• » Last Update Was 5 months ago With : Ayah..

Thursday, June 03, 2010

~SUDAHKAH ANDA PELUK CIUM IBU ANDA HARI INI?


Semakin lama bergelar ibu ni semakin emotional pulak aku terkenang mak aku. Ye, aku sangat rindukan mak aku tp pemalas nak tunjuk dan byk pulak tak sehaluan. Hehe. Anak rebellious. :P


So bagi hangpa yang belum merasai ada anak sendiri dan rasa emosi seorang ibu, mai aku share something.


Kita mulakan dari taim hgpa dalam perut mak hgpa. Susahnya dia mengandungkan hgpa, nak baring, nak tidoq, nak buat kerja, sangat berhati-hati dan cermat demi hgpa. Kalau nasib baik ada suami yg sensitif dan supportive di sisi, tapi kalau tak? Segala perubahan emosi ditanggung seorang diri dan dikongsi dengan hgpa saja.


Taim dia nak beranakkan hgpa Semakin detik semakin kerap dirasakan kesakitan dan azab nak deliver hgpa. Campoq dengan rasa takut, rasa risau, dan banyak lagi yang berpusing-pusing dalam kepala sampailah satu saat fikirannya blank sebab SAKIT YANG TERAMAT SANGAT yg tak dapat aku describe sini.


Dan bayangkan jugak bila selamatnya hgpa muncul di dunia ni, satu kelegaan, kegembiraan, hati berbunga-bunga bak jatuh cinta lagi sekali.


Bermulanya rutin harian baru lepas tu. Dijaganya hangpa dengan penuh chenta, tak cukup tidoq pun takpa asalkan hgpa yang bayi nyenyak tidoq kekenyangan.


Bayangkan titik-titik susu yang menjadi sumber makanan dan kekuatan hgpa di awal hidup hgpa. Yg tumpah terbazir sebab banyak sangat bekalan ataupun dilema/kekecewaan ibu yang kurang susunya.


Dijaganya hangpa siang malam pagi petang, tak bagi nyamuk gigit langsung. Yang mana dulunya membela kucing, otometiknya cinta si ibu beralih kat hgpa.


Dengan tabah dia besarkan hgpa, sekolahkan hgpa, beli apa benda hgpa nak, jadi pembela kalau hgpa dibuli dan sentiasa peka dengan perubahan² hgpa.


Akhirnya skang hgpa da besaq, berpelajaran, berkerjaya (ada yg phailed in life tp tu pilihan hgpa seniri), namun mak hgpa ditinggalkan keseorangan (with or without ayah/abah/daddy/papa) menghabiskan sisa2 idop dia.


Jadi, berapa banyak ciuman mak hgpa waktu hgpa bayi, telah hgpa balas? Sangat sikit bukan. Rasa malu semakin menebal bila kita sendiri semakin dewasa. Tentu hangpa yang baca artikel aku ni takdak hidup umpama dalam drama tivi : anak boleh peluk2 mak (bajet manja gila la tu hehe), sedangkan kita ni nak peluk cium mak pun tunggu waktu raya takpun lepas balik cuti. Sedangkan mak hgpa dulu tiap pagi petang dan malam dia cium2 hgpa, pegang tangan hgpa, setiap 'tak teh' hgpa, dia bersedia sambut kalau hgpa jatuh.


Entahlah. Kalau aku go on lg jadi Kasim Slamat Fasa 1 la aku. Insyaallah aku sendiri akan cuba manja2 balik ngan mak aku next trip balik umah dia.


p/s: utk pembaca lelaki, sayangilah ibu /+ isteri hgpa.
p/s 2: utk pembuang2 bayi, hgpa FAILED tp jgn lupakan mak hgpa. Cubalah fahami dia barulah hgpa tau betapa bestnya jadi ibu :)

*TAHUKAH HGPA, LAGU APA YANG PALING INDAH DI DUNIA ?
Jwpn : Lagu yg mak hgpa nyanyi waktu dodoikan hgpa ketika bayi....



