• » Last Update Was 5 months ago With : Ayah..

Monday, March 28, 2011

Penyalahgunaan Balkoni dan Koridor

Kalau kita berjalan sebentar melintasi kawasan perumahan bertingkat (kondo/flat/patmen etc) dah tentu boleh nampak aneka display pakaian-pakaian disidai secara terbuka di balkoni dan di luar tingkap.

Berjalan pulak di bahagian koridor, deretan baju, seluaq, lampin sampailah ke teddy bear pun boleh jumpa tergantung tinggi rendah.


Perkara yang mencacatkan pemandangan ni sebenarnya sedar tak sedar dah dianggap culture atau senario normal dalam masyarakat. Tak kira lah maju mana sekalipun sesebuah negara tu, pemandangan macam ni tetap ada. Mana-mana rumah pun akan buat yang sama.

Dari perspektif home developers/management, fenomena ni dah macam satu nightmare. Penduduk tak rasa bersalah buat perkara ni atau anggap perbuatan camni irritating kepada jiran-jiran lain sebab semua jiran pun sama 2x5.

Walaupun ada pembinaan rumah yang sediakan kawasan pengering pakaian indoor tapi kemudahan ni masih tak dapat tandingi kepuasan menyidai baju secara terbuka kan? Alasannya mudah -> kawasan pengering pakaian consume electricity. Hantar dobi pulak perlukan duit. Tapi menjemur baju dengan cara 'natural' ni free of charge. Sape nak charge penggunaan cahaya matahari right? Kesegaran baju-baju yang disidai dan kering dalam udara terbuka lebih diprefer.

Contoh area menyidai baju. Gelap je suasana kan haks

Tapi apa yang membafflingkan aku ialah keyakinan menyidai pakaian-pakaian berharga (seluar/baju kecik) di luar rumah. You cannot keep watch 100%. Lepas tu ada guts to complain your bra/panties being stolen from the penyidais. Duh? When I was growing up, my mum taught me to consider the way used to sidai baju besars sampailah ke keciks. Unlike my neighbour back then (older woman), selamba je display khazanah dia di ampaian. Tak cukup tu penyidai mak aku pun dia sebat sekali kat koridor.

Pernah satu ketika aku terpikir nak pedajai saja baju-baju asing yang menumpang penyidai mak aku tapi tau-tau lah orang kita, benda kecik camni selalunya boleh buat bermasam muka berbulan-bulan, tak cukup dengan sesi mengetupat (menganyam ketupat) lagi.

Bila aku masuk kolej dulu, i particularly remembered a rule from our tower block management about balcony abuse. Pakaian tak dibenarkan disidai melampaui balkoni. Kena discreet gitu. First orientation week, aku notice the kekemasan dan keseragaman pemandangan balkoni tower block kami. Masing-masing aware akan rules tu. Discussions and reminders between housemates. Then weeks after ada student yang rebel menyidai baju/towel atas pagar balkoni diorang. Soon almost every balcony had these nasty displays and nothing could be done to prevent it. Macam dikata tadi, it's our culture/customs already.

Tower block KLL. Don't ask me why senget.


I read kat Sydney, ada undang-undang untuk membendung gejala balcony abuse ni. Ridiculous kan? Read more here : [LINK]

Baca pulak pekeliling GARIS PANDUAN PENYIDAIAN KAIN DI KEDIAMAN BERBILANG TINGKAT oleh KEMENTERIAN PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN (format .pdf) kat sini : [LINK]

Even when i'm typing this i feel the dilemma. I love nice views but nobody wanna waste free sunshine kan?
"Huh terik elok hari ni. Rugi tak sidai baju."

I still, hang clothes indoor. Paranoid katakan.
1) Avoiding a chance of conversation with any neighbour (kera sumbang)
2) I don't like the thought of some strangers glance at my penyidai (even a quick one)

Aku ada design satu pelan/idea clothes drying area untuk rumah bertingkat which i'll post in the next entry.

So you people, do you take full advantage of free sun shine?