• » Last Update Was 6 months ago With : Ayah..

Tuesday, April 20, 2010

~NAMA ANAKKU [insert anything here]ISH

Gamaknye memang trend la kot mama2 zaman sekarang suka nak namakan anak2 depa dengan akhiran 'ish/isy/ssa'. Bukan aku nak kata tak suka tapi bila da ramai sangat, jadi jemu yang amat. Macam these 'ish/isy/ssa' babies dah tak unik lagi. Nama banyak dah nak jadi sama.

"Eh eh nama anak hang sama la cam nama anak aku. " Lalu gembira kerana dapat geng.

Kalau aku ngajaq tadika sure da pening kepala banyak dak2 kecik ber-isy sini ber-ish sana ber-ssa sinun. So what happened to names like : Sulaiman, Azlina, Nazirah, Baharom (nama kucing kawan aku hahah), Zamri.. well you get the idea.

Satu lagi nama yang terpanjang-panjang contohnya Nalisha Iziyatie Amilia Zunnur. Mak oih susahnya nanti nak isi borang. Kesian budak tu jadi mangsa kefancy-an makpak dia. Last2 nanti nama pendek jugak jadi panggilan harian : Ti / Lia.

Ok lah ni memang isu lapuk, da ramai rasanya orang komplen / notice dengan keadaan ni (remember the times when ramai mama2 pakat nak nama Daniel?)

Selain my baby KhairunISa (bukan nISYa k please!), aku pun ada gak Ish : 2 ekor puyu fish yang tahan lasak hampir dua tahun.


2 Comments »:

Danial Ikhwan Jaafar said...

agak aa. ramai sangat nama isy ish ni. nama panjang2 pon alih2 ada nickname masing2. macam nama aku panjang amat, orang panggil danial je pon. huahuahau!

Faten Rafie said...

Yeah, I know someone whose name is Nur Zaty Iwanie, she's known as E, that's all, just the last letter of her friggin' 13 alphabet name!

I also know someone yang had difficulty nak isi borang exam sebab tak cukup ruang!

I believe parents these days think it's fashionable & great to name their offspring with faddish & so called up to date names, failing to realize that's what a quarter of a million other parents are thinking too. Should we blame it on the macdonald's & fizzy drinks this generation are weaned on? Or are they just brainwashed to procreate to a generation of generics?

Now let's get back the Class of 2025 - 27 Batrisyas, 11 Danishes, 18 Daniels + a lone Hussen!

Post a Comment

Komen saja.. bkn spam :)