• » Last Update Was 7 months ago With : Ayah..

Wednesday, March 31, 2010

~TERKENANG ZAMAN KENIT

*kenit = kecik/kanak-kanak

Dunno about you all tp ingatan aku dan PakDin pada zaman sekolah rendah buleh tahan jugakla. Not that kami skul skali tapi some of these habits+myths did lingered back then no matter which school you went to. (Our primary school years around 1984-1993)


Pensel Jatuh
Kalu pensel tulis ke pensel warna jatuh lantai mesti kutip cepat-cepat wooo pastu gentel-gentel batang pensel tu. Dipercayai supaya lead kat dalam pensel tu tak patah akibat jatuh tadi. Konon-konon kalu gentel camtu yang patah buleh bersambung kot? WTF? Mana la mai benda tak lojik tu sampai aku pun terpercaya dan teramalkan jugak. Heheh.


Pensel 'mekenik' @ pensel tittit
Dulu pensel tekan ni antara alatulis mewah yang tak mampu dimiliki ramai. Mind you, aku dan PakDin bukan berasal dari keluarga berada. So benda dulu basic-basic je. Kalau kawan pinjam tulis sampai nak habih 'ubat' pensel, mesti ownernya tarik muka masam seribu. Mau yang emocore terus gesture tangan buat pangkah taknak kawan (tapi esoknya tanpa sedar elok je kawan balik..)


Rubber Ink
Dulu mana la semua orang mampu beli pemadam pen yang seketoi tak berapa det tu. Ok, maybe bukan tak mampu tapi tak diutamakan atau selalu ilang kena kebas ngan kawan. Takpun tertukar ngan sapa-sapa tak sedaq walaupun dah tulis nama atas rubber tu (lawak kan, benda sekecik2 pun dulu nak kena tulis nama, last2 tetap ilang gak). So alternatif kepada rubber ink (lepas darjah 3 da buleh tulis guna pen dah kot, correct me if i'm wrong) ialah rubber biasa yang 'diludahkan' setitik dua. Kadang sampai terkoyak kertas buku tulis tu sebab terlebih ayaq lioq. Genius sangat la tu?


Gam
Agak disgusting. Some students yang guna pendekatan cepat utk alternatif gam : hingus. Well, aku xnak elaborate ni. (Terfikir balik kot2 dulu aku ada terpinjam/terpegang buku kawan yg guna penyelesaian ni untuk mslh xdak gam.. Seram.)


Maero Attack
Admit it, gambaq jepun siot ni betoi-betoi influence kita back then. Masing-masing dan-dan teringin nak main bola tampaq, even tangan pun sentiasa dalam gesture nak servis/sambut bola. Tak cukup tu kalu naik tangga (aku darjah tiga tingkat atas) masih nak squatting sambil lompat. Ala-ala prektis la konon. Bengong right. Summersault berpusing!!!!!!!


Main Getah
Dulu compulsory dak-dak pompan kena ada atleast satu set getah untuk main waktu rehat/balik skola. Lagi colourful atau tebal getah, lagi la nampak mewah. Bila level lompat getah semakin tinggi nak sampai kepala, mesti ada punya yang buat 'gimnastik' konon (cartwheel sampai nampak spender.. nasib bek taim tu kanak2 lagi)


Pensel Takleh Sharp Dua Belah
Mitos lagi. Ntah sapa yang create benda ni. Kononnya kalau sharp pensel atas bawah, macam mintak mak mati. Haiya.


Jangan Bagi Kawan Sharp Pensel Kaler
Again, penselkaler kan alatulis mewah gak. Taim kita dulu mana ada varieties sangat jenama2 Mydin ni. So, kalu pensel kaler tumpoi, asah (or sharp) siap2 kat umah. Jangan percayakan kawan. Kes PakDin misalnya, ntah kawan mana la yang terlebih rajin nak sharp.. last2 sampai kontot jadinya penselkaler. Balik umah mak marah.


