• » Last Update Was 6 months ago With : Ayah..

Monday, May 11, 2009

~TIPS WEB/BLOG 2 : Widgets Pt. 1

Untuk Pt. 2 klik sini
Harini aku nak berleter sensorang lg (as usual, duh) tentang pemilihan widgets dan kepentingannya untuk blog hangpa, khususnya yg pilih platform blogspot. Kalau wordpress ke apa press lg ke, err.. harap maaf nombor yang anda dail belum diberi perkhidmatan.

Untuk menyenangkan penjelasan kita gunakan sidebar blog @hatitupai ni faham. Jangan melawan cakap aku.

1) Follower
Paling penting dan paling default untuk semua. Dari sini lah hangpa leh tengok samada blog hangpa berjaya menambat hati atau pun sekadar syok sendiri, cam aku. Kalau ada blog yg kita tengok followernya ramai, hgpa jgn rendah diri, itu hanya tanda orang tu dah lama dan ada ramai kawan2. Untuk hgpa yg baru mula cam aku, sabar je la sabariah.

Jangan abaikan follower hangpa. Cuba lawat blog dia (kalu ada) untuk dua tiga kali sebelum buat linking. Tapi, memandangkan kita ni ego, tentu saja kita nak tengok link kita ada di page depa sebelum kita linkkan blog depa kan? Apapa pun, sabar.

2) Blog List
Kalau hangpa da follow mana-mana blog tu, letaklah sikit effort untuk update list hangpa. Macam no 1. di atas, pemilik blog yg hangpa follow akan 'menyiasat' kesungguhan hangpa follow dan linking. Kalau hgpa tak mengalah untuk mempromot blog depa, jangan harap depa nak promot peminat depa plak. Melainkan hangpa follow secara senyap (anonymous).

Seelok2 cara promot dan linking ialah meletakkan blog yg sering diupdate di atas beserta tajuk entri terakhir blog tersebut. Dengan cara ni, apabila pemilik blog yg hgpa polo tu dpt tau hgpa tolong bawak trafik ke blognya, mesti besaq ati depa dan mesti nak tolong hangpa balik. Hehe. Bagi keutamaan kepada blog2 yang sering diupdate saja dengan memilih utk display 5 or 10 blog yg hangpa polo, selainnya perlu diexpand kalau pelawat nak tengok. Come on, long lists are boring, don't you think so ;)

Contoh aku setting untuk display 5 blog kengkawan yg baru diupdate dengan title entri terakhir

3) Chatbox
Fungsi chatbox ialah menyenangkan pelawat tinggal mesej kat hgpa kalau depa tengok ada entry post yg depa takde idea nak bg feedback (komen). Aku gunakan shoutmix sbb aku da phm skit camne nak customize chatbox utk sama tema (kaler) ngan template terkini. Hangpa pun leh guna cbox atau tahapa lg.

Kelebihan chatbox :- Senang post, senang reply
Kelemahan chatbox :- Sebab senang post la kena tahan bijik mata tengok pelawat yg menyepam promot links depa kat chatbox hangpa. Keji tul.
Plus, chatbox ialah widget external, so menatang ni akan topup masa page hangpa loading.

Sekian utk kali ni. Part 2 sambung mlm ni. Skang aku da nak tidoq. Bangun nanti aku nak tengok bintang kat bawah ni separa penuh hangpa tekan.



5 Comments »:

AiYa said...

ahahaha. sila ajar camna nk buat customize latest comments tu. aku dh curik kat blog ang tp dia kuaq xkaler2 la. ehehhee.

bB sYasYa said...

rajinnya buat entry pasal blog ni ^_^

Tupai Karan said...

Aiya :
Nak bg kuar kaler camne? Jap aku tengok kt blog ang

BB:
Rajin berleter sensorang..heheh

Monkey D Luffy said...

widget follower adalah marketing yg paling baik

bibi said...

komen sini pun canngih...leh siap hide tuh...syabas tupai...new thing bg akak

Post a Comment

Komen saja.. bkn spam :)