha

Repair : Cuma klik kat remove di tepi nama.

Sekian tengkiu.


3 Comments »:

pricon said...

Hmmm... org mcmtu ada kt mana2 jer. I usually dont give a damn though, hehe.

Cik Saya said...

saya nk tnya.. kalau kita da block owg uh.. lepas da kne block, kita nk unblock ag.. otomatik da x jadi kawan kan?

Tupai Karan said...

@CIK SAYA

Ye, block dikira unfriend skali. Kena request kalau nk friend balik

Post a Comment

Komen saja.. bkn spam :)