Penselbox tekan
Tekan sini, keluaq tempat simpan rubber. Tekan button ni, keluaq sharpener. Gila punya hitech tu. Tak berapa ingat ni sbb aku xpenah ada penselbox mahai. Just envy kat kawan2 yang ada je. Hohoho


Kasut Aliph
Ni pun wajib dibeli dan 'diruntun' suh makpak beli. Mungkin sbb persaingan silence di skolah xpun kejayaan pengiklanan Aliph dulu yang berpengaruh. Aku pun ada gak dulu. Terasa haibat tuh. Rasa cam jadi jantan sat.


Beg skolah
Beg peti design cam kilt tu penting. Beg skolah ijau tali sangkut kat dei/kepala untuk menyerlahkan status kegengsteran. Beg kita dulu mana ada roda-roda, mana ada pemegang nak tarik2. Semua pikul blakang cam kura-kura.


Brick game
Hanya yang mampu je. Kawan aku ada game Western Bar. Punya aku teringin nak main tapi pegang pun dia xberapa nak bagi.



MacGyverisms

Cita-cita terpendam semua skulboiz taim tu kan. Ada ja kekrektipan yang mostly original (gunakan sumber barang terpakai di sekeliling)



Pendekkata, kekurangan kita waktu dulu pun kita still survive lagi sampai sekarang. Tapi napa students sekarang kena ada hempon, kena ada benda2 mahai baru bersemangat p skola? Pi skola pun bukan nak blajaq sangat rite?

Akibat Volunteer jadi monitor class tak rasmi waktu kelas bising dan cikgu takdak, ruler plastik panjang baru beli semalamnya dah patah. Walaupun puas bila dapat tampaq meja dengan ruler tu serentak cakap "DIAM!!!" kuat-kuat tp dalam hati kecut perut sebab lepas tu tengok2 ja ruler tinggai sekerat. Mak mesti marah. Aku hampir-hampir menitiskan airmata. -PakDin

Kawan aku sorang ni ada masalah keluarga, jadi satu hari dia sedih sangat and ajak aku p toilet (da la toilet tu rumor berantu), sebab dia nak end kesengsaraan hidop dia, in other words, munuh diri. Aku pun bengong temankan aje. Method dia : minum ayaq sabun yang dibawa khas dari umah. Niat dia terbantut sebab ayaq sabun tu peit. So, kami masuk kelas balik cam tak dak pa jadi. -Tupaikaran aka keyos_CT

*sila baca ni jugak --> Gejala Tak Tau Nak Komen


Saturday, March 27, 2010

~USD$0.64 TIAP ARI PUN DUIT GAK KAN?

Tau lah hang xpandang duit2 kecik sen2 ni.. Tapi jgn la nak berlagak ngan aku.. Dok depan PC tetiap ari aku dapat gak $0.64 guaranteed punya.. Hang ada ka? Kalu aku transfer duit2 tu masuk bank ujung bulan dpt RM65++.. Hang ada ka?


Tau lah hang xmain benda2 join free cam aku ni.. Hang main semua nak join bayaq ribu-ribu ratus-ratus kena beli macam2. Sebab tu kot hang jaki aku leh wat duit kecik tetiap ari banding hang nak kena cari orang cam nak gila? Hahah~ Aku guna sejam lebih ja tiap ari weih.. Hang? :P


Dah kalu xminat benda free apa jadah semua ni.. nape blog hang ada banner nuffnang plak? Tu bukan join free jugak ka? Tu bukan duit kecik dua kupang lima det kalu orang klik? Beb.. tak guaranteed tu weh.. Tak semua klik nuffnang kira.. Pa hal penat2 blogwalk klik sana sini harap orang klik balik.. Buleh ke nuffnang hang berkembang? Tak jugak kan.


So jangan jaki kalu minggu ni aku leh wat $0.64 sehari (RM2.18) pastu minggu depan naik jadi semilan kupang USD plaks.. Eheh.. Tanpa modal langsung right? :)


Meanwhile bg orang lain yang terbaca entri ni kalu nak wat duit online gak klik banner Gagabux kat bawah ni untuk register akaun free.