13 Comments »:

Danial Ikhwan Jaafar said...

aduh..baru semalam dok pikir macam mana nanti kalau mak ayah dok sorang2. nak2 kalau bila dah sampai masa, tinggal sorang je..tak ke sunyi..

cium peluk mak time nak pergi sekolah rendah, nak balik hostel, sebelum fly dan sebelum kluar bercuti.

sedey la plak~

=(

PearlnScarf said...

huhuh awat hang dok buat cerita syahdu nie... tapi apa yg hang cakap tue aku setuju la..

Danial Ikhwan Jaafar said...

bukan apa, tiba2 teringat kat tok ngan wan sorang2 lepas suami masing2 takdak. tu la pasal..macam mana rasanya kalau suami/isteri dah takde? anak2 cucu2 bukan selalu ada pon... =(

sorry la syahdu emosi sikit. hehe

~ ReD ~ said...

tiap2 hari saya peluk cium mama saya.. hihi.. kalau keluar umah,sebab nak g jenjalan,kerja @ apa2 je, selalu cium tangan mama.. :D

sI tEDI said...

yup! setuju!

Mizz Yana said...

bkn xnk cium.. :D tp 2 2 da dijemput awal oleh ILLAHI... :) doa je yg mampu tanda kasih syg ku pada bonda dan ayahanda ku..ehehehe... T_T

Tupai Karan said...

@Danial Ikhwan Jaafar :

Sorry ya aku reply komen lambat.. Dok nampak la hg mai check blog aku byk kali..hehe jgn marah..

Baguih la hg ada lg ingatan kat org tua hg, besaq ati depa dapat anak cam hg.. Anak muda lani susah sgt nak igt atau cuba bygkan situasi dari perspektip parents depa..

Kita bantu makpak kita selagi terdaya, yg penting kalau nanti depa satu ari da xdak, rasa terkilan pun kurang la kan,, isk isk

Tupai Karan said...

@PearlnScarf :

Ye la Fiza. Bila seniri jadi mak ni slalu sgt aku terbygkan mcmn mak aku jaga aku waktu aku kenit dulu. tu yg jd syahdu.. hee

Tupai Karan said...

@Danial Ikhwan Jaafar lagi :

aku pun bila p umah tok aku, haihh, terharu ja rasa, dgn sorang makcik + pakcik yg sakit dok sama rumah ngan tok, lg la sedih, harap raya ja betul2 nak meriah dan ramai kat umah sempit tu. ;(

Tupai Karan said...

@Red :
Anak manja :P
Baguih.. sejuk ati ni baca pengakuan tu.. ye elokla pekerjaan kita direstui ibu selalu

Tupai Karan said...

@Mizz Yana :
betul, doa saja sebagai penyambung hubungan anak dengan makpak dia.. semoga yana terus ingat kat depa.. k and tabahlah dlm hidop..

Danial Ikhwan Jaafar said...

heheh tak marah. kebetulan aku terbuat entri pasal orang tua, mai la lawat, pekena laksa jaguih balik pulau =P

Anonymous said...

hmmm t.kasih cik tupai sebab buat luahan macam ni, sekurang2nya kami yang membaca tersedar dalam sedar yang selamani kami kurang peka hal2 yang remeh camgini..apapun saat2 yang mak kita lalui dari terjadinya kita saat janin lagi kami dah semakin faham , memang terasa susah membawak kita dalam rahim..tapi apa yang mak kita lalui kita yang perempuan ni akan merasainya..so if u all tak nak anak kita lupakan kita janganlah kita lupakan mak ayah kita..ada masa jumpalah mereka, luangkan sedikit keperihatinan kita kat diorang..jangan sekali abaikan..I lUV may MUM n Dad....

Post a Comment

Komen saja.. bkn spam :)