• » Last Update Was 6 months ago With : Ayah..

Saturday, May 16, 2009

~TIPS WEB/BLOG 4 : PENJADUALAN

Apa caranya untuk mengkonsistenkan publishing blog hangpa? Mudah saja.

Ok, kalau hgpa rajin polo blog sesapa pun mesti letih kalau sehari ada dlm 16 entry baru dia post, dan katakan setiap satu mengecewakan. Kalau sehari kecewa sekali takpa lg kan.. hehe

So untuk mengecewakan pelawat hgpa sekali sehari instead of namblaih kali sehari, lalala, gunakan cara penjadualan. Cuma post 1 atau 2 entry hari ni dan tangguhkan selebihnya esok, lusa, tulat dan seterusnya. Untuk blogspot, sebelum hangpa tekan PUBLISH POST, tekan Post Options. Di situ akan ada 'Post date and time' so hgpa set untuk entry tu publish esok atau pada tarikh yg hangpa nak. Formatnya MM/DD/YY ok! Pastu baru tekan PUBLISH POST.


^^Gambarajah menunjukkan kat mana nak set. ^^


^^Ni plak lepas dah set, kat listing hgpa leh tau dah entry tadi dah berjaya dijadualkan. ^^


Gunalah cara ni kalau hgpa yakin akan ada hari yg menghalang hgpa online. So sebusy mana pun, blog hgpa tetap gerak. Be careful though, bila terlalu byk komen dari pelawat yg tidak dijawab, kecik ati depa.. Kah3




8 Comments »:

lofiel said...

tips yg bagus.. =]

Tupai Karan said...

Tak kecewa eh? Good ;p

Anonymous said...

bagusla tips ni.
bleh aku buat blog ikot schedule.
thanks!

Tupai Karan said...

Kalu ada schedule yg buleh pesan orang balik rumah ikut time lagi bes :)

Anonymous said...

ada kut...
---,--`,(@

Anonymous said...

bleh ajaq nak post komen dengan insert jpeg x? tq

Tupai Karan said...

Blogspot hny leh letak komen bold, italic dan link url saja kot.

mohammka7476 said...

tips yg bagus..

Post a Comment

Komen saja.. bkn spam :)