Pas da register (free la mak oi brp kali nak habaq tah), surf advertisement yang ada, 1 klik dapat $0.01. Semua ada lebih kurang 12 ads.. Sikit je, I know. .Esok pun klik lagi. Mesti klik tetiap ari, jangan baloq sangat. Untuk yang baru nak mula, dapat $0.12 sehari kira ok dah.. (Cukup $2.00 hangpa cashout n tayang kat kawan2 yg skeptikal.. amacam ok x.. hehe)


Anything tak paham or nak tau cara kembangkan 12sen sehari tu kontek la daku segera F.O.C. Jangan tak paham pastu buat kecoh cam member yang aku stori kat atas tu.. Bluekkk


Tuesday, March 23, 2010

~UNTA PUN TRINGIN MAKAN KFC

Semenjak lepas branak ni memang istilah panthang (sebut cam mak Sabariah dlm Ibu Mertuaku) dalam makan.. Apa saja aku nak.. tak semestinya dpt pun.. tapi kebanyakannya sejuk2 la cam haiskrem dan ayaq ais bungkoih. Kesian dengan Nisa. Entah syaitonnirrojim mana yang merasuk selera makan aku pun taktau la.

Dah bila badan sakit2, nak buat apapun jadi malas kan. Terutama sekali mengapdet blog sbb sudah pasti tak dak sapa yang baca pun. Syok seniri saja..

Sebab tu la intro entri ni cam hamjad- ja, takdak kaitan untuk menerangkan yang aku telah ditag oleh Pert, seorang kawan blogger misteri yang suka sangat kentut dalam peti ais. (Dia nak bekukan kentut dia, sian sungguh.. isk3). Oleh kerna dia seniri pun dipaksa maka aku pun terjebak juga ke lembah hina ini... *sedih* :P

***************START TAG********************

1) Siapakah diri anda di rumah..?
Mama Nisa, Mama Bibip, mamabosan

2) Siapakah diri anda di samping rakan..?
Badut yang menganggur

3) 5 benda yang anda idamkan tapi belum tercapai..
a - bli tiket kapai terbang
b - naik kapai terbang
c - p UK
d - dapat kewarganegaraan sana
e - live hepili ever after kat worchestershire ngan nisa, abah ibip, bibip, jenny + 3keciks

4) Siapakah nama pasangan anda..?
known as Pakdin Acid Rain :)

5) Ceritakan 5 perkara yang paling anda tak suka tentang pasangan anda..?
a - pelupa
b - gila piring hitam
c - dah xmau bwk aku p main Tekken da
d - keja gomen
e - none of the above

6) Bila tarikh anda couple..?
end of 2000 / awai 2001.. khawen 2009

7) Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda..?
hapa punya soklan ni

8) Lagu tema cinta anda..
Dia kepada aku : "Iris". Aku kepada dia : "Fantasia Bulan Madu".. part awai 'demi cintaku padamu' waktu nak hasut dia hisap rokok dulu.. haha jahatnya saya

9) Apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda..?
seperti yang mau dilihat oleh org len kat pasangannya

10) Tag 10 rakan anda yang lain
since aku xramai kawan yang buleh menjawab tag secepat mungkin so depa ni saja mangsa seterusnya :

Faisal Admar of Life is too short to be ordinary...
Ted Freddo of Aku Bukan Mamasita
Pricon of No pain, no gain... osu!
Zainatul Emelia of ~The Journey~
Empunya of it's raining cats & dogs..!
Nick Aspari of NicksupersAiYa dairies
BB Shaswani of Heart of my LIFE (^.~)V

***************END TAG********************


Sunday, March 21, 2010

~WOI SAPA PASANG LAGU NI ??!

Dah la lagu jenih irwanshah-dewa-or apapa band "indie" baru nak naik.. geli wei

Owh.. tetiba lak kan aku ni? Pasang kat mana lagi.. kat blog la..

