• » Last Update Was 5 months ago With : Ayah..

Thursday, May 14, 2009

~GAYA DAN MUTU

Tidak. Ni bukan pasai Gaya kawan sekelas tingkatan dua, juga bukan pasai Muthu kwn Pakdin, penjual/pengedar piring itam.

I'm talking about gaya dan mutu ejaan atau struktur ayat di alam maya oleh anak-anak muda kita. Heh. Memang aku dah tua, so what who cares. Kengkadang tu, aduu cam nak muntah ijau pun ada bila baca betapa "kreatip"nya untuk kelihatan/kedengaran kiut, as example :

"Rindu kat awak lew. Huhu. Tak titon ag kew". Tu contoh saja, mungkin ada ejaan yg lagi 'kreatip' dari tu yg tak mampu aku nak baca.

Waktu aku sangkut ngan porem Topix dulu, ada la sorang forumer ni, budak pompuan, skola lagi, mak aih.. kalu taip tu, kita yang baca ni rasa cam dah gugur gigi depan blakang ngan graham2 skali. Tu nasib bek dagu pun tak tercabut kalu nak lisankan apa dia taip.

Ayat peberet aku dlm zine2 CONFIDENTIAL: Kalau adik aku dah lama terperosok bawah meja kena terajang. Hurgh!

Ye memang aku kurang gemar dengan bahasa2 bayi ni. Dari time buat zine dulu pun lebih senang guna 'hangpa-aku' dan selesa dengan ke'utara'an yg dianggap kasaq oleh pembaca2 sekitar selatan (siap dapat surat layang lagi komen aku ni kasaq. Hagham toi). Tuih. Kasaq masaq. Janji rilek, takyah nak trying too hard to ekspresikan diri dengan ejaan ala ala merengek.

Hangpa real life adakah seorang yang kaki merengek / mempunyai masalah lisan yg menyebabkan sebutan dan intonasi hangpa kedengaran manja? Kalu tak, ubahlah dari sekarang. Huahuahua. Kitew tak ske arr penin2 nak bace ayt wak due tige kali.. Ngeh3

Jangan biasakan diri dengan ejaan2 SMS sambil kontrol kiut. Ada la tempat, masa dan orangnya kalau kita nak bermanja2 pun. In public? Definitely a no-no. Tapi kalu da jenih 'saye-suke-kete-wane-jingge, muke-saye-ade-jerawat-uhuhuh', adoih.. harap elakkan berjumpa dengan aku.

Senyum :)

P/S Kdg2 best eja2 lagu tu tapi agak2 la.



10 Comments »:

Monkey D Luffy said...

manja gitew

TeD said...

kah kah kah... aku taw sapew... aku tawwww... ;p

Faisal Admar said...

hmm i can read em tapi to me... kiddo zaman sekarang tersangatlah malas. nape tak baring atas katil then let others do everything on em?

fuck em! :)

Tupai Karan said...

Faisal :Do everything on them?? err..camne tuh heheh *garudagu*

Ted :Sapakah itu ted, aku xtau pun
*muke innocent*

Anonymous said...

kira cun la tulis kiut-kiut macam tu...
perasan lu, binawe!

lofiel said...

budak skola mmg suke gune ayat sms..

nk bace pn trpusing2 biji mate. haha..

Tupai Karan said...

Heheh bajet comei la ;p

pricon said...

Huhu biase lew, depa taip 3 minit kita nak baca sampai 30 minit baru faham...

Ni boleh dijadikan bahan pelajaran di sekolah kelak:
Past tense: Aku lah, bodoh!
Past cont. tense: Aku ler, bodo!
Present tense: Akow lew, bodow!
Future tense (haha aku reka): www www, wwwww!

Klu aku sms mesti perkataannya lengkap sbb ada T9 bahasa Indonesia, taip BM dlm T9 lg cepat dr shortform abc hehe!

Tupai Karan said...

"wkwkwk..msalah ny kmren tuh kta udh damai... eh... tw ny dy nyrang lg... dsblh gw lg desa ny... jd cpet dy nyrang ny..."

ni plak cth kwn2 indo sembang.. kapla pusing oo nak baca..

"Future tense www www wwww" ?
Huu.. kemungkinan boleh berlaku akibat daya kreativiti teenagers/kids skrg.. iskk

pricon said...

Hehe bahasa indon cakap depan2 pun susah nk tangkap, inikan tulih shortform sempoi punya... ish ish ish.

Post a Comment

Komen saja.. bkn spam :)