• » Last Update Was 7 months ago With : Ayah..

Friday, January 22, 2010

~CUKUP XCUKUP

Yg Cukup

Cukup la rasa sakit, takut, bimbang, nyesai, hiba, sebak, sedih sepanjang 2 minggu ni.. dan harapan aku masalah jaundice Nisa mmg btoi2 abis pasni. tekanan jiwa tgk dia umpama kena seksa dipanggang bwh lampu sebab salah aku..

8/01 Jumaat : branakkan Khairunisa, secara normal. 10.29am, 3.08kg.

9/01 Sabtu : Petang kuaq spital. Balik umah mak utk sesi pantang.

13/01 Rabu : Nurse dari Jln Macalister mai. Impom Nisa ada kuning n kena p KKIA Jln Perak. Aku lak perang ngan mak aku pasai kes kecik (tepuk sblh tgn xbunyi kan). Biasa la emosi pompan br branak. Decide utk balik ke rumah seniri (Sg. Dua). Sewa keta p KKIA Jln Perak. Reading jaundice : 325. Doc kata kalu reach 355 kena masuk spital.

14/01 Khamis : P lg KKIA Jln Perak. Reading kali ni 347.

15/01 Jumaat : 3rd time. 376. Dpt surat kena admit spital. On the way blk aku degil xnk p. Still ingat kuning Nisa akan kurang lepas peak 5-7 days.

18/01 Isnin : Sbb da balik Sg. Dua, dok berharap sgt nurse KKIA Sg. Dua melawat utk amek blk rekod kami. Tp xnmpak muka.

19/01 Selasa : Xmai gak. Cam babik ja nurse2 ni. Sblm ni ikot suka nk terjah umh org, ni bila tunggu xmai plak.

20/01 Rabu : Terus bwk Nisa p KKIA Sg. Dua utk cek jaundice, reading 398. Refer doktor, kena maki marah semua lebih kurang n dibagi surat utk admit spital skali lg. Terus p check in HBPP.

Nisa terus dok bawah 3 lampu phototheraphy sbb kunin dia tinggi sangat dan x spatutnya sbb umoq dia lebih sminggu. Kul brp tah aku kena pangge ngan doc, reading Nisa 428 naik mendadak. Doc terangkan pasai prosedur last : blood transfusion kalu ujian darah kul 2am tunjuk kunin dia naik lg. Ati mak mana tak takut. Tak sedih. Tak kecewa. Tp mmg takut sangat2. Din mai blk spital teman aku utk tunggu result 2am. Doc explain kat dia plak pasai prosedur pindah darah n risiko. Suh kami siap sedia utk sign surat kebenaran. Lampu biru ditambah lg 1. So atas, bwh kiri kanan inkubator.. panggang.. nisa peluh xterkata.

3am, masa dinanti tiba.. reading dia 359.. Ya Allah leganya aku tak terkata.. Slmt xpengsan kat koridor tu ja.. Dari 428 ke 359.. alhamdulillah. Tuhan bg peluang kat kami lg.

21/01 Khamis : Lampu da kurang tinggal 1 ja n nisa dpt tilam da. lega.. Petang dpt good news, buleh blk. Reading : 290. Still kena p wat appointment kat GH utk cek tlinga dia (sbb kadar kunin dia naik tinggi camtu takot ifek hearing) dan senayan ni p KKIA Sg. Dua utk cek darah nisa lg.. kena pantau takut kunin dia naik blk.

Yg X Cukup

Ingat x aku penah share pasai buat duit dari Facebook sblm ni? Guna app Paypal Wishlist. Well, here's the result.. Jejejeng.. Paypal aku dah masuk duit $31. Sikit kan, about RM106.33 la kiranya.. Alhamdulilah rezeki Nisa la ni.. Dpt free xpasai.. Ehehe.

So kepada yg mengignore entry aku tu or yg skeptic.. habih da peluang duit free.. lain kali? mmg xbuleh kata ada lg ke x.

Ni proof aku.. Pasni nk kena terus withdraw la muahaha





9 Comments »:

pricon said...

Wah rupa2nya begitu susah jd parents... moga2 Nisa cepat sembuh dan bertambah sehat ya.
Bila okay nti Pakdin buleh la kontek, uncle nk drop by jenguk Nisa noo...

Angkatan Muda Keadilan BATU said...

Puan,

Jangan main-main dengan demam kuning, kena ikut ckp doc, memang baby mesti kena, tapi kita kena kawal, buat pengajaran, mana tau utk next baby....

AiYa said...

hang ni la. aku, msa najwa. bru 20++ dah nk pengsan. ni dh cecah 400++. aiyoo/ skunk mcm na? oke dh ka nisa? kemslm kiss kat dia

*padan muka mrk yg ignore. aku pn dh withdraw/ tp sket ja dr ang. oke ah kan. sapa mau bg duit free. hhi

Tupai Karan said...

pricon :
susah tu mmg susah, tp bes gak sbb something new dlm idop.. nti Nisa da sehat betoi2 kmi gtau Uncle Master (??) k.. ehehe

Tupai Karan said...

Angkatan Muda Keadilan BATU:

Kami btoi2 ignorant, maklum aar first time jd parents n xde guide plak tu, tp kmi dok bljq2 satu satu..

Tupai Karan said...

Aiya @ Nick :
arini isnin 25jan p kkia lg, da naik blk 313.. ati ni pecah brp juta kali xtau la, dok harap makin ok tp degil gak bilirubin2 dlm bdn nisa wuu.. doc kata mebi jaundis susu ibu. so kena la aku stat bg susu formula selang seli kat dia..

*aku ada lg pogrem wat duit xkuaq modai, nak kalu pm aku ek.. aku xmo share sini haha >:)

AiYa said...

owh klu sbb susu ang. ang kena jaga mkn la. yg pedas2 xleh mkn. pastu stop mkn ubat' dulu/jamu dulu - ni mak aku kata. try la.

Mau mau. Sila buzz aku bila ang on9. Ehehe

Faisal Admar said...

fazliah, try susu kambing. anak nurul ari tu turun mendadak lepas bagi susu kambing.

nuffnang mencanak x?

Tupai Karan said...

faisal, susu kambin ada bg skit ja tp nak wat camna, my baby nk yg saintifik gak, bwh lampu spital baru kunin dia reda :P

nuffnang takat lani $4.05 ja watpa..hampass haha

Post a Comment

Komen saja.. bkn spam :)