Nape setengah people ni tak penah buleh accept yang MASUK2 BLOG JE ADA LAGU (cam tha-yiq jeeeee) tu satu faktor buatkan orang xhingin lagi tengok blog dia? Tu xkira ngan font kaler maler terselit icon .jpg hapa ntah

Ye la, you may have beratus polower pun, tapi rasanya sama gak le yg polo hang tu pown.. blog ada lagu tahapa2 - page lambat loading - bunga bungi sini sana ..mengong

Tapi kan, nampak sangat yg slalu visit blog hang tu kekawan hang je.. nak attract visitors asing mmg xkesampaian punya.. wakaka.. (tu pun nasib beik ada nuffnang exchange yg dok hover bwh blog.. kalu tidak..)

Lagipun.. blog hang tak tersenarai kat muka depan result search engine..

lainlah cam blog aku.. walau xramai folowe tp slalu dapat hit visitors yg guna search engine.. haha riaks :P

S.E.O.

P/S. Bajet khiyut la tulih urup kecik besaq kecik besaq smiley merata2.. kabwekkkkkkkkkkkkh


Saturday, March 20, 2010

~NAK TERBALIKKAN HURUF?

Hari ni aku dapat belajar satu lagi benda baru : TERBALIKKAN HURUF.

Kalau hangpa nak jugak terbalikkan ayat untuk letak kat status Facebook ka, untuk secret code ka, buleh terai.

Caranya tengok kat bahagian sidebar aku ada letak satu widget "Nak Terbalikkan Huruf?"

Hangpa taip je apa yg nak kat kotak atas tu dan tekan button TERBALIKKAN!

Ayat yang dah siap terbalik akan display kat kotak bawah, cuma copy dan paste je kat mana2 hgpa mau.. ok?

Berterimakasihlah kepada aku dengan meninggalkan at least sebaris komen kat sini or mengklik mana2 yang patut.. ehehe ;)

ɯoɔ˙ʇodsboןq˙uɐɹɐʞıɐdnʇ//:dʇʇɥ

¡¡ʞo ıbɐן ıuıs ıɐɯ



Tuesday, March 16, 2010

~WUHUU DUIT ONLINE LAGI

Punya ramai lagi lah yang tak percaya internet ni buleh buat duit. Ramai lagi yang takut dan untuk mengkaver rasa takut tu, cuba menakutkan kawan2 yang berani dengan alasan "duit online ni xtentu halal.. nanti jadi darah daging.. sebahagian dari diri.." Ahaha.. Naseb la labu.. xpenah kaji, xpenah amek risiko, xpenah merasa sebab tu hg terikut dgn pendapat jumud tu.

Arini aku stori 2 lagi lubang duit internet. 1 peringkat cuba-terai-test, 1 lagi nak aku jadikan satu yg buleh diharap.

Geostring. Sejak mula dilancarkan ramai giler yang terus signup tak mau tunggu2 lagi. Sebabnya:

1) Signup terus dapat $10 (RM 34.00).

2) Setiap kawan yang follow daftar, kita dapat $0.01.

3) Bilangan level : 10. Means kalu kita dpt kenalkan kat 3 orang kawan dan 3 orang tu buat yang sama (sampai 10 tengkat) maka kita leh dapat $895.72 (RM..kira sendiri ehehe). Tapi xyah tunggu sampai 10 level punya la.

4) Kita dibayar cheque dihantaq ke alamat umah bila tiap kali earnings mencecah $100 (RM 340.00). Yes that's right, hangpa TAK PAYAH ADA AKAUN PAYPAL/ALERTPAY pun xpa. Jangan takdak umah da la.

5) Projek ni under kampeni online yang berreputasi tinggi dalam bab pembayaran. Sapa yang memang kaki cari duit2 online ni mesti tau punya maksud aku.

6) Free.

7) Proses yang simple. Cuma kena ada akaun gmail. Akaun yahoo tak buleh sebab nanti emel verification ada harapan cerah automatik masuk folder Spam

LAPAN) Aku da gitau ka Free?

