• » Last Update Was 7 months ago With : Ayah..

Tuesday, May 12, 2009

~TIPS WEB/BLOG 3 : Widgets Pt. 2

Sambung dari entry lepas..

4) Feedjit
Aku suka benda ni sebab buleh tengok dari mana pelawat sampai dan lokasi depa. Seperti chatbox, menda alah ni pun external gak, so kalu nak pasang kat sidebar, letak la kat ujung2 or bawah2, jadi benda yg penting (entry posts hangpa) akan loading dulu sebelum widget ni.

5) Archives
Apabila pelawat smpai kat page hangpa, peratusan entri yg dia baca ialah yg kat depan atau page sebelumnya (depends berapa byk siksaan scrolling hgpa bebankan kat bahu depa ehhee). So mudahkan saja pencarian depa dengan menyenaraikan tajuk2 lama sebelum ni. Unless hangpa ada stalker yang rajin tekan [older posts] sampai la habis, cara ni cara default yang termudah skali.

Cuma remember ni, sapa yg taknak blognya dibaca 100% kan? Tapi kita sendiri mau ke baca blog orang lain 100%? Tak. Visitor hanya mau search dan baca apa yg dia nak saja.

Kesimpulannya
Kalau kita nak show off apa yg kita minat / gambar2 kita yg nak dikongsi maka simplekan cara hgpa display widget sidebar hangpa. Kalau rasa tak membawak apapa paedah utk visitor, remove aje lah dan ganti dengan yg basic2 saja.

Sentiasa update sidebar at least nisbah 1 : 10 kali berbanding ngan posting hgpa.

*Utk blog @hatitupai ni pun aku try buang mana yg menyemak, tapi byk lg yg semak ni. Sungguh ketam mengajar anak tul aku ni kan.

Seperti biasa, klik bintang lepas ni. Hangpa tak rugi apa aih =)


6 Comments »:

Monkey D Luffy said...

bagus tips ni

tapi aku x letak feedjit dah sebab dah kurang ruang

huhuhu

Tupai Karan said...

Luffy : aku plak terpaksa boh sbb nak isi ruang.. hehe

(plus menjejak stalker?)

TeD said...

info yang berguna... thanks dear... ;)

Tupai Karan said...

thanx je ke? takdak blanja2 makan ka apa ka? mehneheheh

AiYa said...

1 org dok klebet page ni. :) yg ni cute

about me punya widget pn penting gak. senang kmi nk bkenalan. ahahhaha

Tupai Karan said...

Aiya :ptg ni aku on ym aku bg kt hg code Now Online tuh ;)

Post a Comment

Komen saja.. bkn spam :)