• » Last Update Was 4 months ago With : Ayah..

Friday, July 02, 2010

~BEZA HANGPA DAN HAMPA

Sebagai orang penang piau punya (walaupun idong aku tak tegak) merangkap orang utara (northern riot yeah!), penggunaan 'hangpa' dan 'hampa' dalam blog aku ni sepatutnya bukan sesuatu yang perlu dikelirukan. Heh baku melampau.

'Hangpa' ialah kata ganti diri untuk orang2 lawan bercakap secara kolektip, yakni kamu kamu kamu kamu dan kamu. Oh kamu juga.

'Hampa' as in awak, you, hang, kau, ko, ekau, kome, tapi lebih manja dan skema biawak kesopanannya. Biasanya dituturkan oleh kanak2 baik cam aku waktu skola rendah dulu dan sekarang dengan girl friends yg lembut (tak sampai ati nak ber-aku-hang).




19 Comments »:

Kazaztan Team said...

kelako lak tgk ejaan nie >>> Who keirrrrrrrrrrrrs....ehehhehhehe

Sidratul Muntaha said...

haahahaha.
terajang tv tu yg tak thn!

Azwan Ismail said...

oh ingatkan hangpa dan hampa tu samaa..terima kasih kat HAMPA yang sudi bagitauuu

:)

mytafa said...

hampa bukan kah kecewa, sedeh dan seangkatan dgn nyer.... so klu bhs utara, apa lak nk sebut hampa ni (hamap yg sedeh ni maksud aku)

Danial Ikhwan Jaafar said...

hahaha masa kecik2 sebut hangpa situ la. tak tau plak hampa digunakan untuk tujuan bermanja ahaks!
tapi gue bukanlah orang penang piau! =P
mak je LOL

~ ReD ~ said...

owhh..berbeza yerp..? tq 4 da info.hehe

Latest entry :Memang tak boleh blah lah makanan macam ini!

Pert Doherty said...

hahampagas.. hahampa.. hahahangpa... hahaha

FifaMusz said...

lama tak dengar org guna hangpa... masa blajar kat utara dulu, tiap2 hari dengar.. sekarang asyik dengar "you alls" ...ahaks...

Khidhir said...

belajar bahasa hari ni..

Faisal Admar said...

i only speak english...

wakakakak

mana 1 betol?

Faisal Admar said...

i speak english only...

Faisal Admar said...

hahaha i speak only english :P

pricon said...

i speak only english...

baru betoiiiiiii hehehe.

Mmg kdg2 hangin jugak mnonton drama cina dgn sarikata merapu hehe. Cadangkn hampa... errr i mean hangpa (terima kasih Tupai) mengambil kursus bahasa cina utk mengelakkn kekeliruan. :)

Tupai Karan said...

@kazaztan team
hehe.. gaya gedix bitchy2 sket nak sebutnya

@sidratul muntaha
jangan pi buat plak pasni

Tupai Karan said...

@azwan ismail
Sama2. Kami da lama nak stori ni.. Tp taktau la kalu org len depa guna 'hangpa' dgn 'hampa' tu maksud lain2..

@mytafa
ya betolllll 10 markah.. memang hampa tu maksud kecewa etc.. kalu hampa=kecewa tu kami sini org utara sebut : fras..
hahaha

Tupai Karan said...

@danial ikhwan jaafar
haha.. taim kanak2 dulu tak sekasar budak2 skang.. kecik2 ber-aku-hang. 'Hampa' dgn nada manja tu aku penah guna taim bercenta ngan somi aku sblm kawen dulu hihih..
oo mak org penang ka? kampung kat na

@red
sama2.. hampa prektik la ngan kwn2.. haha

Tupai Karan said...

@pert
hahaharun.. wei avatar mamat berspender hg ni menggugat la..

@fifamusz
terpaksa la dengaq yu olz tu semua.. kat blog2 lagi banyak..

@khidhir
kelas bahasa ni percuma je

Tupai Karan said...

@faisal
'speak english only i'. haha ni kot yg betoi

@pricon
kami suka gambaq cantonese sbb dari kecik tgk so leh phm sket2.. tp kalu dialek len mmg fail la.

haih bila nak men tekken.. kami rindu kat hangpa semua geng2 cosmicbj nih.. isk

iefa said...

ceq ska blog hg..martabatkan org utaqa nohhhh

Post a Comment

Komen saja.. bkn spam :)