Benda ni aku sedang menerai lagi. For me there's nothing to lose here, sebab xpayah bayaq apapa. Just for fun dan saja nak tengok SIAPA KAWAN YANG SEBENARNYA SAPOT AKU. Kalu nak join scroll bawah tgk ada banner aku letak siap2. Klik ja k.

Hangpa tentu ingat pasai Paypal Wishlist kat Facebook dulu. Ramai kawan IM yang menyesai tak promote betoi2 sebab sangkakan benda ni scam. Bila kengkawan yang btoi2 terai including me dapat duit sungguh2 masuk akaun Paypal then withdraw kat bank kita kat malaysia ni, ramai ternganga nyesal. Erm teruskan ngangaan hangpa.. ihihih

Second peluang duit online nih ada kat program Neobux yang telah aku usyar selama setahun tapi baru ada keberanian nak join 3 bulan lepas. Yup yang ni aku sendiri nyesai, kalu x skang aku da dapat wat around $30 sehari apa.. Waaa.. (otai2 wat sampai $50 sehari.. lagi gila kuajaqq siot)

Untuk program ni, hangpa KENA ADA PAYPAL verified. Itu cara duit nak dibayaq kat hangpa. Kalau tak dak lagipun buleh join, tapi cepat2 la usahakan untuk ada paypal se-a.s.a.p. mungkin.

Caranya just View Advertisements dan klik button merah. Satu window iklan kuaq, biarkan 30 saat camtu, $0.01 akan dibayar masuk akaun hangpa. Cukup $2.00 kalu hangpa xcaya sila la withdraw. Kalu tamak cam aku, terus guna untuk rent referrals.

Program Paid To Click yang ni memang berjuta orang join sebab reputasinya yang tak pernah jatuh bila PTC yang lain sangat byk yang scam. Neobux jadi pilihan sebab :

1) Pun Free to join. Start ngan zero. Tak payah invest (earnings mungkin slow tapi still buleh wat duit)

2) Buleh invest dari baki akaun tu sendiri. Maksudnya memang xpayah kuaq duit poket/paypal. Just pusing2 ngan duit yang hangpa da dapat dari akaun ni.

3) Cuma view 4 iklan sehari. So berapa masa amek? Tak sampai sejam pun kan? Clicks semua reset selepas 24jam, maksudnya arini da petik 4, tunggu esok plak baru petik lagi 4 iklan.

4) Takyah kenaikan kat kawan pun xpa. Banyak orang lain yang buleh hangpa sewa untuk jadi downline hangpa. (Cuma 1 level aja ya, jgn harap lebey sebab ni bkn MLM)

5) Bayaran yang LOGIK untuk setiap klik. Memang standard la 1 klik $0.01. Ada PTC site yg len yg bayaq kurang dari tu (dekut!), tapi ada gak yg 1 klik smpai $10 or $100 (scam!)

6) Cashout yang sangat rendah. Sampai $2.00 hangpa leh cashout terus

7) Forum yang aktif dan banyak bukti pembayaran. Aku bukan cakap setakat seratus dua ratus bukti ja k, tapi beribu2.. kalu xpuas hati hangpa leh p kira seniri.. ;p

Contoh earnings untuk Standard Membership (yang free lah cam aku ehehe) :
1 ari view = 4 iklan
Kita dapat = $0.04
50 orang rented referrals (downline kita yang kita sewa) view purata 2.5 iklan = 125 iklan
Kita leh dapat = 125 x $0.005 = $0.625
TOTAL SEHARI = $0.665
TOTAL SEBULAN = $19.95 (RM67.83)

Not bad kan? Sikit pun ada hasil dari nganga depan pc men fesbuk xdpt pa. Plus contoh aku bg tu kalu 50 rented referrals ja, walhal tiap kali funds hangpa cukup, hangpa leh rent lg ramai untuk tulung up earnings hangpa. Sangat best!

So kalu hangpa nak join (free je k), klik banner2 ni dan buleh kontek aku untuk guidance.






Sebarang soklan sila tinggai kat kotak komen sini jangan kat shoutbox tepi tu memang aku xreply :P


Saturday, March 13, 2010

~DIAMOND MERCEDES US$4.8M

Kereta yang 100% disaluti berlian ni kepunyaan Putera Alwaleed dari Arab Saudi. Harga macam kat tajuk : US$4.8 juta. Gila xhengat..

Nak pegang buleh, bayar $1000 dulu.

.
.
.
..

(klik thumbnail utk besarkan gmbq)

Cam kata M.Zain (Labu Labi) :
"Baldu Al-meleleikhhhhhhhhhhhh"

Kereta camni mmg xmerasa jalan tar la. Dok kat showroom tu ja.


Wednesday, March 10, 2010

~HOW JAPANESE TAKE PHOTOS

Melihat bukti2 nyata camni buatkan aku terwonder kebenarannya.. Emm btoi la kot cara orang jepun bergambaq kena dramatik sket kot ahaha











Penyelidikan masih dijalankan..
Sebab musabab belum diketahui lg :))


Monday, March 08, 2010

~AWAT BANYAK GAMBAQ NI?

Blog aku jadi camni sebab ramai dah malas membaca. Serta nak mengkaver kekeringan idea aku nk merapu.. Yep aku da xserajin dulu.. artikel ble panjang² 3 ke 4 mukasurat A4 font arial 7. Lagipun tengok la dulu zine buleh juai dapat duit.. Ni blog nak dapat duit camna kalu hidop x hype cam org len.. ngengenge ;)

Arini LAPAN hb menandakan Nisa da genap 2 bulan.. Dia xamek cuti lagi dari 'kerja' dia. Ermm keja apa hangpa tau? Keja kena cium..hahakks.. Aku semakin fanatik sampai Bibip pun aku layan gituw2 je.

Nisa dah start terai meniarap 2 minggu sudah dan 1hb Mac (enibeseri 1 year aku+Pakdin), dia da buleh wat dengan senang2nya. Siap angkat kepala kalih the other side plak. Pantang lepa aku bg dia mengereng blah kiri ja mesti dia nak meniarap. Horror jugak aku bila aku search internet dpt result yang babies kebanyakannya umoq 3bln camtu br buleh. So, skang aku cuba kurangkan dulu kekerapan dia nak meniarap. Sabaq dulu ye.. hehe

Cakap sal Bibip.. Kemarin dia dah jadi bapak. Dapat 4 ekoq anak.. hopefully dia jadi bapak mithali lah. Kah3. Jenny plak aku harap kali ni jaga kittens ni baik2. Now, to Pakdin and I, more mouths to feed la.. haduih.. Harapan cerah ada yg nk dapat 'umah baru' nti.. Gambaq depa xamek lg.

Just post gambaq Nisa je kat sini dulu. Taim ni blom cukoq rambut lg ble la wat rambut punk. Skang skinhead.. huu

*laju tangan dia tu yg blur


Saturday, March 06, 2010

~SEBELUM MELEPAS..CHECK DULU

Pasti membuatkan hangpa pikiaq 3-4 kali sebelom duduk kat mangkuk tandas lepas tengok gambaq2 ni.. Beware k.. hua3









Sanggup tak berak sebulan kalu macamni dowhhhhhhh :P


Thursday, March 04, 2010

~IT PROFESSIONALS AFTER DEATH

Tajuk yg sebenaqnya dlm emel aku ni "What Happens to the IT Professionals after Death", macam pelik ja kan.. Tapi sebab aku ni bukan reti english sangat so who cares. Lagipun kemalasan membuatkan aku cuma buat entry bergambaq, again..*sigh*


PROGRAMMERS
Hohoh.. sangat tepat~



NETWORKING EXPERT
Reset ke? Rasanya connection putuih teruih..eheh



HTML/XML EXPERT
Sempoi.. simple dan straight to the point.. haha :))